10.1.23

Τουρκική στρατιωτική βάση σε απόσταση βολής από την πρωτεύουσα της Αρμενίας προκαλεί συναγερμό και στην Ρωσία



 Κοινή στρατιωτική άσκηση στο Κάρς μεταξύ Τούρκων και Αζέρων που θέλουν να ελέγξουν μια τεράστια περιοχή λόγω του αποκαλούμενου κινεζικού δρόμου του μεταξιού

ΗΤουρκία κατασκευάζει μια στρατιωτική βάση σε κοντινή απόσταση από την Αρμενία, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος ακόμα και για απευθείας χτυπήματα στο Ερεβάν, ενώ και οι Ρώσοι έχουν ανησυχήσει από την παρουσία της.

Η πρωτεύουσα της Αρμενίας απειλείται από απευθείας χτυπήματα από τη νέα τουρκική στρατιωτική βάση, αναφέρουν Ρώσοι και Αρμένιοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές.

Αν και η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η βάση αυτή θα καταπολεμά την "τρομοκρατία", κανείς δεν αμφιβάλει ότι ο κύριος στόχος είναι οι Αρμένιοι κατά απαίτηση των Αζέρων λόγω της αμυντικής συμφωνίας Άγκυρας και Μπακού.

Ο τουρκικός στρατός έχει αρχίσει να κατασκευάζει μια νέα στρατιωτική βάση στην περιοχή του όρους Αραράτ, η οποία παρέχει την ευκαιρία για σχεδόν πλήρη έλεγχο του δυτικού τμήματος της Αρμενίας, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο άμεσων επιθέσεων στο Ερεβάν.

Δεδομένης της σοβαρής κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και Τουρκίας, η εμφάνιση μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης μόλις 40-45 χιλιόμετρα από το Ερεβάν μπορεί σαφώς να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι η τουρκική στρατιωτική βάση θα δημιουργηθεί έχοντας ευρύ φάσματος στρατιωτικό εξοπλισμό.

Θα τοποθετηθεί σε αυτήν, σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για συλλογή πληροφοριών, σταθμοί ραντάρ και εξοπλισμό πυροβολικού, κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέπει στην Τουρκία να χτυπήσει το έδαφος της Αρμενίας, είτε ακόμη και να επιτεθεί απευθείας στο Ερεβάν, ανάλογα με την κατάσταση”, αναφέρει ειδικός.

Η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμη επίσημες εξηγήσεις σχετικά με τον ακριβή σκοπό για τον οποίο κατασκευάζεται μια στρατιωτική βάση τόσο κοντά στα σύνορα της Αρμενίας, ωστόσο, η τελευταία θα αποτελέσει σίγουρα απειλή για το Ερεβάν και επίσης, πιθανώς, για τον ρωσικό στρατό που βρίσκεται στην Αρμενία.

Κοινή τουρκο-αζικη στρατιωτική άσκηση KIŞ-2023 στο Κάρς

Την ίδια περίοδο, στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, που θα συμμετέχουν στην ασκηση KIŞ-2023, έφτασαν στο Καρς, στο οποίο μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις θα εκτελέσουν διάφορα σενάρια με επίκεντρο την Αρμενία.

Η σύσφιξη των σχέσεων Τούρκων και Αζέρων, έγινε περισσότερο ορατή από ποτέ, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Αζέρων κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η βοήθεια της Τουρκίας ήταν καταλυτική για τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν.

Η περιοχή του Νότιου Καυκάσου έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους μεταφορών της Ευρασίας, μέσω της Διεθνής Διαδρομής Trans-Caspian που ξεκινά από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, διασχίζει το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας  των  τελευταίων 4 1/2 ετών ως  Πρόεδρος, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν περισσότερες από 20 φορές, ενώ  οι επισκέψεις τουρκικών αντιπροσωπειών ήταν  περισσότερες από 100.

Πέραν όμως του δόγματος Ερντογάν "Ένα έθνος, δύο κράτη", το οποίο έχει υιοθετήσει εκφράζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, λόγω της κοινής καταγωγής, γλώσσας και ομόθρησκου, εκείνα που ωθούν τον Τούρκο Πρόεδρο να αδελφοποιηθεί η χώρα του με τους Αζέρους, είναι δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι τα ενεργειακά αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν και ο προσπορισμός τους από την Τουρκία/

Το δεύτερο και εξίσου ή μάλλον περισσότερο σημαντικό είναι η στρατηγική θέση του Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με τον "δρόμο του μεταξιού", της Κίνας και η διασύνδεση της Τουρκίας μέσω του διαδρόμου Ζανγκζούρ με το Αζερμπαϊτζάν .

https://www.pentapostagma.gr/