19.1.23

Το ταξίδι του Τσαβούσογλου στο …κενό: Έδειξε ότι τρέμει τον Μενέντεζ, ομιλεί και παραδέχεται την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο (video)

 

Secretary of State Antony J. Blinken meets with Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on January 18, 2023. State Department photo by Ron Przysucha


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η φράση “ήλθε, είδε και απήλθε” είναι η πιο κατάλληλη για να περιγράψει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Τον συνάντησα εξερχόμενο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθούμενο από Τούρκους αστυνομικούς και διπλωμάτες, και μπορώ να υποστηρίξω ότι ήταν σε κακή διάθεση. Δεν δέχθηκε να κάνει δηλώσεις, είπε ένα ευχαριστώ και προχώρησε προς τη λιμουζίνα του για να πάει στην πρεσβευτική κατοικία της Τουρκίας, στη λεωφόρο Μασαχουσέτης.

Πήγε εκεί για να δώσει γραμμή στους υποτακτικούς δημοσιογράφους και ανταποκριτές, καθώς η ενημέρωση αποφασίστηκε να μην περιλαμβάνει και τους μη Τούρκους εκπροσώπους των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Φυσικά πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις του –δημοσιεύτηκαν ΕΔΩ– και αντιληφθήκαμε ότι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ του δημιουργεί εκνευρισμό μετά θυμού και δεύτερον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που …ευθύνεται (δήθεν) για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εξωφρενικοί, για να μην πω σχιζοφρενικοί, ισχυρισμοί. Ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, δεν ανέφερε καν το όνομα της κατοχικής δύναμης. Αλλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ F-16

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μενέντεζ αντιτίθεται στην πώλήση των F-16 στην Τουρκία, και γνωρίζει ότι οι λόγοι είναι σοβαρότατοι.

Ενώ σκέφτεται να στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος την ίδια στιγμή δείχνει ένα απόλυτο σεβασμό στον φιλέλληνα γερουσιαστή.

Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος απάντησε με περισσή προσοχή σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για τις αντιρρήσεις του γερουσιαστή.

Εξήγησε τη διαδικασία και θα έλεγα ότι ανέδειξε το ρόλο του Κογκρέσου και των νομοθετών που αντιδρούν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Άλλωστε, στην Αμερική με τα πολλά προβλήματα, οι διαδικασίες προστατεύονται και είναι σεβαστές.

Χθες έγινε μία “ομηρική” μάχη μεταξύ των δημοσιογράφων και του εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων για την Τουρκία, με αφορμή την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενώ ο Τούρκος υπουργός βρισκόταν στο γραφείο συνεδριάσεων του κ. Μπλίνκεν και …”πάλευ唨για τα F-16, ο εκπρόσωπος προχώρησε στο διάβασμα ενός καταλόγου με τις διαφορές της Αμερικής και της Άγκυρας. Κανονικός κατάλογος για τις παραβιάσει όλων των ελευθεριών. Μείναμε άφωνοι.

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ήταν εκεί που πήρε “φωτιά” η αίθουσα ενημέρωσης όταν ο ανταποκριτής του Associated Press και άλλοι δημοσιογράφοι έθεσαν καυτές, κυριολεκτικά, ερωτήσεις, αμφισβητώντας όσα έλεγε ο κ. Πράις.

Απόλαυσα το διάλογο και δεν είχα πρόθεση να παρέμβω αφού οι συνάδελφοι υπέβαλαν πολύ ισχυρές ερωτήσεις και με κάλυψαν απόλυτα. Και εμένα και τους άλλους Έλληνες ανταποκριτές. Αλλά, όταν η ατμόσφαιρα “καίει” στην ενημέρωση -το γνωστό briefing του State Department- το “τσαλάκωμα” ειναι και αυτό απόλαυση.

