25.2.23

Θωράκιση με ακόμη 20 Marder 1A3 τον Ιούνιο

 

Συνεχίζεται χωρίς καμία καθυστέρηση η ενίσχυση της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Όπως όλα δείχνουν, η XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία αναμένεται να παραλάβει ακόμη 20 τεθωρακισμένα γερμανικής κατασκευής Marder 1A3 τον ερχόμενο Ιούνιο.

Γράφει η Γεωργία Γαραντζιώτη. Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Political», Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Political» ότι «το Δ’ Σώμα Στρατού έχει παραλάβει 20 γερμανικά Marder 1A3, καθώς εντός του Ιανουαρίου παραδόθηκαν στην Ελλάδα ακόμη έξι».

Μετά την παράδοση των τελευταίων 20 τον Ιούνιο θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 που προβλέπει η συμφωνία ανταλλαγής με τους Γερμανούς, θυμίζουμε ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει αποστείλει 20 ΤΟΜΑ BMP-1 στην Ουκρανία, ενώ τα παραληφθέντα Marder 1A3 στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού και ήδη εξοπλίζουν τις ακριτικές μονάδες του Μηχανοκίνητου Πεζικού στον Έβρο. Η πρώτη φάση ανταλλαγής γερμανικών Marder 1A3 με ελληνικά σοβιετικής κατασκευής BMP-1 προχωράει κανονικά με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, καθώς τα 20 τελευταία που υπολείπονται, όπως είχε γίνει γνωστό, θα παραδίδονταν στον Ελληνικό Στρατό στα μέσα του 2023.

Τελετή παραλαβής των πρώτων Marder 1A3 από την Γερμανία, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 | ΓΕΕΘΑ

Τον περασμένο μήνα είχε εκφραστεί η ανησυχία ότι μετά την απόφαση των Γερμανών να στείλουν τεθωρακισμένα στην Ουκρανία θα καθυστερούσε η παράδοση των Marder 1A3 στην Ελλάδα.

Ωστόσο, από τότε στρατιωτικές πηγές είχαν τονίσει στην «Political» ότι «η αποστολή γερμανικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τη δική μας παράδοση». Τα 40 σοβιετικής κατασκευής BMP-1 που η Αθήνα συμφώνησε να στείλει στην Ουκρανία βρίσκονται σχεδόν παροπλισμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η αντικατάσταση τους με πιο σύγχρονα και αξιόμαχα γερμανικά Marder ύστερα από μελέτες του ΓΕΣ θα προσφέρει στον Στρατό Ξηράς νέες δυνατότητες.

Άσκηση «Θρακική Συνεργασία ‘23» με συμμετοχή Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων με τα γερμανικά Marder συνεχίζεται στο Πετροχώρι Ξάνθη. Πέραν των βολών, με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τεθωρακισμένων οχημάτων γίνονται εκπαιδεύσεις τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης, μηχανοδήγησης και χειρισμού των οπλικών συστημάτων.

ΓΕΣ

Όπως έχουμε γράψει ήδη στην «Political», βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης και η άσκηση «Θρακική Συνεργασία ‘23» με τη συμμετοχή ελληνικών αμερικανικών και ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας σε κάθε κατεύθυνση. Στην άσκηση από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν άρματα μάχης Leopard 2HEL, τα νεοαποκτηθέντα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα Marder, αμερικανικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού M1117 και επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa Warriors της Αεροπορίας Στρατού. Οι Αμερικανοί συμμετέχουν με άρματα μάχης Abrams M1, τεθωρακισμένα Bradley M2 και επιθετικά ελικόπτερα Black Hawk.

Τα σενάρια της άσκηση περιλαμβάνουν χρήση πραγματικών πυρών, πυροβόλων Πυροβολικού και Πεζικού, όπως και χρήση συστήματος εξομοίωσης τακτικής εμπλοκής. Παράλληλα, εξετάζονται αντικείμενα επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων, ασκήσεις διπλής ενεργείας για γρήγορη αναζήτηση εχθρικού στόχου αλλά και ταχεία προσβολή.

Το Πετροχώρι Ξάνθης μετά τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο θεωρείται «hot spot εκπαίδευσης» για τις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς προσφέρει κατάλληλα πεδία βολής για υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεις σε σκληρές συνθήκες. Η άσκηση «Θρακική Συνεργασία ‘23» εντάσσεται στον συνολικό προγραμματισμό των κοινών ασκήσεων στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας αλλά και στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

https://www.proelasi.com