5.1.23

Η Πολεμική Αεροπορία πολύ γρήγορα “διάβασε” ότι η τουρκική εθνική άσκηση Nexus Ace είναι αυτή που θα χρησιμοποιεί πλέον η γείτονα ώστε να προκαλεί με μεζικούς σχηματισμούς. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία πολύ γρήγορα “διάβασε” ότι η τουρκική εθνική άσκηση Nexus Ace είναι αυτή που θα χρησιμοποιεί πλέον η γείτονα ώστε να προκαλεί με μεζικούς σχηματισμούς. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία


 ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Οι ιταμές ιαχές του Ταγίπ Ερντογάν και μελών του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου συνοδεύονται από παρόμοιες πράξεις στο εναέριο πεδίο που στόχο έχουν όχι απλώς να καταγραφεί η διαρκής αμφισβήτηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, του FIR, της Ελληνικότητας νησιών στο Αν. Αιγαίο, αλλά να προκληθεί κάτι με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Μάλιστα οι Τούρκοι εργαλειοποιούν πλέον την εθνική αεροπορική άσκηση της TuAF, Nexus Ace για την οποία αιτούνται από την Συμμαχία να υπάρχει το Ε-7 AWACS το οποίο παίρνει υπό τον έλεγχό του τους αεροπόρους που προχωρούν σε μεταξύ τους αερομαχίες στον ουρανό, πάνω από τον ηπειρωτικό χώρο της Τουρκίας.

Την εργαλειοποίηση αυτή η Άγκυρα την έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, κατηγορώντας στο ΝΑΤΟ την Αθήνα ότι τα αεροσκάφη της βρίσκονται εγκλωβισμένα από τα ραντάρ των μαχητικών της Ελληνικής αεράμυνας.

Όμως είτε είναι το Νατοϊκό AWACS εντός του τουρκικού FIR, είτε τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει το ιπτάμενο ραντάρ της TuAF, οι Σύμμαχοι έχουν ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις πονηριές της γείτονος. Και γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι αυτός που προκαλεί στον ουρανό του Αρχιπελάγους. Άλλωστε όσο και να μην θέλει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στα Ελληνοτουρκικά και τα όσα εκτυλίσσονται στο πεδίο, οι αναφορές των ιπταμένων της Συμμαχίας ανά πάσα στιγμή βρίσκονται στην διάθεση της ηγεσίας στις Βρυξέλλες.

  • Η εργαλειοποίηση της άσκησης Nexus Ace επαναλήφθηκε και πάλι τις τελευταίες ώρες, με το σχέδιο να εφαρμόζεται όπως όλες τις προηγούμενες φορές, δηλαδή με μαζική εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο από εννέα ζεύγη οπλισμένων τουρκικών F-16.

Αν και η έκφραση μπορεί να θεωρηθεί «κλισέ», το θερμόμετρο χτύπησε και πάλι κόκκινο με τις στιγμές έντασης να διαδέχεται η μια την άλλη στους τομείς του Βορείου και του ανατολικού, κεντρικού Αιγαίου.

Σε επιφυλακή των «δύο» 

Και επειδή το αεροπορικό Επιτελείο φροντίζει να αποκρυπτογραφεί με ταχύς ρυθμούς τα «νταηλίκια» της γείτονος,  στα readiness των Σμηναρχιών αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται στις Πτέρυγες Μάχης, αεροπόροι και μηχανικοί βρέθηκαν σε επιφυλακή των «δύο»: Δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι που βρίσκονται στο αεροσκάφος καθώς και ο αεροπόρος, από την ώρα που θα λάβει το πράσινο φως του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, απογειώνεται μέσα σε δυο λεπτά για να μπει απευθείας στην καταδίωξη των εναέριων εισβολέων.

Οι δικαιολογίες

Πάντως η Άγκυρα για να δικαιολογηθεί ότι τα αεροσκάφη της παρενοχλήθηκαν από τα ελληνικά μαχητικά, έδωσε εντολή στην επιφυλακή του Dalaman να απογειωθούν τα δικά της F-16 για την αναχαίτιση. Ήταν αυτά που έκαναν τις υπερπτήσεις ως απάντηση στα Ελληνικά «Lock on», οι οποίες βεβαίως έγιναν σε ιδιαίτερα μεγάλα ύψη, φτάνοντας στην «ασφάλεια» των 31.000 ποδών πάνω από τις Οινούσσες.

Ο απολογισμός της Τετάρτης φέρνει 95 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Δεκαοκτώ οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη που καταδιώχθηκαν από την ελληνική αεράμυνα, έξι αερομαχίες αλλά και τη συνθήκη πρακτική των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που μοιράστηκαν τις παραβιάσεις με τα μαχητικά.

Το «μότο» της μηδενικής ανοχής είναι αυτό που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στην Τουρκία. Και όσο οι γείτονές μας καταγράφουν ήττες χωρίς να δίδεται η παραμικρή αφορμή που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο, τόσο θα συνεχιστεί αυτό το γαϊτανάκι…


HELLAS JOURNAL