Πρέπει να παραδεχθώ και να το σημειώσω ότι ο εκπρόσωπος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, και μία, και δύο και τρεις φορές, αλλά πρέπει να καταθέσω ότι ως “δικηγόρος” της Τουρκίας -άχαρο ρόλο για τον ίδιο- απέτυχε.

Δεν ήταν πειστικός, διότι προφανώς δεν πίστευε στην ορθότητα των δηλώσεων του. Όταν λέει πως η Τουρκία είναι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, βεβαίως δεν καταγράφει την αλήθεια. Διότι δεν είναι. Και αυτός ήταν ο λόγος που του είπαμε ότι μπορεί στην Ουκρανία να σας βοήθησε -άλλο fake news αυτό- αλλά στη βόρεια Συρία είναι εναντίον σας.

Εάν παρακολουθήσει κανείς το βίντεο της ενημέρωσης θα διαπιστώσει ότι οι Αμερικανοί και οι ξένοι δημοσιογράφοι βοήθησαν για να αποκαλυφθεί ο ρόλος της Τουρκίας. Δεν υπήρξε ούτε ένας που να υποστήριξε τις τουρκικές θέσεις και το περίεργο είναι ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε “καταληφθεί” από τους Τούρκους ανταποκριτές λόγω της επίσκεψης του Τσαβούσογλου, στο μπρίφιγκ δεν εμφανίστηκε κανείς για να υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις.

Ένα σημείο των δηλώσεων του Τσαβούσογλου, έδειξε τον προβληματισμό της Τουρκίας για τα νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι σχεδιάζουν όσα έπραξαν στο Ισραήλ. Δηλαδή, ανέδειξαν το Ισραήλ στην απόλυτη δύναμη, αλλά συνέχισαν να πουλούν όπλα στους εχθρούς του, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα αραβικά κράτη, που ήδη προχώρησαν σε συμφωνίες ειρήνης με το Εβραϊκό Κράτος.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στους ανταποκριτές των τουρκικών ΜΜΕ, και στην προσπάθεια του να δώσει τη γραμμή στα βραδινά δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές, παραδέχθηκε ότι στη θέση του Ισραήλ για τους Αμερικανούς, είναι πλέον η Ελλάδα, η οποία είναι πιστή σύμμαχος χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στη Δυτική Συμμαχία. Ο Τσαβούσογλου μιλούσε συνέχεια για τις εννέα βάσεις που δημιούργησαν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα!!!

Για τους Τούρκους είναι τοποθεσίες απ’ όπου θα γίνουν οι επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, κάτι που βεβαίως ΔΕΝ ισχύει…

  • ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων (18/1) από τον Εκπρόσωπο του State Department Ned Price, μεταξύ των ερωτημάτων τέθηκαν και ερωτήματα αναφορικά με την Τουρκία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρώτα τα του οίκου μας, ξεκινήσατε το briefing καλωσορίζοντας τους καλεσμένους μας. Όταν πρόκειται για επισκέψεις ξένων ηγετών σε αυτό το κτήριο, η πρόσφατη πρακτική ήταν το Υπουργείο να οργανώνει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον φιλοξενούμενο ηγέτη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τον σημερινό διάλογο, πώς θέλετε να το ερμηνεύσουμε; Αντανακλά τη φύση του ταξιδιού ή την φύση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ ή την φύση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία;

NED PRICE: Σίγουρα δεν θα το ερμήνευα έτσι. Είναι μια συζήτηση που κάνουμε με τους καλεσμένους μας. Είναι επίσης ένας παράγοντας του προγράμματος του Υπουργού, του προγράμματος του επισκέπτη αξιωματούχου. Φυσικά το ρωτάτε μία ημέρα μετά που ο Υπουργός Blinken πέρασε 45 λεπτά με μία ώρα μπροστά σας με τον Υπουργό Εξωτερικών Cleverly και ήμασταν σε θέση —-

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όχι όχι όχι περιμένετε. – ας πούμε ότι ξεκινήσατε 45 λεπτά με μία ώρα αργότερα.

