1.2.23

Πιθανή κίνηση των Τούρκων μετά τις 10 Φεβρουαρίου στην Ανατολική Μεσόγειο

 

Ρεκόρ αερομαχιών τον Ιανουάριο και νέα NAVTEX για το Αμπντουλχαμίντ Χαν

ΟΙανουάριος έκλεισε με την τουρκική προκλητικότητα να σημειώνει νέα ρεκόρ καθώς ακόμα και τις ημέρες που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θρηνεί τον αδικοχαμένο συγκυβερνήτη του Φάντομ και αγωνιά για την τύχη του κυβερνήτη για την τύχη του οποίου η αλήθεια είναι ότι πλέον οι ελπίδες είναι απειροελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τουρκικά μαχητικά με την προκλητικότητα και παραβατικότητα που τα διέκρινε ενεπλάκησαν με τα ελληνικά μαχητικά σε 76 περιπτώσεις μέσα στον Ιανουάριο.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ καθώς όλο το 2022 οι περισσότερες που σημειώθηκαν ήταν οι 68 του Δεκεμβρίου, κάτι που δείχνει και την αυξητική τάση όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της Τουρκίας.

Παράλληλα μέσα στον Ιανουάριο είχαμε 20 υπερπτήσεις με την πλέον προκλητική να είναι αυτή τις προάλλες πάνω από τις βορειοανατολικές ακτές της Χίου.

Τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν 978 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με 119 σχηματισμούς από 251 μαχητικά εκ των οποίων τα 145 ήταν οπλισμένα, κάτι που υποδεικνύει όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει από το Πενταπόσταγμα, πως η Τουρκία στέλνει οπλισμένα μαχητικά έτοιμη να εκμεταλλευτεί την όποια τροπή πάρει ένα θερμό επεισόδιο που θα προκύψει από ένα «ατύχημα» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Γεγονός είναι πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς η Άγκυρα σε κάθε εκφανση των ενόπλων δυνάμεών της και των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει να προετοιμαζει κάτι «θερμό», προκειμένου πατώντας πάνω εκεί ο Ερντογαν να αδράξει ψήφους από το εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας του.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκία ανανέωσε την οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) για το τέταρτο πλωτό της γεωτρύπανο, το περιβόητο πλέον Αμπντουχαμίντ Χαν, διατηρώντας το στην ίδια περιοχή, εντός δηλαδή υδάτων δικής της δικαιοδοσίας, αλλά για μόνο μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου.

Αυτό και μόνο κάνει πολλούς έλληνες επιτελείς να εξετάζουν και πάλι όλα τα πιθανά σενάρια για έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου μετά την παρέλευση της 10ης Φεβρουαρίου σε πιο…«θερμά» νερά, είτε μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς η Άγκυρα διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία πως οι τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα κοιτάσματα της περιοχής, είτε σε περιοχή ελληνική δικαιοδοσίας καθώς η αλήθεια είναι πως η Τουρκία δεν θέλει με τίποτα να δει το ελληνικό ενεργειακό πρόγραμμα να προχωρά. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκική NAVTEX αναφέρει:

TURNHOS N/W : 0113/23

MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 01-10 FEB 23 IN TAŞUCU-1 AREA BOUNDED BY;

36 06.63 N - 034 05.63 E

36 08.63 N - 034 05.65 E

36 08.62 N - 034 08.12 E

36 06.60 N - 034 08.10 E

10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 102159Z FEB 23

GALLERY

https://www.pentapostagma.gr/