12.2.23

Τι ξέρουμε κι τι παραμένει μυστήριο για τα “άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα” που καταρρίφθηκαν; 3 σε μια εβδομάδα στην Βόρεια Αμερική [videos]

 

Ένα άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τον βόρειο Καναδά σήμερα Σάββατο, σηματοδοτώντας την τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν αντικείμενα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

Χθες Παρασκευή, ένα άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Αλάσκας από αμερικανικό F-22 και το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο καταρρίφθηκε από F-22 στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε αυτό το σημείο ότι τα άγνωστα αντικείμενα έχουν οποιαδήποτε σχέση με το αερόστατο επιτήρησης της Κίνας, αλλά φαίνεται ότι οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας σε όλη την ήπειρο παραμένουν σε αδιέξοδο. 

Ο εναέριος χώρος έκλεισε για λίγο πάνω από τη Μοντάνα προτού ανοίξει ξανά γρήγορα το απόγευμα χθές, μετά από μια ανωμαλία στο ραντάρ που ώθησε ένα τζετ να διερευνήσει προτού δοθεί πλήρης σαφής.

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Το άγνωστο αντικείμενο που καταρρίφθηκε στον καναδικό εναέριο χώρο είχε εντοπιστεί από το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου,  Στρατηγού  Πάτρικ Ράιντερ.

Το αντικείμενο εντοπίστηκε από την Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) και δύο μαχητικά αεροσκάφη F-22 από την Κοινή Βάση Elementorf-Richardson, από την Αλάσκα, στάλθηκαν για να παρακολουθήσουν το αντικείμενο με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας της Αλάσκας.

Το αντικείμενο φαίνεται να είναι ένα «κυλινδρικό αντικείμενο» μικρότερο από το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που καταρρίφθηκε, δήλωσε η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

«Η παρακολούθηση συνεχίστηκε σήμερα καθώς το αντικείμενο πέρασε στον καναδικό εναέριο χώρο, με τα καναδικά αεροσκάφη CF-18 και CP-140 να εντάσσονται στον σχηματισμό για περαιτέρω αξιολόγηση του αντικειμένου», ανέφερε η δήλωση του Ράιντερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ενέκριναν την κατάρριψη χθες Σάββατο, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξουσιοδότησε τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που ανατέθηκαν στη NORAD να διεξάγουν την επιχείρηση και ένα αμερικανικό F-22 κατέρριψε το αντικείμενο σε καναδικό έδαφος σε στενό συντονισμό με τις καναδικές αρχές», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

  • «Οι ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ανάκτησης του αντικειμένου προκειμένου να προσδιορίσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον σκοπό ή την προέλευσή του».

Το αντικείμενο καταρρίφθηκε με πύραυλο AIM-9X από αμερικανικό F-22 – τον ​​ίδιο πύραυλο και αεροσκάφος που κατέρριψαν ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο την Παρασκευή και το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στις 4 Φεβρουαρίου.

  • «Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος περίπου 40.000 ποδιών, είχε εισέλθει παράνομα στον καναδικό εναέριο χώρο και αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτών. Το αντικείμενο καταρρίφθηκε περίπου 100 μίλια από τα σύνορα Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών πάνω από το καναδικό έδαφος στο κέντρο του Γιούκον», είπε.

Η δήλωση του Ράιντερ ανέφερε ότι ενώ οι καναδικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις ανάκτησης, το FBI θα «συνεργάζεται στενά με τη Βασιλική Καναδική Αστυνομία».

 

Η τρίτη κατάρριψη μέσα σε μια εβδομάδα

Η κατάρριψη αγνώστου αντικειμένου χθες Σάββατο είναι το τρίτο τέτοιο περιστατικό μέσα σε μια εβδομάδα.

Την Παρασκευή, ένα άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε από αμερικανικό F-22 πάνω από τον εναέριο χώρο της Αλάσκας, αφού παρακολουθούνταν από τις ΗΠΑ από το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι πιλότοι έδωσαν διαφορετικές αφηγήσεις για το τι παρατήρησαν αφού πλησίασαν το αντικείμενο, είπε στο CNN πηγή που ενημερώθηκε για τις πληροφορίες. Μερικοί πιλότοι είπαν ότι «παρενέβη στους αισθητήρες τους», αλλά άλλοι πιλότοι είπαν ότι δεν το αντιμετώπισαν.

Το αντικείμενο πετούσε στα 40.000 πόδια, γεγονός που το καθιστούσε κίνδυνο για την κυκλοφορία των πολιτών.

  • Αυτό το έκανε να ξεχωρίζει από το κινεζικό αερόστατο επιτήρησης, το οποίο ταξίδευε «πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία», είπε τότε ο Ράιντερ.

Το κινεζικό αερόστατο καταρρίφθηκε ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το περασμένο Σάββατο αφού ταξίδεψε στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι ενέχει μικρό αριθμό πληροφοριών ή στρατιωτικό κίνδυνο.

Ωστόσο, αποτελούσε κίνδυνο για ανθρώπους και περιουσίες στο έδαφος εάν καταρίπτονταν, καθώς οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν περίπου 200 πόδια ύψος και το ωφέλιμο φορτίο ζύγιζε περισσότερο από μερικές χιλιάδες λίβρες.

Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να εργάζεται για να ανακτήσει τα συντρίμμια από το μπαλόνι στον πυθμένα του ωκεανού. Ο Ράιντερ είπε την Παρασκευή ότι «έχουν εντοπίσει μια σημαντική ποσότητα συντριμμιών μέχρι στιγμής που θα αποδειχθεί χρήσιμη για την περαιτέρω κατανόηση αυτού του μπαλονιού και των δυνατοτήτων επιτήρησής του».

 

 

 

 

Με πληροφορίες από CNN/ https://hellasjournal.com