NED PRICE: Ευχαριστώ Matt.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είμαι σίγουρος ότι στην πραγματικότητα πέρασαν 45 λεπτά μπροστά από —

NED PRICE: Δεν μέτραγα την ώρα αλλά ήταν περίπου 45 λεπτά αν θυμάμαι – περίπου τουλάχιστον. Οπότε γνωρίζετε ότι με ορισμένους επισκέπτες αξιωματούχους είμαστε σε θέση να κάνουμε κοινή με ορισμένους περιορισμούς στο πρόγραμμα. Οι προτιμήσεις από την πλευρά των φιλοξενούμενών μας ή άλλες εκτιμήσεις το αποκλείουν

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εννοώ – δεν υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο θα στερηθεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών το βήμα του State Department, σωστά;

NED PRICE: Ακούσατε όλοι τον Υπουργό Εξωτερικών, Cavusoglu, σήμερα. Όλοι ακούσατε επίσης τον Υπουργό Blinken σήμερα. Αυτά είναι ζητήματα που συντονίζουμε με τους επισκέπτες φιλοξενούμενούς μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16 – το είπε προφανώς στον Υπουργό. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσημα υποστηρίζει την συμφωνία αλλά υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, ποιο θα είναι το μήνυμα του Υπουργού; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας που θα μεταφέρετε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με αυτό το θέμα;

NED PRICE: Αναμένω ότι οι Τούρκοι σύμμαχοί μας θα ακούνε – γιατί η συνάντηση λαμβάνει χώρα αυτήν την στιγμή – ένα παρόμοιο μήνυμα με αυτό που έχει ακούσει, ο Πρόεδρος Erdogan έχει ακούσει απευθείας από τον Πρόεδρο Biden – όπως και όλοι εσείς – γιατί ο Πρόεδρος Biden το έχει πει δημοσίως τον Ιούνιο στην Μαδρίτη. Όσον αφορά τα F-16, ο Πρόεδρος Biden έχει πει ότι γενικά θεωρεί ότι θα πρέπει να πουλήσουμε στην Τουρκία τα μαχητικά F-16 καθώς επίσης και να εκσυγχρονίζουμε τον ήδη υπάρχοντα στόλο τους.

Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια διαδικασία για τέτοιου είδους πωλήσεις, αυτού του είδους τις μεταβιβάσεις. Είναι μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει το Κογκρέσο, φυσικά, και θα αρνηθούμε να σχολιάσουμε λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας έως ότου υπάρξει επίσημη ειδοποίηση προς το Κογκρέσο. Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να το κάνουμε αυτό, η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Είναι δίκαιο να πω και δεν νομίζω ότι έτσι προδίδω τίποτα μυστικά γιατί οι συνάδελφοι στο Κογκρέσο είναι αρκετά μαχητικοί για αυτό, ότι υπάρχουν ισχυρές απόψεις στο Κογκρέσο.

Οπότε θα συνεχίσουμε την συνεργασία με τους τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε την συνεργασία με τους συναδέλφους στο Κογκρέσο. Θέλουμε να φροντίσουμε ότι η Τουρκία, ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έχει ότι χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια που έχει η Τουρκία.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Ιγνατίου): Ο Γερουσιαστής Menendez δήλωσε ότι πρόκειται να εμποδίσει την μεταφορά των F-16 στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα βελτιώσει το επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σταματήσει να απειλεί περιφερειακούς εταίρους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Είπε ότι ο Erdogan υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και ότι η Τουρκία δεν είναι καλός σύμμαχος. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με τον Γερουσιαστή αλλά θα ήθελα να ακούσω το σχόλιο σας.

