29.1.23

Στεγνή προειδοποίηση του Προέδρου Μπάιντεν στον Ερντογάν: Σταματήστε την παραβίαση των κυρώσεων και τη βοήθεια στη Μόσχα αμέσως (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σαν «κεραυνός» έπεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, για την αποστολή ανώτερου αξιωματούχου στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, με στόχο να μεταφέρει την προειδοποίηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον (Brian E. Nelson) θα ταξιδέψει σήμερα Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο Μουσκάτ του Ομάν, και στη συνέχεια στο Αμπού Ντάμπι και στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπως και στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτή είναι μία από τις πολλές επισκέψεις αξιωματούχων του σκληρού πυρήνα του αμερικανικού Treasury, που αφορά ξανά την παραβίαση των κυρώσεων, με τις οποίες οι Αμερικανοί και οι δυτικοί σύμμαχοι τους κτύπησαν τη Μόσχα, μετά την εισβολή εναντίον της Ουκρανίας.

  • Η αμερικανική κυβέρνηση, εδώ και καιρό, έχει εντοπίσει τις παραβιάσεις των κυρώσεων στην Τουρκία, στα ΗΑΕ και εσχάτως στο Ομάν. Η τουρκική κυβέρνηση υπό τις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η Αμερική επιθυμεί να μεταφέρει -μέσω του κ. Νέλσον- μία σκληρή προειδοποίηση.

Την προηγούμενη φορά, τον Ιούνιο του 2022, άλλος ανώτερος αξιωματούχος επισκέφθηκε εκτάκτως την Κωνσταντινούπολη και μετέφερε την απειλή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Μέσα σε μερικές ώρες, όλες οι τουρκικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, και μάλιστα σε μη εργάσιμη μέρα (ήταν Σάββατο) ανακοίνωσαν με έκτακτες ανακοινώσεις ότι τερματίζουν κάθε συνεργασία με ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα.

Τότε, η παραβίαση μέσω των τραπεζών κόπηκε μία διά παντός. Αλλά οι Αμερικανοί ανακάλυψαν τους νέους τρόπους που χρησιμοποιούν οι τρεις κυβερνήσεις, της Τουρκίας, του Ομάν και των ΗΑΕ για να παραβιάζονται οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Αφού η Ουάσιγκτον συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών των G7, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η προειδοποίηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση:

«Σε κάθε στάση, (σ.σ.: ο κ. Νέλσον) θα συζητά τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών (των ΗΠΑ) να καταστείλει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που επιβλήθηκαν για τον βίαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν στην περιοχή, τους κινδύνους παράνομης χρηματοδότησης που υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις».

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, ο υφυπουργός Νέλσον θα συναντηθεί με κυβερνητικούς ομολόγους του, καθώς και με επιχειρηματίες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να μεταφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να επιβάλλει επιθετικά τις κυρώσεις του.

  • Ο κ. Νέλσον θα ανακοινώσει επίσης ότι άτομα και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε «επιτρεπτές δικαιοδοσίες» κινδυνεύουν να χάσουν δυνητικά την πρόσβαση στις αγορές της G7, των συναλλαγών με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις ή μη διενέργειας της κατάλληλης δέουσας επιμέλειας για την προστασία από παράνομους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Στο Ομάν, ο υφυπουργός Nelson θα συναντηθεί με ομολόγους του για να συζητήσουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που πρώτο αποκάλυψε την πιθανή παραβίαση των κυρώσεων από τις τρεις χώρες, η πιο σημαντική είναι η επίσκεψη του κ. Νέλσον στην Τουρκία.

«Το ταξίδι», σημειώνει, «σηματοδοτεί την τελευταία επίσκεψη στην Τουρκία ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσει τις κυρώσεις, μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων πέρυσι από αξιωματούχους, καθώς η Ουάσιγκτον αύξησε την πίεση στην Άγκυρα για να διασφαλίσει την επιβολή των αμερικανικών περιορισμών στη Ρωσία».

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο κ. Νέλσον θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα και τον οικονομικό κόμβο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη στις 2-3 Φεβρουαρίου.

«Θα προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες ότι θα πρέπει να αποφεύγουν συναλλαγές που σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό της Ρωσίας”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο.

  • Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις τον περασμένο μήνα στον εξέχοντα Τούρκο επιχειρηματία Sitki Ayan και το δίκτυο εταιρειών του, κατηγορώντας τον ότι ενεργούσε ως “διευκολυντής” για τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ο κ. Νέλσον θα μεταφέρει προειδοποίηση και για τις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Τεχεράνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα «σπάει» τις αμερικανικέw κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Θυμίζουμε ότι η κρατική τράπεζα HalkBank κινδυνεύει με πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων επειδή βοηθούσε στην παραβίαση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Η επίσκεψη του κ. Νέλσον πραγματοποιείται σε μία εποχή κατά την οποία οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ. Η άρνηση του Ερντογάν να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει εξοργίσει προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εκφράζει σφοδρά παράπονα για την καθυστέρηση στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι το τουρκικό αίτημα δεν έχει μεταφερθεί στο Κογκρέσο, με πιο βασικό λόγο την ανακοίνωση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι θα σταματήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Νέλσον ταξιδεύει στην Τουρκία για να μεταφέρει ισχυρότατη προειδοποίηση στην κυβέρνηση και στους Τούρκους επιχειρηματίες ότι θα χάσουν κάθε πρόσβαση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Τα νεώτερα στις 3 Φεβρουαρίου ότι θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη της αμερικανικής οικονομικής αποστολής…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal