31.1.23

Ο Ερντογάν εξελίχθηκε σε “παλλακίδα” της Μόσχας στο ΝΑΤΟ: Κάποιοι έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες!!! Η Σουηδία οδηγεί τη σύγκρουση στα άκρα… (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν παίζει ένα νέο διπλωματικό παιγνίδι τις τελευταίες 48 ώρες, που εκνευρίζει αφάνταστα τους αφελείς Αμερικανούς αξιωματούχους και διπλωμάτες.

Σκέφτεται να αποδεχθεί την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να απορρίψει οριστικά και αμετάκλητα την ένταξη της Σουηδίας, με τον ισχυρισμό ότι δεν τήρησε τη συμφωνία της Μαδρίτης -υπεγράφη τον Ιούνιο του 2022-, για τη δήθεν παράδοση των Κούρδων και των Τούρκων αντιστασιακών που βρήκαν καταφύγιο στην σκανδιναβική χώρα.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα ξεκινήσουμε από την αντίδραση του αμερικανικού Κογκρέσου. Αποκλείεται οι Αμερικανοί νομοθέτες να δεχθούν την απόφαση, αν θέλετε τον όρο της κατοχικής Τουρκίας για τη Σουηδία. Η απόφαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι γνωστή και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

Έγιναν αποδεκτές οι αιτήσεις και των δύο χωρών για ένταξη στη Δυτική Συμμαχία, ψηφίζοντας επί σχετικής πρότασης της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Άρα εκτός των βουλευτών και των γερουσιαστών, υποστηρίζει την ένταξη και των δύο χωρών, όχι μόνο της Φινλανδίας, και ο Λευκός Οίκος στο ανώτατο επίπεδο. Δέχθηκαν την ένταξη ήδη οι 27 από τις 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

  • Μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα ότι για να γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών F-16 πρέπει να συμφωνήσει η Τουρκία επί του σημαντικού αυτού θέματος. Διαφορετικά να ξεχάσει τα F-16, όπως είπε και η γερουσιαστής Σαχίν, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Έσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει, ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα με την Τουρκία, καθώς είναι φίλη και συνεργάτιδα του κ. Μενέντεζ και θα τον ακολουθήσει στην όποια απόφαση του. Οι όροι του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στην Τουρκία, περιλαμβάνουν και τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και γενικά την επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι πιο σημαντικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον έχουν ανέβει κυριολεκτικά στα …κάγκελα και καλούν τον Πρόεδρο Μπάιντεν να λάβει αποφάσεις και να σταματήσει να ονειρεύεται την επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό «μαντρί».

Του ζητούν να εκδιώξει την κατοχική δύναμη από το ΝΑΤΟ. Αν και το καταστατικό της Δυτικής Συμμαχίας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να παγώσει η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία στο επίπεδο του ΝΑΤΟ. Του ζητούν ακόμα να σταματήσουν να μοιράζονται μαζί της απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες -είναι βέβαιο- ότι πέφτουν στα χέρια των Ρώσων.

Είναι αίτημα που υποστηρίζεται και από τα δύο κόμματα, ακόμα και από τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο πρώην πρέσβης, Τζον Μπόλτον, που διετέλεσε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αποχώρησε διαφωνώντας με τον τελευταίο για πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ένα εκ των οποίων ήταν η Τουρκία. Ήταν ο κ. Μπόλτον που υποστήριξε ότι ο Τραμπ είχε -και έχει- προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι πιστεύουν οι αναλυτές και οι διπλωμάτες, διότι η τουρκική άρνηση εξυπηρετεί μόνο τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Ο Ερντογάν εξελίχθηκε σε «παλλακίδα» της Μόσχας στο ΝΑΤΟ. Διέλυσε τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, και τώρα επιχειρεί να σπάσει και την ενότητα των Δυτικών σε ότι αφορά την αντίδραση τους εναντίον της Ρωσίας για την άνανδρη εισβολή στην Ουκρανία.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εντοπίζεται θυμός για τα τερτίπια του ισλαμιστή Ερντογάν. Γίνονται ασκήσεις επί χάρτου, και εκπονούνται εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση κατά την οποία συμβεί το αδιανόητο:

-Να προχωρήσει επίσημα η τουρκική ηγεσία σε στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, που σημαίνει και παραβίαση του νόμου CAATSA.

Τι φέρεται να είπε ο Ερντογάν τελευταία που σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες; Ότι η «αλεπού» ο Πούτιν τον σέβεται ως ίσο προς ίσο ενώ οι Δυτικοί δεν εκτιμησαν ποτέ την ισχύ της Τουρκίας και του ίδιου.

Και εδώ είναι το μυστικό που το γνωρίζουν οι Αμερικανοί, αλλά κάνουν τους …Κινέζους: ότι οι Τούρκοι έχουν απαιτήσεις… Να γίνουν δεκτοί ως η τρίτη «υπερδύναμη» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Κάποιοι έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες!!!

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
https://hellasjournal.com