NED PRICE: Το Κογκρέσο διαδραματίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τέτοιες αποφάσεις. Είναι μια διαδικασία που σεβόμαστε. Είναι προτεραιότητα αυτού του Υπουργού να βρίσκεται σε διάλογο (engage) με το Κογκρέσο όχι μόνο, όπως ο ίδιος λέει, “στην προσγείωση αλλά και στην απογείωση”, δηλαδή σε κάθε βήμα της διαδικασίας να έχουμε μια επαναλαμβανόμενη συνεργασία τόσο με όσους μας ελέγχουν στο Κογκρέσο αλλά και όσους μας εξουσιοδοτούν και μας εγκρίνουν, συμπεριλαμβανομένων και όσων μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής.

Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία βοηθώντας να αντιμετωπιστούν αρκετές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας και σε αυτές περιλαμβάνονται φυσικά η βάναυση επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χωρίς τον εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας δεν θα είχαμε την πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, σίγουρα όχι μια συμφωνία η οποία λειτουργεί στο εύρος και την κλίμακα που λειτουργεί τώρα. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτό και εκτιμούμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Erdogan και η κυβέρνησή του έχουν χρησιμοποιήσει την κάπως μοναδική τους θέση ώστε να επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Τώρα, δεν είναι λόγω έλλειψης προσπαθειών από πλευράς της Άγκυρας που οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν περιορίσει ή βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό έχει να κάνει με τον Πρόεδρο Putin – την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο παρά το κόστος που επιφέρει στους δικούς τους ανθρώπους.

Τώρα, ως σύμμαχοι όπου και όταν έχουμε διαφωνίες, μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με αυτές τις διαφωνίες και να μιλάμε ξεκάθαρα όταν πρόκειται για τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα. Το έχουμε πει πολλές φορές κατά το παρελθόν: Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι από την συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΜΕ, της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ (leaders) στην Τουρκία μέσω της μακράς περιόδου προφυλάκισης, τις υπερβολικά ευρείες κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των ποινικών υποθέσεων περί προσβολής.

Ο λαός της Τουρκίας, όπως κάθε λαός παντού, αξίζει να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς τον φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα στην άσκηση της ελευθερίας έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της Τουρκίας και στις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ.

Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί και να εξασφαλίσει την ελευθερία έκφρασης, αυτές τις πολύ δίκαιες εγγυήσεις πριν την δίκη, τις εγγυήσεις για δίκαιη δίκη, δικαστική ανεξαρτησία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες. Και καλούμε την κυβέρνηση να πάψει τις διώξεις, αυτές τις διώξεις και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών. Οι Τούρκοι σύμμαχοί μας γνωρίζουν την θέση μας σε αυτό. Το μήνυμα που μεταφέρουμε ιδιωτικώς είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που μεταφέρουμε και δημόσια.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Ιγνατίου): είπατε ότι είστε ευχαριστημένοι με τον ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στην Ουκρανία. Αλλά είστε ευχαριστημένοι και με τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη βόρεια Συρία; Εννοώ ότι ο κ. Kalin είπε πριν από δύο ημέρες ότι πρόκειται να εισβάλουν.

NED PRICE: Και αυτό είναι ένα θέμα που επίσης είμαστε σε θέση να έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες με τον σύμμαχό μας ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι. Και όταν είστε φίλοι, χώρια όταν είστε σύμμαχοι, έχετε την ικανότητα να κάτσετε κάτω μαζί και να είστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον και εμείς το κάναμε αυτό. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει νόμιμες απειλές στην ασφάλειας της. Η Τουρκία έχει υποστεί τις περισσότερες επιθέσεις στο έδαφός της από οποιοδήποτε άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Και επανέρχομαι στο σημείο που έλεγα πριν για την επιθυμία μας να δούμε την Τουρκία να συνεχίσει να είναι ένας εποικοδομητικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ με τα μέσα να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη συμμαχία όπως έχει η Τουρκία.

