9.1.23

Η τραγωδία της Κύπρου δεν έχει σταματημό: Οι βασικοί υποψήφιοι υποστηρίζουν μία λύση που χαρακτηρίστηκε “φιλοτουρκική”… Ένα υστερόγραφο για τον κ. Συρίγο…

File Photo: Διαδηλωτές στην Αθήνα συμμετέχουν σε συγκέντρωση απόρριψης του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. ΑΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η «λύση» της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), μία διευθέτηση απόλυτα φιλοτουρκική, έχει απορριφθεί από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεγαλύτερα κόμματα του νησιού, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) των «εθνικοφρόνων» και το ΑΚΕΛ των ροζ «κομμουνιστών», επιμένουν να θέλουν να επιβάλουν με τον πιο ύπουλο τρόπο αυτήν την απαράδεκτη λύση στους πολίτες, που την αρνήθηκαν με το βροντερό 76%.

Ακόμα και τα λεγόμενα κόμματα του «πατριωτικού» (δήθεν) μετώπου ομιλούν για Διζωνική με σωστό περιεχόμενο, που αποτελεί άκρατη κοροϊδία. Σημειώνω ότι μόνο η ΕΔΕΚ έχει λάβει απόφαση εναντίον της ΔΔΟ -οι εθνικιστές του ΕΛΑΜ δεν πρέπει να υπολογίζονται σε αυτήν την εξίσωση.

Η Κύπρος, ως γνωστό, βρίσκεται ενώπιον μίας κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας, στις 5 Φεβρουαρίου, η οποία -με τα σημερινά δεδομένα- θα επαναληφθεί στις 12 του ίδιου μήνα μεταξύ των δύο υποψηφίων, που θα επικρατήσουν.

  • Το «τριπρόσωπο» σύμφωνα με τα γκάλοπ, αποτελούν οι κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης (με αλφαβητική σειρά).
  • Οπότε οι δύο εξ αυτών, θα αναμετρηθούν για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν όταν πλέον σε 28 μέρες θα μιλήσουν οι πολίτες, και όχι οι δημοσκόποι. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όλες αυτές τις μετρήσεις.

Οι πολίτες δείχνουν μία τάση να τιμωρήσουν τα λεγόμενα παραδοσιακά κόμματα και να δώσουν την απάντηση τους στο διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που κατέκλεψε το κράτος, άρα και τους φορολογούμενους. Μακάρι. Θα πρόκειται για την απόλυτη επανάσταση σε ένα πολιτικό σύστημα που ελέγχει τους ψηφοφόρους με αισχρό πελατειακό τρόπο.

Οι πολίτες δείχνουν να είναι εξοργισμένοι και με τον τρόπο που το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει το εθνικό θέμα. Η υποστήριξη του πολιτικού και οικονομικού συστήματος στη Διζωνική προκαλεί τα αισθήματα, ιδιαίτερα των πολιτών που ψήφισαν συνειδητά εναντίον του σχεδίου Ανάν.

Ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Νεοφύτου είναι υποστηρικτές της ΔΔΟ. Ο δεύτερος ήταν πάντα, ο πρώτος, που ήταν στην «ομάδα κρούσης» του Τάσσου Παπαδόπουλου, έγινε στην πορεία. Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια τη Διζωνική, από τις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εξωτερικών και το έκανε και λόγω της σχέσης του με τον σημερινό πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά, δυστυχώς, τον παρέσυρε και αυτόν το διζωνικό κύμα.

Πάντως, ως υποψήφιος πρόεδρος φαίνεται ότι δείχνει μία άλλη συμπεριφορά, αλλά δεν παύει να στηρίζει την ίδια απαράδεκτη λύση. Αν κάνω λάθος με χαρά θα δημοσιεύσω τη διάψευση του.

Άρα, και οι τρεις υποψήφιοι, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγούνται της κούρσας, υποστηρίζουν τη λύση που απέρριψε στην πλειοψηφία του ο λαός. Και αυτό είναι προβληματικό. Ενοχλεί, πως να το κάνουμε; Τίθεται ενώπιον των ψηφοφόρων ένα διπλό δίλημμα. Από τη μία είναι να φύγει το διεφθαρμένο σύστημα και από την άλλη είναι να αποφευχθεί το ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία.

  • Λαμβάνω μηνύματα προβληματισμένων αναγνωστών, των οποίων -έχω την αίσθηση- ότι οι δημοσκοπήσεις δεν «μετρούν» τις αντιδράσεις τους και τις ανησυχίες τους. Διότι μπορεί να βρεθούν οι υποψήφιοι απέναντι σε ένα «βουβό» ξέσπασμα για το εθνικό θέμα, που να μην υπολογίζεται αυτή τη στιγμή.

Ο βασικός εκπρόσωπος του αντι-διζωνικού μετώπου είναι ο Γιώργος Κολοκασίδης, ένας αξιοπρεπής και καθαρός πολιτικός. Οι μετρήσεις των δημοσκόπων είναι εξαιρετικά χαμηλές για τον υποψήφιο, αλλά αρκετοί εντυπωσιάστηκαν με τα βαριά ονόματα των υποστηρικτών του. Βλέπει κανείς στον κατάλογο σημαντικούς αντιπροσώπους της κυπριακής κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά, βλέπει κανείς τη συσσώρευση των φανατικών υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν στους υποστηρικτές του κ. Νεοφύτου, που είναι αναμενόμενο, και του κ. Μαυρογιάννη, που ΔΕΝ το περιμέναμε καθώς ο υποψήφιος ήταν από τους πιο ισχυρούς αντιπάλους του φιλοτουρκικού κειμένου του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Στο μέτωπο του κ. Χριστοδουλίδη, απουσιάζουν και οι υπέρ και οι κατά, ως να έχει συμφωνηθεί η απόλυτη σιωπή. Όλα αυτά δεν είναι φυσιολογικά.

