3.1.23

Ρωσικές πυραυλικές ομοβροντίες εναντίον βάσης NATOϊκού οπλισμού στην Δυτική Ουκρανία: Νεκροί Αξιωματικοί & 180 μισθοφόροι – Σμήνη Shahed-136 σάρωσαν το Κίεβο


 Μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη ρωσική πυραυλική επίθεση έλαβε χώρα τα τελευταία 24ωρα τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και σε επίπεδο στρατιωτικής μεθοδολογίας.

Οι Ρώσοι έπληξαν με τουλάχιστον 3 πυραύλους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Χμελνίτσκι στην δυτική Ουκρανία. Κτυπήθηκε ο κόμβος μεταφοράς και αποθήκευσης δυτικού οπλισμού και η βάση των επίλεκτων ουκρανικών καταδρομέων. Υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς δυτικούς αξιωματικούς.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα “τρικ” για να εντοπίσει που αποθηκεύονται τα δυτικά όπλα. Μόλις έφτασαν οι πληροφορίες για τις συντεταγμένες της βάσης αποθήκευσης, εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση.

Λίγο αργότερα, η Ρωσία πραγματοποίησε κύματα επιθέσεων με σμήνη drones “καμικάζι” Shahed-136 (Geran-2) σφυροκοπώντας το Κίεβο για αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του WarNews247, η Μόσχα αναβάθμισε τα ιρανικά drones προσθέτοντας πομποδέκτη σήματος Glonass για επιθέσεις ακριβείας. 

Τα drones “καμικάζι” «Geran-2 » πέταξαν σε σμήνη από διαφορετικές κατευθύνσεις

Αναρίθμητα βίντεο από την Ουκρανία δείχνουν το Κίεβο να έχει παραδοθεί στο έλεος των Shahed-136 με την αεράμυνα των NASAMS, Gepards, IRIS-T και άλλων δυτικών συστημάτων να μην μπορούν να αντιδράσουν.

Οι Ουκρανοί προσπαθούσαν με φακούς να δουν μέσα στο πυκνό σκοτάδι την πορεία των Shahed μήπως και καταφέρουν να τα καταρρίψουν.

Η Ρωσία έχει πατήσει “γκάζι” στις αεροπορικές επιδρομές. Από τις 24 Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει μαζικές διαδοχικές επιθέσεις με drones και πυραύλους ετοιμάζοντας το έδαφος για “κάτι μεγάλο”.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έβαλαν στο στόχαστρο υποδομές καίριας σημασίας σε σειρά επιδρομών, κυρίως με UAVs-καμικάζι, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Κίεβο και στα περίχωρά του, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.

Δείτε βίντεο

Oυκρανία: «Οι Ρώσοι έστειλαν αρκετά κύματα Shahed – Μείνετε στα καταφύγια!»

Το σφυροκόπημα του Κιέβου συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Οι αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων προκάλεσαν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης, έκανε γνωστό σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Έχει πολλή φασαρία στην περιφέρεια και στην πρωτεύουσα: νυχτερινές επιθέσεις drones», ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης Κιέβου, ο Ολεξίι Κουλέμπα.

«Οι Ρώσοι έστειλαν αρκετά κύματα Shahed», συνέχισε ο κυβερνήτης, αναφερόμενος στα ιρανικής κατασκευής Shahed-136.

«Στο στόχαστρο βρέθηκαν υποδομές κρίσιμης σημασίας. Η αντιαεροπορική άμυνα βρίσκεται επί τω έργω», συμπλήρωσε.

«Μείνετε στα καταφύγια!», απαίτησε από την πλευρά του ο Σερχίι Πόπκο, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.

Ως τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η αντιαεροπορική άμυνα είχε καταστρέψει 16 στόχους στους αιθέρες του Κιέβου, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης.

Οι σειρήνες της αεράμυνας ούρλιαζαν για πάνω από έξι ώρες.

Στο Κίεβο χτυπήθηκε εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε βίντεο

ΧμελνίτσκιΚτυπήθηκε η βάση του 8ου συντάγματος ειδικών επιχειρήσεων – Νεκροί δυτικοί Αξιωματικοί

Η ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι χτυπήθηκαν ενεργειακοί στόχοι. Σύμφωνα όμως με επικαιροποιημένες πληροφορίες, κτυπήθηκε η βάση του 8ου Συντάγματος των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SSO) της Ουκρανίας. Βρισκόταν στην πόλη Khmelnitsky και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπαίδευσης Ουκρανών καταδρομέων και σαμποτέρ στη δυτική Ουκρανία.

-Επιπλέον κτυπήθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Ukrnafta.

