12.2.23

«Σφαγή» εργολάβων κατόπιν εορτής για τα χάρτινα κτίρια στην Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης για 113 κατασκευαστές


 Για 113 εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί με στόχο εργολάβους «χάρτινων» πολυκατοικιών που κατέρρευσαν στον πρόσφατο σεισμό έκανε λόγο αξιωματούχος στην Τουρκία, ενώ ήδη από χθες οι τουρκικές αρχές έχουν περάσει χειροπέδες σε 12 άτομα.

Την ίδια στιγμή, η αναταραχή που επικαρετεί στη νότια Τουρκία έχει διακόψει τις προσπάθειες διάσωσης σε ορισμένα μέρη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

Για χρόνια, ειδικοί προειδοποιούσαν ότι πολλά νέα κτίρια στην Τουρκία δεν ήταν ασφαλή λόγω της ενδημικής διαφθοράς και των κυβερνητικών πολιτικών.

Πρόκειται για τις πολιτικές της λεγόμενης κατασκευαστικής αμνηστίας που χορηγείτο σε εργολάβους και με την οποία ουσιαστικά περέκαμπταν συγκεκριμένοι όροι αντισεισμικής κατασκευής.

Τα χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν συνεπεία του σεισμού, ήγειραν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής επιδεινώθηκαν από ανθρώπινα λάθη.

Και συγκρούσεις φατριών

Το Σάββατο, οι Γερμανοί διασώστες και ο αυστριακός στρατός διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας λόγω συγκρούσεων μεταξύ ανώνυμων ομάδων στην επαρχία Χατάι. Η ασφάλεια αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται, είπε ένας διασώστης.

«Υπάρχει αυξανόμενη επιθετικότητα μεταξύ των φατριών στην Τουρκία», δήλωσε ο Αυστριακός αντισυνταγματάρχης Πιέρ Κουγκελβάις. «Οι πιθανότητες να σωθεί μια ζωή δεν έχουν καμία λογική σχέση με τον κίνδυνο ασφάλειας».

Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίστηκαν υπό την προστασία του τουρκικού στρατού.

Σε όλη τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, εκατομμύρια είναι άστεγοι και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να πέφτουν κάτω από το μηδέν σε νυχτερινή βάση.

Μη τήρηση οικοδομικών κανονισμών

Οι κατασκευαστικοί κανονισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι μετά από προηγούμενες καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή του 2018.

Αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας θεσπίστηκαν επίσης μετά τον σεισμό του 1999 γύρω από την πόλη Izmit, στα βορειοδυτικά της χώρας, στον οποίο σκοτώθηκαν 17.000 άνθρωποι.

Οι πιο πρόσφατοι κανόνες απαιτούν από τις κατασκευές σε σεισμογενείς περιοχές να χρησιμοποιούν σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας ενισχυμένο με χαλύβδινες ράβδους. Οι κολώνες και οι δοκοί πρέπει επίσης να κατανέμονται έτσι ώστε να απορροφούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις των σεισμών.

Αυτοί οι νόμοι, ωστόσο, από ό,τι αποδυκνύεται έχυν εφαρμοστεί ανεπαρκώς ή και διόλου.

Λήθαργος 20 ετών

Το Politico σε πρόσφατο ρεπορτάζ του σημείωνε: «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια άκρως σεισμική περιοχή και οι γεωλόγοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός νέου μεγάλου σεισμού εδώ και πολύ καιρό. Μετά τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό της χώρας το 1999, ήταν σαφές ότι η Τουρκία είχε τεράστια ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή των οικοδομικών κανόνων και προτύπων της.

Όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2018 για να ψηφιστεί αυτός ο νόμος για τους σεισμούς και ένα ερώτημα που αναπόφευκτα θα τεθεί όταν τα ερείπια κατακάτσουν είναι πόσα από τα πάνω από 6.000 κτίρια που καταστράφηκαν και πόσες από τις ζωές που χάθηκαν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν οι αρχές είχαν αντιμετωπίσει τον σεισμικό κίνδυνο ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα».

Το σκάνδαλο της κατασκευαστικής αμνηστίας

Το ΒΒC επίσης σε πρόσφατο ρεπορτάζ του περιέγραφε ένα σκηνικό οργιώδους κατασκευαστικής ευνοιοκρατίας: «Η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει περιοδικά ‘κατασκευαστικές αμνηστίες’, δηλαδή νομικές εξαιρέσεις μέσω καταβολής τελών, για κατασκευές που κατασκευάζονται χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Εως και 75.000 κτίρια σε όλη την πληγείσα ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει μία τέτοια κατασκευαστική αμνηστία, σύμφωνα με την Πελίν Πινάρ Γκιρίτογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την τελευταία καταστροφή, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα νέο σχέδιο νόμου που ανέμενε την έγκριση του κοινοβουλίου, επρόκειτο να χορηγήσει περαιτέρω αμνηστία για πρόσφατες κατασκευαστικές εργασίες.

Ο Τούρκος γεωλόγος Τσελάλ Σενγκόρ δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η κατάχρηση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών σε μια χώρα γεμάτη από ρήγματα ισοδυναμεί με «έγκλημα».

Μετά από τον φονικό σεισμό που είχε πλήξει τη δυτική επαρχία της Σμύρνης το 2020, ρεπορτάζ του BBC διαπίστωνε ότι 672.000 κτίρια στη Σμύρνη είχαν επωφεληθεί από την πιο πρόσφατη κατασκευαστική αμνηστία.

Με πληροφορίες από BBC