16.1.23

Αυτομόλησε στη Νορβηγία ανώτατος διοικητής της μισθοφορικής Wagner: Θα καταθέσει για τα εγκλήματα του “σεφ του Πούτιν” [video]

Ο πρώην ανώτατος διοικητής της μισθοφορικής Wagner Αντρέι Μεντβέντεφ διέφυγε νύχτα περπατώντας μέσα στο χιόνι στην Νορβηγία. Photo via Twitter@NEXTA tv
 

Aναφορά  από τον ιστότοπο παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu φέρει τον  Αντρέι Μεντβέντεφ, πρώην ανώτατο διοικητή της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στο καυτό σημείο των συγκρούσεων στην πόλη Μπαχμούτ, να έχει διαφύγει στη Νορβηγία και τώρα να  ζητά άσυλο στη χώρα.

“Ήταν λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα χθες το βράδυ [12 Ιανουαρίου], το άτομο συνελήφθη υπό την υποψία ότι διέσχισε παράνομα τα σύνορα από τη Ρωσία στη Νορβηγία, σύμφωνα με την αστυνομική περιφέρεια Finnmark, γράφει ο νορβηγικός ιστότοπος the barentsobserver.com.

Ίχνη στο χιόνι ανακαλύφθηκαν τόσο από Νορβηγούς όσο και από Ρώσους συνοριοφύλακες, καθώς ο άνδρας περπάτησε μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από τον ποταμό Pasvik και χτύπησε την πόρτα ενός ιδιωτικού σπιτιού στο Skrøytnes στην κοιλάδα Pasvik. Αυτό απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Nikel, μια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία.

Οι συνοριακοί φρουροί της FSB ενημέρωσαν τη νορβηγική πλευρά για την ανακάλυψη ιχνών στο χιόνι που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι ένα άτομο είχε περάσει τα σύνορα.

«Ο άνδρας συνελήφθη από τους Νορβηγούς στρατιωτικούς συνοριοφύλακες και την αστυνομία. Ο άνδρας έχει κάνει αίτηση για άσυλο στη Νορβηγία», λέει ο Αρχηγός του Επιτελείου της αστυνομίας, Tarjei Sirma-Tellefsen, γράφει το the barentsobserver.com.

Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ακολουθεί συνεχείς αναφορές για τις βιαιότητες των μισθοφόρων της οργάνωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την ομάδα και την ηγεσία της στο πεδίο της μάχης, υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, ο Μεντβέντεφ διέφυγε από το ρωσικό έδαφος και καταδιώχθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Το Gulagu αναφέρει ότι ο Μεντβέντεφ επικοινώνησε με τις Νορβηγικές  αρχές επιβολής του νόμου για να ξεκινήσει η διαδικασία αίτησης ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτησή του βρίσκεται ήδη υπό εξέταση.

 

Ο αποστάτης της Wagner σχεδιάζει να καταθέσει

Το Gulagu αναφέρει επίσης ότι “για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένας διοικητής της τρομοκρατικής οργάνωσης δραπετεύει από τη Ρωσία και συμφωνεί να καταθέσει και να εκθέσει  τον ολιγάρχη Πριγκόζιν, [ο οποίος] συμμετείχε στη δολοφονία χιλιάδων Ρώσων και Ουκρανών ».

Όπως αναφέρουν νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο Μεντβέντεφ έχει αποκαλύψει πως έχουν πραγματοποιηθεί “δεκάδες εκτελέσεις” μισθοφόρων που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Πούτιν και επικεφαλής της Wagner σχεδιάζει να καταλάβει τα ορυχεία αλατιού και γύψου κοντά στην πόλη Akhmat. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο ηγέτης των μισθοφόρων το κάνει αυτό προκειμένου έτσι να μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 Οι επιχειρήσεις του Πριγκόζιν με την  Wagner ήταν ένα κρίσιμο μέρος των ρωσικών επιθετικών προσπαθειών στην ανατολική Ουκρανία. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ καθώς και από άλλα κράτη  ότι εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους σε αφρικανικές χώρες όπως το Μάλι και το Σουδάν, προκειμένου να χρηματοδοτήσει περαιτέρω τις πολεμικές προσπάθειες. Η Ρωσία έκτοτε αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, αποδίδοντάς  τους σε «αντιρωσική οργή».

Ο ιστότοπος ανέφερε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να εξοντώσει εκατοντάδες φιλορώσους μαχητές της Wagner σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Μακίιβκα, ένα προάστιο της κατεχόμενης πόλης Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός  ανακοίνωσε ότι 400 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε εκείνη την επίθεση.

Σημειώνεται ότι ήδη τους προηγούμενους μήνες έχει γίνει γνωστό ότι μέλη της Wagner έχουν διαφύγει στη Δύση, σε Γαλλία και Ισπανία, κυρίως, και δηλώνουν πρόθυμα να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την εγκληματική δράση της οργάνωσης. Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ είναι ο πρώτος διοικητής που αυτομολεί.

 

Με πληροφορίες από ΤHe barentsobserver/ The Jerusalem Post

https://hellasjournal.com