Όσον αφορά την Συρία, το έχουμε ξεκαθαρίσιε δημοσίως – καθώς και ιδιωτικώς – ότι δεν θέλουμε να δούμε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να ανακόψουν την τρομερή πρόοδο που έχει επιτύχει η διεθνής κοινότητα στην προσπάθεια να καταπολεμήσει το ISIS, το Daesh τα τελευταία χρόνια. Το επονομαζόμενο χαλιφάτο του ISIS έχει κυριολεκτικά καταστραφεί. Έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά χάρη στον σταθερό συντονισμό και συνεργασία από την πλευρά δεκάδων χωρών που αποτελούν μέρος αυτού του παγκόσμιου συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS ή του Daesh.

Ανησυχούμε ότι οποιεσδήποτε μονομερείς κινήσεις έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν και έχουν την δυνατότητα να πάνε πίσω τις προοπτικές για μια πολιτική λύση στην μακροχρόνια – 12 χρόνια τώρα – σύγκρουση στη Συρία, σύμφωνα με την το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συγγνώμη. Στην αρχή είπατε ότι είστε ευγνώμονες για – νομίζω αυτό είναι το απόσπασμα: «πολύ ευγνώμονες για τον ρόλο που η Τουρκία έχει διαδραματίσει η Τουρκία βοηθώντας να αντιμετωπιστούν αρκετές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας». Και αναφέρατε μία που είναι η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά έπειτα από αυτό παραθέσατε μια σειρά από προβλήματα που έχετε με την Τουρκία συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τώρα τη Συρία. Δεν αναφέρατε αλλά είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν διαφορές που αφορούν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Μπορείτε να μας πείτε μία – εννοώ ότι μας είπατε μόνο μία. Οπότε όταν λέτε «πολλές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας» θα ήθελα να σας δώσω την ευκαιρία να μας αναφέρετε άλλη μία.

NED PRICE: βεβαίως

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέραν της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

NED PRICE; Μαζί (embedded) με αυτό που είπα, ήταν δύο υψηλές προτεραιότητές μας. Νούμερο ένα είναι η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας και πιστεύω ότι το ανέφερα αλλά η Τουρκία έχει διαδραματίσει ένα πολύ βοηθητικό, ουσιαστικά βοηθητικό ρόλο στην προσπάθεια να μπει ένα τέλος σε αυτήν την σύγκρουση ή τουλάχιστον να περιοριστεί η βία. Έχουν –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι εντάξει. Αλλά ότι και αν έχουν κάνει, όσο αξιέπαινο και ενδεχομένως να είναι, δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει.

NED PRICE: Και πάλι αυτό – αυτό δεν – αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη προσπάθειας από πλευράς της Άγκυρας. Αυτό είναι –

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλά. Οπότε τους δίνετε τα εύσημα για την προσπάθειά τους να πιέσουν τους Ρώσους να σταματήσουν –

NED PRICE: Φυσικά

ΕΡΩΤΗΣΗ: την επιθετικότητά τους εναντίον της Ουκρανίας. Και έχετε – εντάξει. Οπότε μας κάνουν δύο.

NED PRICE: Και η αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας, η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ένα από αυτά. Και αυτό περιλαμβάνεται στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει αυτό είναι το δεύτερο. Οπότε έχουμε δύο. Αλλά εσείς είπατε «πολλές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας». Οπότε δώστε μου άλλο ένα παράδειγμα.

NED PRICE: Ένα άλλο παράδειγμα Matt, είναι η τρομοκρατία και οι κοινές προσπάθειες που εμείς —-

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μόλις τους επιτεθήκατε για τη Συρία η οποία —

NED PRICE: που η Τουρκία έχει καταβάλει, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που ανακοινώσαμε μαζί πριν από μερικές εβδομάδες για να κυνηγήσουμε το δίκτυο των παραγόντων που διευκολύνουν το ISIS.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό ήταν, κάτι σαν, τέσσερα άτομα.