-Βομβαρδίστηκε το 383 ξεχωριστό Σύνταγμα UAV (στρατιωτική μονάδα A3808). Η μονάδα αυτή διέθετε drones Tu-141 και Tu-143 για επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις στο ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μόνιμο σημείο ανάπτυξης του 8ου συντάγματος MTR έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Υπάρχουν δεκάδες νεκροί.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι στις εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονταν ξένοι αξιωματικοί- στρατιωτικοί εκπαιδευτές. 

“Η στρατιωτική μονάδα των επίλεκτων ουκρανικών ειδικών δυνάμεων χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη χθεσινή μαζική επίθεση.

Το 8ο Σύνταγμα του MTR από το Khmelnitsky θεωρείται η καλύτερη μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις ουκρανικές και δυτικές απώλειες” αναφέρουν ρωσικές πηγές σε μια προσπάθεια να μην προκληθεί νέα κλιμάκωση με το ΝΑΤΟ.

Αρχικά η ρωσική Διοίκηση ακινητοποίησε τον στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ στη δυτική Ουκρανία κτυπώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Μετά από αυτό, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών αποκάλυψε την κατεύθυνση της μεταφοράς του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού αφού ο ουκρανικός Στρατός αποκατέστησε εν μέρει την παροχή ρεύματος στον σιδηρόδρομο.

Οι Ρώσοι εντόπισαν την μεταφορά τόνων δυτικού οπλισμού όπλων που στάλθηκαν στη στρατιωτική μονάδα στην περιοχή Khmelnitsky.

Η βάση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως σημείο μεταφόρτωσης όπλων της Δύσης.

Δείτε βίντεο


Σκοτώθηκαν 180 μισθοφόροι & Ουκρανοί – 100 τραυματίες

“Παράλληλα, στις περιοχές των οικισμών Markovo και Kramatorsk στο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, και στην περιοχή Novoosino, στο Χάρκοβο, όπλα υψηλής ακρίβειας σκότωσαν πάνω από 70 ξένους μισθοφόρους”

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι νεκροί μισθοφόροι ανήκαν στη λεγόμενη «Λεγεώνα των Ξένων», η οποία μάχεται ως μέρος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Περισσότεροι από 100 μισθοφόροι τραυματίστηκαν.

-Στην κατεύθυνση του Ντόνετσκ, μονάδες του 60ου μηχανοκίνητου πεζικού και της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχασαν περισσότερους από 70 στρατιωτικούς και τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν νέες θέσεις.

-Στην κατεύθυνση του Νότιου Ντόνετσκ, έως και 40 στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκαν στις περιοχές των οικισμών Golden Niva και Prechistovka, στην κατεύθυνση Krasnoliman.

-Σκοτώθηκαν περίπου 40 ακόμη στρατιώτες από την 13η και την 95η  αερομεταφερόμενη ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Επιπλέον, οι ουκρανικοί Ένοπλοι σχηματισμοί που δρούσαν στην κατεύθυνση Kupyan υπέστησαν απώλειες.

Εδώ, ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε περίπου 30 άτομα. Τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στις συγκεντρώσεις ουκρανικών στρατευμάτων από την 103η και 105η ταξιαρχία εδαφικής άμυνας στις περιοχές των οικισμών Berestovoi, Kislovka και Shinkovka, στην περιοχή Χάρκοβο.

Δείτε βίντεο

Κτυπήθηκαν Dnipropetrovsk και Νικολάεφ

Τα drones κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπληξαν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Dnipropetrovsk και Νικολάεφ.

Εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή Νικολάεφ, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων του διοικητικού κέντρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, βομβαρδίστηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η συγκέντρωση ουκρανικών εφεδρειών.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ βρισκόταν σε εξέλιξη η προετοιμασία για τη μεταφορά των εφεδρειών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Bakhmut.

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε επίσης στην περιοχή της Οδησσού.

Δείτε βίντεο

Το Κίεβο χωρίς φως και το Νικολάεφ χωρίς νερό

Μετά τη νυχτερινή επίθεση με drone σημειώνονται διακοπές έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο ενώ η λειτουργία όλων των αντλιοστασίων της πόλης σταμάτησε στο Νικολάεφ.

Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEC ανέφερε ζημιές στην ενεργειακή υποδομή του Κιέβου.

«Λόγω ζημιάς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία αεροπορική επίθεση στο Κίεβο και αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις διακοπές, η πόλη αναγκάζεται να επιστρέψει σε διακοπές» ανέφερε η Διοίκηση της πόλης.

«Από τις 9:30 το « Nikolaevvodokanal» διέκοψε τη λειτουργία όλων των αντλιοστασίων της ύδρευσης. Αιτία — τεχνικό πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις μονάδες παραγωγής.

Το νερό παρέχεται ακόμα, αλλά ήδη με χαμηλή πίεση, ίσως κάπου να έχει διακοπεί λόγω πίεσης», είπε ο δήμαρχος της πόλης Alexander Senkevich.

Δείτε βίντεο

 

 

Xάρτης: Η επίθεση στο Χμελνίτσκι