8.1.23

Η πρόβλεψη για την ήττα του Ερντογάν ακούγεται στα σαλόνια της Ουάσιγκτον: Θα προλάβει η Εμινέ να σώσει τις πανάκριβες γόβες της;


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας «19FortyFive» για τους κλεπτοκράτες της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν, που υπογράφει ο περίφημος αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν (Michael Rubin), είναι συγκλονιστικό.

Μας θύμισε παρόμοια κείμενα πριν από την πτώση «αμερικανοκίνητων» δικτατοριών, οι οποίες κατέρρευσαν όταν οι Αμερικανοί τις εγκατέλειψαν. Ο Ρούμπιν συγκρίνει την Εμινέ Ερντογάν -σύζυγο του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν- με την Ιμέλντα Μάρκος, σύζυγο του δικτάτορα των Φιλιππίνων. Η Εμινέ, υποστηρίζει ο Ρούμπιν, μπορεί να είναι η Ιμέλντα του 21ου αιώνα.

Για τους νέους, τα παραπάνω μπορεί να μην κάνουν αίσθηση, αλλά στους παλαιότερους προκαλούν ανατριχίλα, καθώς παρακολουθούσαμε «ζωντανά» την πτώση της απείθαρχής Ιμέλντα και του …πειθαρχημένου συζύγου της από τις τηλεοράσεις μας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται συζητήσεις για τον πλούτο του Ταγίπ Ερντογάν, της Εμινέ και των παιδιών τους, καθώς οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι έχουν κλέψει πολλά εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν καταθέσει σε τράπεζες σε χώρες με δικτατορικά, αλλά φιλικά, προς τον Τούρκο πρόεδρο, καθεστώτα.

Εικάζουν ότι τα εκατομμύρια που έκλεψε η «αγία» οικογένεια βρίσκονται στο Κατάρ και στο Αζερμπαϊτζάν.

  • Προεκλογικά (για την Αμερική) προκλήθηκε σάλος με τη δήλωση του τότε υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος και σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, για την ανάγκη να «πέσει» ο Ερντογάν. Διευκρίνισε ότι εννοούσε με δημοκρατικά μέσα, δηλαδή με εκλογές, αλλά το κακό είχε γίνει. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να «μυρίσει» τον κ. Μπάιντεν, το ίδιο και ο Αμερικανός πλανητάρχης τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Μπάιντεν είχε πει ότι πρέπει να ενισχυθεί η αντιπολίτευση στην Τουρκία, για να νικήσει τον Ερντογάν, αλλά όπως παρουσιάζονται σήμερα τα πράγματα, ο ισλαμιστής πρόεδρος έχει τα μέσα για να παραμείνει στην εξουσία.

Άλλωστε γνωρίζει ότι αν χάσει τις εκλογές πρέπει να πάει από το Προεδρικό Μέγαρο τρέχοντας προς το αεροδρόμιο για να φύγει στην εξορία, όπου θα απολαμβάνει τα εκατομμύρια που έκλεψε. Αν προλάβει, βεβαίως, να φτάσει στο αεροδρόμιο…

Το άρθρο της ιστοσελίδας «19FortyFive» υποψίασε αρκετούς ανθρώπους που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Τουρκία. Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν:

Πριν από είκοσι χρόνια, ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία σε μεγάλο βαθμό με την υπόσχεσή του για καθαρή κυβέρνηση. Αυτό ήταν πάντα μια ψευδαίσθηση. Ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εκτός του νόμιμου μισθού του.

Την εποχή που ανέλαβε την πρωθυπουργία και έλαβε βουλευτική ασυλία, εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει περισσότερες από δώδεκα εκκρεμείς κατηγορίες για διαφθορά. Σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία σε κλεπτοκρατία.

  • Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει την Τουρκία κάτω από την Κίνα, την Κούβα και το Κοσσυφοπέδιο στην πιο πρόσφατη παγκόσμια έρευνα για τις αντιλήψεις της για τη διαφθορά.

Σημειώνει και κάτι άλλο που δεν ήταν ευρύτατα γνωστό:

Ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ως αυθεντική την περίφημη ηχογραφημένη συνομιλία του Ερντογάν με τον γιό του Μπιλάλ, στην οποία ακούγονται να αναζητούν τρόπους για να κρύψουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια μετρητά. Πρόκειται για τεράστιο ποσό. Από τότε μέχρι σήμερα πιστεύεται ότι ο Ερντογάν είναι ίσως ο πιο πλούσιος ηγέτης σε όλο τον κόσμο,πιο πλούσιος και από τον στενό του φίλο, Βλαδίμηρο Πούτιν.

Η κατάρρευση της προεδρίας του Ερντογάν είναι μία πιθανότητα που δεν πρέπει να αποκλειστεί. Όμως, πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία και σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, αν νομίσει ότι θα χάσει, θα αναβάλει τις εκλογές με στόχο την ακύρωση τους.

Όμως, να κρατήσουμε επίσης ότι ο Εμινέ μπορεί να είναι η νέα Ιμέλντα (των Φιλιππίνων), η οποία, όμως, πρόλαβε να σώσει δεκάδες εκατοντάδες πανάκριβες γόβες…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.