Την Πέμπτη κατατέθηκαν επίσημα οι υποψηφιότητες. Έμοιαζε ως κάτι από …πασαρέλα το σκηνικό, όχι τόσο των υποψηφίων, αλλά αυτών που υποστήριξαν τις υποψηφιότητές τους. Μερικοί εξ αυτών, απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι παραμένουν νούμερα.

Περισσότερη ζημιά θα κάνουν στους υποψήφιους, παρά καλό. Διότι είναι απλά τσαρλατάνοι της πολιτικής και οικονομικής σκηνής της Κύπρου.

Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ διότι η φιλοτουρκική Διζωνική αποτελεί “ταφόπετρα” για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Η εκλογή του κ. Νεοφύτου σίγουρα θα είναι καταστρεπτική για το εθν ικό μας θέμα. Οι άλλοι δύο, ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Χριστοδουλίδης, εύχομαο και ελπίζω να θυμηθούν τους παλιούς καλούς εαυτούς τους…

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας της Ελλάδος, καθηγητή Άγγελου Συρίγου, για τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που επιθυμεί να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσαν πραγματικό (πολιτικό) σεισμό. Οι αντιδράσεις ήταν “άνευ προηγουμένου”.

Μετά τη δημοσίευση του “ήρεμου” κειμένου μου (ΕΔΩ), με το οποίο βασικά εξέφραζα απορία για τις δηλώσεις, μου απάντησε ο βουλευτής, τον οποίο εκτιμώ για τις μάχες που έδωσε μαζί μας για την Κύπρο μας (ΕΔΩ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ). Ακολούθησε το “δικαστήριο” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η έκφραση του θυμού και της οργής δύο σημαντικών στελεχών της Ομογένειας μας μέσω του τηλεοπτικού σταθμού OPEN:

  • Του Έντι Ζεμενίδη (ΕΔΩ) και του Τάσου Ζαμπά. Εξέφρασαν την μεγάλη πίκρα τους, και ο κ. Ζεμενίδης είπε και μία βαριά κουβέντα, που πόνεσε πολύ τον κ. Συρίγο. Οι ομογενείς μας ανέβηκαν κυριολεκτικά στα …κάγκελα!

Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες για το θέμα των F-16, και επειδή όλοι πιστεύω ΔΕΝ θέλουμε την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, πρέπει να μπουν τα “μαχαίρια” στα θηκάρια και να αφήσουμε το θέμα πίσω μας. Διαφωνώ με τη δήλωση του καθηγητή και το γνωρίζει. Από την άλλη δεν θα ξεχάσω τη βοήθεια του για να νικήσουμε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.

Η Ομογένεια έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι η προσπάθεια της Τουρκίας πρέπει να ηττηθεί, όπως έγινε και με τα μαχητικά F-35. Ο Ερντογάν τα έχασε αυτά τα μαχητικά λόγω των ομογενών μας, και φυσικά λόγω της μαγκιάς του μεγάλου φιλέλληνα Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο φίλος αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης έγραψε μερικές άσχημες φράσεις για τον επικεφαλής του HALC, Έντι Ζεμενίδη, τις οποίες πρέπει να αποσύρει, διότι ΔΕΝ έχει ιδέα πως γίνονται οι αγώνες στην Ουάσιγκτον.

Πρέπει να καταλάβει ότι οι ομογενείς μας ΔΕΝ είναι πληρωμένοι λομπίστες και ΔΕΝ παίρνουν χρήματα από την Αθήνα και τη Λευκωσία για να υποστηρίζουν τα εθνικά θέματα. Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και ο κ. Μενέντεζ είναι μαζί μας και αγωνίζεται λόγω των ομογενών μας, όχι λόγω των κυβερνήσεων στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Αρκετά πια με την παραπληροφόρηση και τα αισχρά fake news.

Ας κλείσει το θέμα και ας κοιτάξουμε μπροστά. Μέσα στην αναπουμπούλα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μπορεί να στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο. Έχουν, βεβαίως γνώσιν οι φύλακες και πρέπει να είμαστε όλοι υποστηρικτικοί σε αυτή τη μεγάλη μάχη της Ομογένειας μας… Πρέπει να την κερδίσουν γιατί διακυβεύεται η ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Στις συνεντεύξεις που παραχώρησε, και τις οποίες μελέτησα, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έδωσε το στίγμα του για το εθνικό θέμα του Κυπριακού. Είναι ευχάριστο να ακούει κανείς ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις στο νησί να ομιλούν για απελευθέρωση και να μην χρησιμοποιούν αυτή την λέξη-παγίδα, την επανένωση. Τι σημαίνει επανένωση; Κάτω από ποιο καθεστώς; Προφανώς εννοούν της Διζωνικής, η οποία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Ο κ. Γεώργιος είναι απόλυτα ορθός στο εθνικό θέμα, όπως και στο ζήτημα της υποστήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Οι Ιεράρχες του Φαναρίου είναι οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του 21ου αιώνα και χρειάζονται τη βοήθεια μας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να ασχοληθεί και με το «λόμπι» των υποστηρικτών του Βλαδίμηρου Πούτιν, εντός και εκτός της Αρχιεπισκοπής. Για να μπορέσει να «κυβερνήσει» την Εκκλησία της Κύπρου.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.