6.2.23

Τους αποτελείωσε ο δεύτερος σεισμός των 7,6 ρίχτερ: Παντού συντρίμια, χιλιάδες νεκροί και τραυματίες [videos]


 Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε το μεσημέρι της Δευτέρας (6/2) την Τουρκία και τη Συρία μετά τον πρωινό που έχει στοιχίσει ήδη την ζωή σε περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε στη 1:24 μ.μ. (1024 GMT), δυόμισι μίλια νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Ekinozu και περίπου 60 μίλια βόρεια του πρώτου σεισμού που έχει προκαλέσει καταστροφές σε όλη την Τουρκία και τη Συρία , και καθώς Οι διασώστες συνέχισαν τις προσπάθειές τους.

Τον ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε μεγάλοι μετασεισμοί από 5,7 έως 4,9 ρίχτερ που ολοκληρώνουν το σκηνικό του τρόμου.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε το μεσημέρι της Δευτέρας (6/2) την Τουρκία και τη Συρία μετά τον πρωινό που έχει στοιχίσει ήδη την ζωή σε περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε στη 1:24 μ.μ. (1024 GMT), δυόμισι μίλια νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Ekinozu και περίπου 60 μίλια βόρεια του πρώτου σεισμού που έχει προκαλέσει καταστροφές σε όλη την Τουρκία και τη Συρία , και καθώς Οι διασώστες συνέχισαν τις προσπάθειές τους.

Τον ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε μεγάλοι μετασεισμοί από 5,7 έως 4,9 ρίχτερ που ολοκληρώνουν το σκηνικό του τρόμου.

4.5
Turkey
2023-02-06 11:39:50.3
4.4
Turkey
2023-02-06 11:35:41.4
4.9
Turkey
2023-02-06 11:11:42.8
4.8
Turkey
2023-02-06 11:05:28.4
4.8
Turkey
2023-02-06 11:01:19.7
5.5
Turkey
2023-02-06 10:51:32.7
5.7
Turkey
2023-02-06 10:36:00.3
7.6
Turkey
2023-02-06 10:24:49.9

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας ξύπνησε τους κατοίκους. Έφυγαν από τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι μέσα στην κρύα, βροχερή και χιονισμένη νύχτα σε όλη τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, βρίσκοντας καταφύγιο σε αυτοκίνητα από ένα κύμα τουλάχιστον 40 μετασεισμών και κτιρίων που κατέρρευσαν.

Οι δονήσεις από τον φονικό σεισμό -που διήρκεσε περίπου ένα λεπτό και θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος ποτέ της Τουρκίας- έγιναν αισθητοί μέχρι την Αίγυπτο , τον Λίβανο και το νησί της Κύπρου, ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για λίγο από τις αρχές στην Ιταλία κατά μήκος των ακτών της χώρας.

Οι ανησυχίες αυξήθηκαν για τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια, καθώς χιλιάδες διασώστες ανέβηκαν στη δράση, αναζητώντας μέσα από κουβάρια από μέταλλο και γιγάντιους σωρούς από σκυρόδεμα για επιζώντες που ακούγονταν να φωνάζουν από κάτω από τα συντρίμμια.

Τρομακτικά βίντεο και εικόνες από όλη την περιοχή έδειχναν τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός. Ένα βίντεο από τη συνοριακή πόλη Azaz της Συρίας, έδειξε έναν διασώστη να τρέχει απεγνωσμένα μέσα σε ένα χωράφι με συντρίμμια με ένα τραυματισμένο παιδί στην αγκαλιά του, ενώ ένα άλλο δείχνει την ολική κατάρρευση ενός κτιρίου στη Σανλιούρφα της Τουρκίας.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο βόρεια της Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, η οποία απέχει περίπου 60 μίλια από τα σύνορα με τη Συρία και έχει πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια. Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Σύριων προσφύγων.

Έπληξε στις 04:17 π.μ. τοπική ώρα (0117 GMT) σε βάθος περίπου 11 μιλίων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 ρίχτηκε περίπου 10 λεπτά αργότερα, προκαλώντας μεγαλύτερο όλεθρο. Το τουρκικό πρακτορείο ανέφερε ότι έγιναν αισθητοί 40 μετασεισμοί.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας ανέφερε ότι ο σεισμός σκότωσε πολλούς ανθρώπους σε επτά τουρκικές επαρχίες.

Η μαρτυρία Έλληνα στην ΕΡΤ

Σοκάρει η μαρτυρία Έλληνα στο Ισκεντερούν: «Έπεσαν ολόκληρα κτίρια πάνω στο δικό μας»

Ένας Έλληνας που βρίσκεται στην περιοχή Ισκεντερούν της Τουρκίας μιλά για το πώς έζησε τον φονικό σεισμό που έγινε στη γειτονική χώρα «Έπεσαν ολόκληρα κτίρια πάνω στο δικό μας» περιγράφει ο κ. Αλέξης που είχε πάει εκεί για δουλειά. «Ήταν 4:20, όταν νιώσαμε τον σεισμό ξυπνήσαμε. Τα πρώτα δευτερόλεπτα λες θα σταματήσει, αλλά όσο πέρναγε η ώρα δυνάμωνε. Κράτησε σίγουρα πάνω από ένα λεπτό».

