8.1.23

Η «Αστραπή» πρώτη απάντηση -για το 2023- της Ελλάδας στις έωλες, μαϊμού βαλλιστικές απειλές: Η υπαρκτή απειλή είναι η αναζήτηση επεισοδίου

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Με τον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας να επενδύει στην πόλωση και τον εθνικισμό, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρεί αυξημένα αντανακλαστικά και παράλληλα ισχυρή παρουσία των δυνάμεών της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την Αττάλεια ως άλλος Κιμ Γιονγκ Ουν επαναφέρει τις απειλές με τον βαλλιστικό πύραυλο Typhoon τον οποίο δεν θα ενεργοποιήσει μόνο αν οι Έλληνες… είναι φρόνιμοι!

Και μπορεί ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun (Typhoon) να μην ανησυχεί καν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία, όμως η στρατιωτική ηγεσία εφιστά την προσοχή σε όλους όσοι βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας και της Ευρώπης και υπερασπίζονται τα σύνορα.

Έχει ζητηθεί η δέουσα προσοχή που απαιτείται διότι η Άγκυρα παρουσιάζει όλα εκείνα τα σημάδια που μαρτυρούν την επιδίωξη να εκμεταλλευτεί ένα ατύχημα ή ένα «τζαρτζάρισμα» και να το επεκτείνει σε κάτι ανώτερο, ακόμη και σε κάποιας μορφής θερμού επεισοδίου.

Από την άλλη πλευρά και παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε προ των πυλών των κρίσεων της ηγεσίας, το πρόγραμμα με τον ετήσιο προγραμματισμό ασκήσεων εκκινεί, τόσο σε Εθνικό Επίπεδο, όσο και με σύμμαχες χώρες.

Η εντολή που έχει δοθεί από τις ηγεσίες των όπλων είναι πως έχει κριθεί απαραίτητο να μην υπάρχει εφησυχασμός και οι πάντες να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση γνωρίζοντας απόλυτα τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται ανά ειδικότητα.

Η «Αστραπή» στο Αρχιπέλαγος

Στο Πολεμικό Ναυτικό η «Αστραπή» είναι η πρώτη άσκηση με την οποία ο στόλος πρόκειται να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια απέραντη γαλανόλευκη σημαία, τις επόμενες ημέρες. Από την πρώτη στιγμή που είχε αναλάβει καθήκοντα η παρούσα ηγεσία του ναυτικού, το πιο βασικό που είχε δηλώσει προς τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων είναι ότι οι ασκήσεις θα είναι διαρκείς και πως ο στόλος οφείλει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για οτιδήποτε απαιτήσουν οι συνθήκες, εθνικές ή συμμαχικές.

Στην «Αστραπή» τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων ασκούνται σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου, δίδοντας έμφαση σε νέα σενάρια τα οποία εκπορεύονται από τα συμπεράσματα που έχουν βγει μέσω της συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία πολλές φορές έχει μιλήσει για σχέδια με τα οποία θα θελήσει να μειώσει την κυριαρχία της Ελλάδας ή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα.

Και στο Ελληνικό Επιτελείο δείχνουν πεπεισμένοι πως οδεύουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία θα συνεχιστεί και δεν θα μπει φρένο μετά τη λήξη των τουρκικών εκλογών.

Το άνοιγμα του Στρατού Ξηράς στους συμμάχους

Ο Στρατός Ξηράς έχει στον προγραμματισμό του σειρά ασκήσεων τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Και παράλληλα μέσα σε αυτόν εντάσσεται πλέον και το άνοιγμα προς τις σύμμαχες χώρες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Γαλλία να αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας κι όχι μόνο.

Ήδη οι επισκέψεις σε σχηματισμούς από Αμερικανούς και Γάλλους ξεκίνησαν και το νέο έτος, παρά το γεγονός πως ακόμη βρισκόμαστε εν τω μέσω των μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Αεροπόροι και μηχανικοί εντός και εκτός συνόρων

Σ’ ότι έχει να κάνει με τα «μπλε φτερά», όπως όλα δείχνουν αυτά ανοίγονται ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο στον ουρανό του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα F-16 Block 52 plus της Λάρισας πρόκειται να μετασταθμεύσουν στην Σαουδική Αραβία, όπως είχαν κάνει τα «γεράκια» της 341 Μοίρας «Βέλος» το 2022 αλλά και το C-130 της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.

Παράλληλα οι αεροπόροι πέραν της καθημερινότητας των ασκήσεων έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις στον αέρα διότι αυτό είναι το πεδίο πάνω στο οποίο επενδύει η Τουρκία.

Μάλιστα από την έναρξη της νέας χρονιάς, αλλά και λίγες ημέρες πριν την αυλαία του παλαιού έτους, εκείνο το οποίο παρατηρούν στις απενημερώσεις οι ιπτάμενοι, είναι πως οι Τούρκοι αεροπόροι δείχνουν διάθεση να παραμένουν εντός του Ελληνικού ουρανού παρά το σκληρό «μαρκάρισμα» που δέχονται από τα πληρώματα των μαχητικών αεράμυνας.

Αυτό όπως σημειώνεται είναι ένα ακόμη δείγμα πως οι εντολές που έχουν οι Τούρκοι είναι να επιδιώκουν το «κάτι παραπάνω» μήπως και καταφέρουν να βρουν την στιγμή που θα συμβεί κάτι ώστε στη συνέχεια να το εκμεταλλευτούν.

https://hellasjournal.com/