19.1.23

Παρακάλια στην Ουάσινγκτον για τα F-16, ανατολίτικο παζάρι στο Λονδίνο για τα Εurοfighter Typhoon με Meteor

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί ο Μεβλτούτ Τσαβούσογλου να βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπάρχουν συζητήσεις γύρω από το μείζον, για τη γείτονα, ζήτημα της αγοράς 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο, όμως η Άγκυρα συνεχίζει να λοξοκοιτάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Eurofighter Typhoon της RAF, δείχνοντας ότι θέλει ν’ αποκτήσει ένα αεροσκάφος που να μπορεί να φέρει στις πτέρυγές του πυραύλους ανάλογους με των ελληνικών Rafale.

Παρά τις υποτιμητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την προμήθεια των Rafale από τη χώρα μας, (επειδή ένας αριθμός προέρχεται από μεταχειρισμένο υλικό της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας), οι επιτελείς της γείτονος που ανέλυσαν στην κυβέρνησή τους το πως έχει η κατάσταση, οι πάντες αντιλήφθηκαν ότι η Αθήνα ανοίγει υπερβολικά το ισοζύγιο δυνάμεων στον αέρα.

  • Και η Άγκυρα σαφώς αναζητά αντίμετρα μήπως καταφέρει να κλείσει την ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που έχει ξεκινήσει με τα Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, ενώ στο βάθος της δεκαετίας τροχοδρομούν επί ελληνικού εδάφους τα F-35.

Γι’ αυτό ακριβώς είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα 24ωρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα ανατολίτικο παζάρι με δυο κορυφαίους υπουργούς του Ερντογάν να επισκέπτονται ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είχαμε θετικές και εποικοδομητικές διμερείς συναντήσεις. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε στην αμυντική βιομηχανία, τη συνεργασία στρατιωτικής εκπαίδευσης και πολλούς άλλους τομείς. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα και από εκεί», είπε σε δημοσιογράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Χουλουσί Ακάρ αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στο ταξίδι Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ «Παρακολουθούμε ότι το θέμα προχωρά θετικά. Λαμβάνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες. Η στενή μας συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ συνεχίζεται. Εκφράσαμε ότι αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.» Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και τους ήραν. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε συναλλαγή με περιορισμούς.»

Πάντως πριν από την αναχώρηση του για την Μ. Βρετανία ο κ. Ακάρ είχε φροντίσει μέσω διαρροών να αιωρείται πως θα μπορούσε η Τουρκία να αγοράσει τα Ευρωπαϊκά Eurofighter Typhoon…


Είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας μεταβαίνει στη Μ. Βρετανία και στο περιθώριο των συζητήσεων στην ατζέντα θα υπάρχουν σίγουρα και τα Eurofighter. Το παζάρι που αφορά τα Βρετανικά μαχητικά αφορά την εξής σημαντική λεπτομέρεια. Οι Άγγλοι θέτουν προς διάθεση τον παλαιότερο τύπο του μαχητικού, ενώ οι Τούρκοι θέλουν νεότερο ο οποίος στον φάκελο όπλων διαθέτει το λογισμικό του πυραύλου Meteor.

Και αυτό γίνεται διότι έως τώρα πύραυλο μακρού πλήγματος ανάλογου του Meteor δεν διαθέτει το τουρκικό, ούτε το ελληνικό οπλοστάσιο για τον τύπο του F-16.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της γείτονος ο τουρκικός Τύπος εμμέσως χτυπά την κυβέρνηση Ερντογάν λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.

  • Πρώην ιπτάμενοι της TuAF επισημαίνουν σε δηλώσεις τους ότι στην περίπτωση που παγώσει (που προς τα εκεί πηγαίνει η κατάσταση λέγω της πάγιας θέσης του Ρόμπερτ Μενέντεζ κι άλλων γερουσιαστών) το αίτημα των τουρκικών F-16 και η Ελλάδα προχωρήσει στα τρία βήματά της, Rafale, F-16 Viper, F-35, τότε η κατάσταση θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Μάλιστα Τούρκοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι το Ελληνικό αίτημα για το F-35 κινείται με ταχείς ρυθμούς ενώ η Αθήνα ενήργησε αστραπιαία, την ώρα που η Άγκυρα βρισκόταν εν αναμονή της απάντησης για τα F-16.

https://hellasjournal.com/