NED PRICE: Ναι Matt. Αλλά η Τουρκία έχει υπάρξει πολύτιμο μέλος αυτού του συνασπισμού. Οι προσπάθειές της ήταν —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Δεν λέω ότι δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά. Απλώς θέλω ένα ακόμα παράδειγμα. Όταν λέτε «πολλά» τι σημαίνει το «πολλά», σημαίνει δύο;

NED PRICE: Με πολλούς τρόπους

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σημαίνει τρεις; Εντάξει. Έχετε την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και μετά προσπαθούν να κάνουν τους Ρώσους – όχι με επιτυχία – αλλά προσπαθούν να κάνουν τους Ρώσους να εκτονώσουν στην Ουκρανία. Δεν σας αρέσει αυτό που κάνουν ή αυτό που απειλούν να κάνουν στη Συρία. Όσον αφορά την τρομοκρατία, ναι εντάξει, άρα έχετε μια κοινή δήλωση σε όλο το προηγούμενο έτος αναφορικά με κυρώσεις. Αναρωτιέμαι που είναι οι «πολλές από τις πιεστικές προκλήσεις» και δεν λέω ότι οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα αλλά απλώς θα ήθελα να σας δώσω την ευκαιρία να μας εξηγήσετε ποιες είναι αυτές.

NED PRICE: Και νομίζω ότι έχουμε πει αρκετές, για να μην αναφερθούμε για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια αρκετών

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ – μπλοκάρουν –

NED PRICE: κατά τη διάρκεια

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι το κύριο εμπόδιο για το ΝΑΤΟ να κάνει αυτό που θέλει να κάνει αυτήν την στιγμή – την διεύρυνση.

NED PRICE: Κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε αυτήν την συμφωνία

NED PRICE: Επιτρέψτε μου να συνεχίσω με κάποιον που δεν έχει κάνει ακόμα ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα να πάμε πίσω στην Τουρκία

NED PRICE: Βεβαίως

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ιδιαίτερα – με συγχωρείται- ο Γερουσιαστής Menendez. Όπως ξέρετε -όπως ξέρετε, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, βασικά μπορεί να μπλοκάρει την πώληση των F-16 για όσο καιρό θέλει. Άρα εάν η Διοίκηση Biden δεσμεύεται να πραγματοποιήσει αυτή την πώληση, θα πρέπει να τον πείσει να συμφωνήσει με αυτή. Λοιπόν, ποιο είναι το σχέδιο του State Department για να κάνει τον Γερουσιαστή Menendez να άρει την αντίθεσή του στην πώληση;

