6.1.23

Στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού των ναζί: Χάρτης δείχνει που έθαψαν τα κλεμμένα κοσμήματα και διαμάντια στο Αρνεμ

 

Ο χάρτης που σχεδιάστηκε για να αποκαλύψει τη θέση των θησαυρών που έκρυβαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Ο χάρτης του θησαυρού λέγεται ότι δείχνει το μέρος όπου οι Γερμανοί στρατιώτες έθαψαν ένα απόθεμα κλεμμένων πολύτιμων αντικειμένων που αποκτήθηκαν κατά τη μάχη του Άρνεμ στην Ολλανδία το 1944. Τα λάφυρα περιλαμβάνουν κοσμήματα, ρολόγια και διαμάντια, τα οποία, σύμφωνα με τον χάρτη, είναι θαμμένα κοντά στο χωριό του Άρνεμ στην περιοχή Gelderland που βρίσκεται στην ανατολική Ολλανδία.

“Κατά την άμυνα του Άρνεμ, σημειώθηκε έκρηξη σε ένα υποκατάστημα της Rotterdamsche Bank στο Velperweg και οι Γερμανοί στρατιώτες έκρυψαν λάφυρα στα παλτά τους”, δήλωσε η Annet Waalkens των Εθνικών Αρχείων σε συνέντευξή της στο ολλανδικό μέσο ενημέρωσης Omroep Gelderland.

Ο χάρτης διατηρήθηκε στα Εθνικά Αρχεία της Ολλανδίας για δεκαετίες. Μόνο τώρα το κοινό μπορεί να πάει και να δει όχι μόνο τον χάρτη αλλά και εκατοντάδες άλλα έγγραφα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού τα Αρχεία τα αποχαρακτήρισαν ως μέρος της ετήσιας Ημέρας Ανοιχτής Πρόσβασης την Τρίτη.

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για να βρεθεί ο θησαυρός, ανέφερε το ολλανδικό μέσο ενημέρωσης NL Times, χωρίς αποτέλεσμα. Το άρθρο των NL Times εξήγησε επίσης ότι τα αντικείμενα μπορεί να ανακτήθηκαν από ναζί στρατιώτες τις ημέρες μετά τη μάχη ή να είχαν ανασκαφεί από ντόπιους τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: jpost.com