23.1.23

O Αλβανός Πρόεδρος διαψεύδει την ελληνική αισιοδοξία για οριοθέτηση ΑΟΖ


 Αποκαλυπτικά τα όσα σκέφτονται στα Τίρανα για την παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο είναι τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι (εν αποστρατεία στρατηγός πρώην αρχηγός του Επιτελείου) σε συνέντευξή του. Οι θέσεις του είναι αντιγραφή των όσων παραδοσιακά προβάλει η Προεδρία της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα όσα σχετικά λέει ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι  προσχηματικές δικαιολογίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Έντι Ράμα είχε οχυρωθεί ότι το πρόβλημα ήταν ο προηγούμενος Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ο οποίος δεν χορηγούσε εξουσιοδότηση, λόγω του γεγονότος ότι είχε πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Μπεγκάι δήλωσε ότι δεν του έχει υποβληθεί έως σήμερα σχετική αίτηση από το Υπουργείο Εξωτερικών κι ότι αν του υποβληθεί θα την εξετάσει υπό το πρίσμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, το οποίο και είχε με τουρκική παρέμβαση και τουρκικό χρήμα τορπιλίσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Μπερίσα το 2009.

Η ακριβής δήλωση του Αλβανού προέδρου, που επελέγη από τον Ράμα, έχει ως εξής: «Η χώρα μας έχει καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οικοδομούμε τις σχέσεις μας στηριζόμενοι στην αμοιβαιότητα και στον σεβασμό… Για ζητήματα που είναι ανοιχτά, όπως η παραπομπή στη Χάγη (του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ) εγώ υποστηρίζω ότι κάθε υπόθεση, νέα ή παλιά, που σχετίζεται με την Ελλάδα, θα την χειριστώ με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα της Αλβανίας, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, των συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου, εννοείται με σεβασμό στην καλή γειτνίαση, την αμοιβαιότητα και στο γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Έχει σημασία να μην προσπεράσουμε το σημείο που ο Αλβανός πρόεδρος μιλάει για “νέα ή παλιά” υπόθεση. Ας σημειωθεί ότι τελευταία οι Αλβανοί πολιτικοί συνεχώς αναφέρονται και σε παλιές υποθέσεις! Μεταξύ αυτών και η Υπουργός Εξωτερικών, η οποία προσδιόρισε σαν “παλιά υπόθεση” τους Αλβανοτσάμηδες της Θεσπρωτίας, οι οποίοι ήταν συνεργάτες των Ιταλών και Ναζί κατακτητών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά τη λήξη του κατέφυγαν στην Αλβανία για να αποφύγουν τις δικαστικές διώξεις για εγκλήματα πολέμου.

Πίσω – μπρος από Τίρανα για Χάγη

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Δένδια, δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στη διαδικασία από κοινού παραπομπής στη Χάγη του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική, όπως επιβεβαιώνει και ο Αλβανός πρόεδρος. Τα Τίρανα όχι μόνο δεν έχουν αυτό το ζήτημα στις προτεραιότητές τους, αλλά και συνειδητά κωλυσιεργούν, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.

Απ’ τα όσα δηλώνει ο Αλβανός Πρόεδρος προκύπτει ότι πρόκειται να εμπλακεί ενεργά και όχι τυπικά στη διαδικασία μετά την υποβολή του αιτήματος από το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι σαφές ότι θα αξιώσει το κείμενο που θα προκύψει από τις ελληνοαλβανικές διαβουλεύσεις για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο να συμπεριλάβει την επιχειρηματολογία του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία ήταν υπαγορευμένη απολύτως από την Άγκυρα και η οποία είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Αλβανία έχει επικυρώσει.

Κυβέρνηση και Προεδρία στα Τίρανα παίζουν την κολοκυθιά για να παραμείνουν συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του Ερντογάν να μην λύσουν το πρόβλημα της οριοθέτησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Έχει σημασία να διευκρινιστεί εάν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν για να ξεμπλοκάρουν την υπόθεση, δεδομένου ότι ασκούν καθοριστική επιρροή στην πολιτική της Αλβανίας.

Απόρρητη επικοινωνία

Όπως έχει προκύψει από την απόρρητη επικοινωνία της αμερικανικής πρεσβείας με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε διαρρεύσει προ ετών, η Ουάσιγκτον δεν είχε δει με καλό μάτι την Συμφωνία που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Μπερίσα το 2009 και την οποία στη συνέχεια ακύρωσε το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα.

Στην ίδια συνέντευξη (στην αλβανική υπηρεσία της “Φωνής της Αμερικής”), ο Πρόεδρος Μπεγκάι ρωτήθηκε σχετικά με προκλητικές του συμπεριφορές σε επίσκεψή του στον χώρο της ελληνικής μειονότητας δύο μέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αλβανός πρόεδρος είχε αρνηθεί να εισέλθει στο δημαρχείο, επειδή στον προαύλιο χώρο υπήρχαν μαζί με την αλβανική και η ελληνική σημαία, όπως και η σημαία της ΕΕ.

Είχε, μάλιστα, εγκαταλείψει την μειονοτική κωμόπολη για να μεταβεί σε παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο (αρχαία Φοινίκη), έχοντας όμως πιέσει και τη δημοτική αρχή να τον ακολουθήσει για να φαίνεται ότι δεν συμβαίνει κάτι ενοχλητικό. Ας σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή αφαίρεσε τις ελληνικές σημαίες από κοινοτικό μνημείο, αφιερωμένο στα στους Βορειοηπειρώτες νέους που είχαν δολοφονηθεί από το καθεστώς Χότζα τις προηγούμενες δεκαετίες, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα για πάνε την Ελλάδα!

Όταν, λοιπόν, ο Αλβανός πρόεδρος ρωτήθηκε για το εάν η άρνησή του να εισέλθει για συνάντηση στο δημοτικό κτίριο Φοινίκης συνδέεται με την ελληνική σημαία, εκείνος απάντησε ως εξής: «Εγώ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω το κρατικό πρωτόκολλο, το επίσημο τελετουργικό της Δημοκρατίας της Αλβανίας και το νόμο περί συμβόλων στην Δημοκρατία της Αλβανίας». Χαρακτήρισε, μάλιστα, σύμπτωση την επίσκεψή του στη μειονοτική περιοχή μόλις δύο μέρες πρΙν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

https://slpress.gr/