10.1.23

Συσκέψεις κορυφής στη Λευκωσία για το κυπριακό φυσικό αέριο με όλους τους κολοσσούς: Με Eni, Total, Qatar Energy και ExxonMobil

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε αντιπροσωπεία της πετρελαϊκής εταιρείας TOTAL, στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
 

Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα Τρίτη (10/01), οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης της Υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου, με εκπροσώπους των εταιρειών Eni, Total, Qatar Energy και ExxonMobil, που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Υπουργός, δήλωσε, χθες Δευτέρα (09/01), ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με τους τέσσερις ενεργειακούς κολοσσούς, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες συνέργειες, για κοινή αξιοποίηση των ευρημάτων στα τεμάχια 5, 6, 7 και 10, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι εάν οι εταιρείες εμφανιστούν πρόθυμες να προχωρήσουν σε συνεργασία, ενδεχομένως τα σχέδια τα οποία αφορούν στην αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου, να διαφοροποιηθούν.

Επί του παρόντος, πάντως, επικρατέστερο σενάριο παραμένει η μεταφορά του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ μέσω αγωγού, στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της TOTAL ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τον σχεδιασμό αδειοδότησης μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο αναμένεται να καλύψει μέρος της παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο. Η κ. Πηλείδου είπε ότι πρόκειται για σημαντικό έργο, το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να προχωρήσει ταχύτερα προς τον στόχο της πράσινης μετάβασης.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πλάνο ανάπτυξης του οικοπέδου Αφροδίτη, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι νεότερο, ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εκπροσώπους της διαχειρίστριας εταιρείας και πολύ σύντομα αναμένονται νέα για το εν λόγω θέμα.

Αναφορικά με τα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ, η κ. Πηλείδου τόνισε πως η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο παραμένει το επικρατέστερο, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με όλες τις εταιρείες προκειμένου να εξεταστούν πιθανές συνέργειες μεταξύ των τεμαχίων 6, 7 και 5, 10 της ExxonMobil – Qatar Energy, «επομένως θα δούμε κατά πόσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αναλόγως μπορεί τα σχέδια να τροποποιηθούν εάν οι εταιρείες είναι θετικές στο να βρουν και να αξιοποιήσουν κάποιες συνέργειες». Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο νέων γεωτρήσεων εντός του τρέχοντος έτους.

ΠΑΝΤΩΣ: Εποικοδομητική χαρακτήρισε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης με αντιπροσωπεία της εταιρείας TOTAL στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, το πρωί της Δευτέρας σχετικά με την αξιοποίηση των ευρημάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε η κ. Πηλείδου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η δέσμευση της εταιρείας, αλλά και η αισιοδοξία του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και τις προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την Κύπρο, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία προγραμματίζονται στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αξιοποίησης των κοιτασμάτων και δη στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, η κ. Πηλείδου σημείωσε πως διαχειριστής του τεμαχίου 6 είναι η εταιρεία ΕΝΙ και όχι η TOTAL, «επομένως είμαστε σε συζητήσεις σε σχέση με την ανάπτυξη. Ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, όμως η έντονη δραστηριότητα σε σχέση με όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2023 θα συνεχίσει και θεωρώ ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει με αρκετά γρήγορα βήματα».

https://hellasjournal.com/