MR PRICE: Ναι. Όπως ξέρετε συνήθως δεν αναφέρουμε λεπτομερώς την ιδιωτική διπλωματία μας. Η ίδια αρχή εφαρμόζεται και για τις ιδιωτικές μας συζητήσεις με τους εταίρους μας στο Κογκρέσο. Δεν θέλω να προχωρήσω παραπέρα. Αυτό που θα πω είναι ότι έχουμε μεταφέρει στους εταίρους μας στο Κογκρέσο την υποστήριξή μας για την προμήθεια των F-16 και την παροχή της δυνατότητας στην Τουρκία να διατηρήσει τον υφιστάμενο στόλο της των F-16. Και πάλι, οι εταίροι μας στο Κογκρέσο -τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς- δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους σε αυτό. Έχουν υποδείξει διάφορα στοιχεία. Αυτά είναι ερωτήματα που θα -είναι καλύτερο να τεθούν στους εταίρους μας στο Κογκρέσο.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Τούρκους για τις προτεραιότητές μας. Και πάλι, αυτές είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο εποικοδομητικός ρόλος που έχει παίξει η Τουρκία. Είναι ο μοναδικός της ρόλος ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιώντας τις καλές υπηρεσίες της, ή τουλάχιστον την φωνή της, προκειμένου να ενθαρρύνει την Ρωσία να λήξει αυτών των βάρβαρο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επισιτιστική ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αμοιβαία ατζέντα μας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ακόμα καθώς συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Τουρκία, την Φινλανδία και τη Σουηδία να εξεύρουν μία οδό για να επιτύχουν αυτό που όλοι θα θέλαμε να δούμε, και αυτό είναι η ταχεία ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ως νέοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Υπάρχει ισχυρή στήριξη εντός της Συμμαχίας, αλλά, επί της ερώτησή σας, υπάρχει ισχυρή στήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την Φινλανδία και της Σουηδία για να γίνουν -να γίνουν τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Όταν η συνθήκη έφτασε στην Γερουσία τον περασμένο χρόνο, έγινε αποδεκτή πολύ γρήγορα με μεγάλη πλειοψηφία και σε διακομματική βάση. Το Κογκρέσο δεν έχει κρύψει την υποστήριξη του. Βέβαια, ενστερνιζόμαστε τον ενθουσιασμό που ακούμε από τους εταίρους μας στο Κογκρέσο όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία να εμπλέκονται σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να γίνει αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ; Μπορείτε να διευκρινίσετε κάτι για την Τουρκία; Είπατε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει αληθινή απειλή από την τρομοκρατία, και υπογραμμίσατε ότι. Αλλά δεν τους κοιτάτε στα μάτια, γιατί αυτοί θεωρούν το YPG μία τρομοκρατική οργάνωση και το παρακλάδι του ΡΚΚ. Δεν έχετε την ίδια άποψη γι’ αυτό. Έχετε;

MR PRICE: Είπα, είμαστε ξεκάθαροι με τους συμμάχους μας, μπορεί να μην έχουμε πάντα την ίδια άποψη. Έχουμε διαφωνίες με τους τούρκους συμμάχους μας. Αυτό δεν μειώνει την συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτό δεν μειώνει το γεγονός ότι έχουμε αμοιβαία συμφέροντα, και ως εταίροι, ως συμμαχία, υπάρχουν θεμελιώδεις αξίες που θέλουμε να δούμε να προστατεύονται επίσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά είστε σε αντίθετες πλευρές. Εννοώ, εσείς υποστηρίζετε το YPG, και είναι οι σύμμαχοι σας, και η Τουρκία πρόκειται να τους επιτεθεί, ανά πάσα στιγμή. Άρα ποια θα είναι η στάση σας αν αυτό συμβεί;

MR PRICE: Η θέση μας θα είναι ακριβώς αυτή που περιέγραψα πέντε λεπτά πριν στο briefing

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε ακόμα σε συμφωνία με την Τουρκία για την ομαλοποίηση με την Συρία; Είμαι σίγουρος ότι αυτό το θέμα ήταν στο τραπέζι σήμερα, στον έβδομο όροφο. Συνεχίζετε να αντιτίθεστε στην ομαλοποίηση της Τουρκίας με την Συρία;

MR PRICE: Θα επιτρέψω στους Τούρκους συμμάχους μας να καταγράψουν την προσέγγισή τους με το καθεστώς του Assad στην Συρία. Η προσέγγισή μας για το καθεστώς Assad δεν έχει αλλάξει. Πιστεύουμε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για ομαλοποίηση, τώρα δεν είναι η ώρα για χώρες να επιδιώξουν βελτίωση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς. Κάποιος πρέπει να κοιτάξει μόνο στα πεπραγμένα του καθεστώτος τα τελευταία 12 χρόνια, την βία και την βαρβαρότητα που το καθεστώς Assad έχει επιβάλλει στον λαό του. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην χρησιμότητα της επιδίωξης των στόχων που αναφέρονται στο Ψήφισμα 2254 του ΣΑ των ΗΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ο ΥΠΕΞ το ανέφερε σήμερα;

MR PRICE: Η συνάντηση είναι ακόμα υπό εξέλιξη, άρα δεν είμαι σε θέση να μιλήσω επ’ αυτού.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
https://hellasjournal.com