«Εγώ έμενα σε ένα ξενοδοχείο 20 ορόφων. Δεξιά αριστερά, είχε αντίστοιχα κτίρια που μένανε κάποιοι ντόπιοι. Δύο κτίρια πέσανε στο δικό μας. Ευτυχώς το δικό μας έμεινε όρθιο και ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί έχει ζημιές το κτίριο. Τα δίπλα κτίρια πέσανε σχεδόν πάνω στο δικό μας. Εγώ έφυγα γιατί ήταν προγραμματισμένο να φύγω. Δεν μένω εκεί. Είχα πάει για μια δουλειά για δυο τρεις μέρες. Υπήρχε μία δυσκολία να βρω να συνεννοηθώ. Μίλησα και με την πρόξενο στην πρεσβεία στην Άγκυρα και κατάφερα τελικά και ήρθα στο αεροδρόμιο στα Άδανα, γιατί το αεροδρόμιο το κοντινό που είναι γύρω στη μισή ώρα, είναι στο επίκεντρο και είναι εκτός λειτουργίας».

Στη συνέχεια περιγράφει: «Το ένα διπλανό κτίριο είχε γίνει μια άμορφη μάζα, το άλλο είχε πέσει πάνω στο δικό μας. Ευτυχώς υπήρχε μικρή επαφή του ενός ξενοδοχείου με το άλλο, αλλιώς θα είχαν πέσει και τα δύο μαζί κάτω. Μιλάμε για κτίρια τουλάχιστον 15 ορόφων. Σπασμένα τζάμια, ρωγμές, και το έδαφος έχει υποχωρήσει σε πάρα πολλά σημεία. Ο δρόμος έχει κάνει ρωγμές γύρω γύρω. Οι βάσεις των κτιρίων έχουν μια καθίζηση, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μόνο αυτά που πέσανε, αλλά και αυτά που έχουν μείνει όρθια είναι άχρηστα».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Γύρω στις 10:15 GMT, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα του αυξήθηκε στους 912, ενώ άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν, αναθεωρώντας προηγούμενα στοιχεία. Ο Ερντογάν την περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη καταστροφή της χώρας από το 1939 (όταν 33.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον σεισμό του Ερζιντζάν)

Πρόσθεσε ότι 2.818 κτίρια κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1.042 τραυματίστηκαν σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, με θύματα κυρίως στο Χαλέπι, τη Λατάκια, το Ταρτούς και τη Χάμα, δήλωσαν Σύροι αξιωματούχοι σε δική τους ενημέρωση λίγο πριν από τον Ερντογάν.

Τα Λευκά Κράνη δήλωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον τεράστιο σεισμό σε 1.385 μέχρι στιγμής.

Η εθελοντική οργάνωση πολιτικής άμυνας ανέφερε ότι ο σεισμός «οδήγησε σε εκατοντάδες τραυματισμούς, δεκάδες θανάτους και ανθρώπους να εγκλωβιστούν στο κρύο του χειμώνα».

«Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλές οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες», ανέφεραν οι White Helmets, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας. «Οι ομάδες μας βρίσκονται στο έδαφος [αναζητούν] επιζώντες και απομακρύνουν τους νεκρούς από τα ερείπια».

Ο αριθμός των νεκρών σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι ομάδες διάσωσης εργάζονται όλη τη Δευτέρα για να βρουν περισσότερους ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «απεστάλησαν αμέσως ομάδες έρευνας και διάσωσης» στις περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό και με τη μικρότερη ζημιά», έγραψε στο Twitter. Προέτρεψε τους ανθρώπους να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά λόγω των κινδύνων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Προτεραιότητά μας είναι να βγάλουμε έξω τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από ερειπωμένα κτίρια και να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία», είπε.

Τουλάχιστον 2.800 ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει έναν εναέριο διάδρομο για να επιτρέψουν στις ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στις πληγείσες ζώνες, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στη ζώνη του σεισμού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δήλωση.

Δεν επηρεάζονται ρήγματα στην Ελλάδα

“Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία” δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

“Αυτό είναι το θέμα” πρόσθεσε και σημείωσε ότι “είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές”, ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Αγαθονήσι και τη Ρόδο, μεγέθους 4,3 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα.

Κινητοποιεί μηχανισμό προστασίας η ΕΕ

H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ενώ καθ’οδόν βρίσκονται ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη.Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».

«Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ μετά τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Πλήρης αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Τουρκία μετά τον τρομερό σεισμό. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν τώρα υποστήριξη», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ετοιμη να παράσχει βοήθεια και η Ουκρανία δήλωσε ο Ζελένσκι
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον “φιλικό” τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια”, προσθέτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews, euronews, dailymail, reuters,