Αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα F-35 και την την αεροπορική υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο
Οκαθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, μίλησε για τον τρόπο αντιμετώπισης των εχθρικών drones και για το αδύνατο σημείο της Τουρκίας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5.
Όπως είπε ο κ. Γρίβας είναι μια μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπιση των εχθρικών drones. Tο πρόβλημα είναι ότι ένας αντίπαλος που θα χρησιμοποιεί συστήματα χαμηλότερης τεχνολογίας, χαμηλότερης ποιότητας, αλλά σε μεγάλους αριθμούς μπορεί να σου αδειάσει το οπλοστάσιο.
Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι χρειάζεσαι μια νέα φιλοσοφία, δεν χρειάζεται να επενδύεις συνεχώς σε οπλικά συστήματα υψηλής μεν ποιότητας και αξίας, αλλά πολύ ακριβά και σε μικρούς αριθμούς.
Απαιτείται να μπούμε και εμείς σε μια τέτοια λογική μικρών φθηνών οπλικών συστημάτων, πρέπει όμως να αλλάξει η φιλοσοφία, πρέπει να γίνει πολύ πιο φιλικό το πολιτικό-στρατιωτικό περιβάλλον για τέτοιες προσπάθειες.
Αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα F-35 και την την αεροπορική υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο
Μετά την αρνητική έκβαση της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης μιλάει για την απόκτηση του μαχητικού αεροσκάφούς πέμπτης γενιάς F-35 από την χώρα μας και την αεροπορική υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, ''Σήμερα''.
"Τι έλεγαν οι Τούρκοι τόσες μέρες, έλεγαν ότι η έγκριση των Αμερικανών για πώληση των F-16 δεν συνδέεται με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θα πάρουμε τα F-16 και μετά θα γίνει αυτό. Που το πηγαίνουνε; Στο κομμάτι που αφορά τις απαγορεύσεις για την συμμετοχή της Τουρκικής Βιομηχανίας διότι υπάρχει ένα ερώτημα, μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να παρακάμψει αυτή τη στιγμή το κογκρέσο και να πουλήσει το αεροπλάνο;
Tυπικά υπάρχει αυτό που έχει γίνει και στην περίπτωση του Τραμπ με τις δύο μεγάλες συμφωνίες που είχαν γίνει με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά δεν προχώρησε τελικά και το F-35 δεν πωλήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ήτανε εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα και για το Ισραήλ, και τελικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγόρασαν Rafale.
Ένα άλλο ερώτημα που υπάρχει και ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να το θέσουμε, δεν θυμηθήκαμε αυτή τη στιγμή να παραγγείλουμε F-35, γιατί διάβασα και αυτά, τα ότι εξυπηρετήσαμε με αυτό τον τρόπο, με την παραγγελία των F-35 την αμερικανική κυβέρνηση για να πουλήσει τώρα F-16 στην Τουρκία.
Να θυμίσω ότι δύο Έλληνες πρωθυπουργοί τρεις φορές στην Ουάσιγκτον έχουν δεσμευτεί ότι θα αγοράσουμε F-35. Θέλουνε τεσσεράμισι χρόνια για να παραδοθούν από την ημέρα που θα υπογραφεί το συμβόλαιο όχι από την έγκριση.
Δηλαδή αν η έγκριση έρθει, εγώ πιστεύω ότι αυτή τη βδομάδα θα βγει ανακοίνωση στην Αμερικανική υπηρεσία (...) πιστεύω μες στη βδομάδα ίσως σήμερα, αύριο, αλλά είναι θέμα ημερών. Γιατί αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα πάει στην ΕΑΒ για να δει το αποτέλεσμα μιας προηγούμενης συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των f-16. (...)
Αυτή είναι η υπεροπλία στην οποία αναφέρονται οι Τούρκοι και την οποία και φοβούνται γιατί διότι από καταβολής Τουρκίας είχαν αυτοί το πάνω χέρι, δηλαδή είχανε μία ισχυρότερη, σαφώς ογκωδέστερη, πολεμική αεροπορία την οποία το ΝΑΤΟ οι σύμμαχοι και Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι πολύ πρόσφατα την στήριζαν (...) εγώ θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι όταν εμφανιστεί η ανακοίνωση, θέλω να δω γιατί μιλάμε για 30 και όχι 40 που λέγαμε δύο μήνες πριν και πόσο θα κοστίσουν. Μια εκτίμηση είναι περίπου 4 δις (...) βέβαια κυκλοφορεί και κάτι άλλο ότι οι Αμερικανοί έχουν εξασφαλίσει, μαζί με αυτό το πακέτο και πιστώσεις οι οποίες δεν θα είναι. εμπροσθοβαρής δηλαδή θα πάνε προς το τέλος της δεκαετίας.
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα έχει μαχητικά 4.5 γενιάς Rafale, Πέμπτης γενιάς F-35 και εκσυγχρονισμένα F-16.