29.12.22

Οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους Κοσοβάρους να υποχωρήσουν: Εύθραυστη ακόμα η ειρήνη, οι Σέρβοι αποχωρούν αλλά παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό (video)

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μπροστά στη σκληρή και αποφασιστική στάση της κυβέρνησης της Σερβίας, οι Αμερικανοί, οι Νατοϊκοί και οι Ευρωπαίοι, που είναι τελικά …«συγκοινωνούντα δοχεία» σε διπλωματικό επίπεδο, δραστηριοποιήθηκαν στον υπερθετικό βαθμό, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τους Κοσοβάρους να υποχωρήσουν και να σταματήσουν τις προκλήσεις εναντίον των Σέρβων.

Αποδεικνύεται ότι:

Πρώτον, οι Κοσοβάροι υπακούουν στους Δυτικούς, οι οποίοι άλλωστε πολέμησαν για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν το κράτος τους, το οποίο δεν αναγνωρίζουν η Αθήνα, η Λευκωσία και άλλες χώρες (για ευνόητους λόγους) και

Δεύτερον, πέραν πάση αμφιβολίας έδειξαν ότι αν δεν έχουν την υποστήριξη των Δυτικών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Σέρβους, οι οποίοι διψούν για εκδίκηση, επειδή η ήττα από τους Κοσοβάρους -λόγω βασικά της βοήθειας των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ- δεν χωνεύεται, αν και πέρασαν τόσα χρόνια.

Η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, μετά από εντολή του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προκάλεσε φόβο μέχρι και την Ουάσιγκτον, η οποία εξέδωσε από κοινού ανακοίνωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Για πρώτη φορά η έκκληση αφορούσε και τα δύο μέρη και δεν ήταν μονόπλευρη όπως τις προηγούμενες φορές. Ήταν ανακοίνωση προς τη σωστή κατεύθυνση, που δεν υποστήριζε τις επιθετικές ενέργειες και τις προκλήσεις των Κοσοβάρων.
  • Επιτέλους η αμερικανική πλευρά έδειξε να βάζει μυαλό για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Διότι κινδύνευε να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να βοηθά στη νέα “ανάφλεξη” των Βαλκανίων.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης το Βελιγράδι έσπευσε να την χαιρετίσει, καθώς όπως τονίστηκε καλύπτει πλήρως την σερβική πλευρά και παρέχει εγγυήσεις για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο. Φαίνεται ότι οι Σέρβοι πήραν ότι ζήτησαν από τους Αμερικανούς.

Ο Βούτσιτς κάλεσε στο Βελιγράδι τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου -η συνάντηση τελικά έγινε στην πόλη Ράσκα, στα σύνορα όπου ο Σέρβος πρόεδρος πήγε με ελικόπτερο-, τους ενημέρωσε για τη δήλωση, κατόπιν της πρωτοβουλίας των Αμερικανών και τους παρακάλεσε να τερματίσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων.

Αρχικά δεν δέχθηκαν απαντώντας αρνητικά στο Σέρβο πρόεδρο και λέγοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις κοσοβαρικές αρχές. Έχουν δίκιο βέβαια, διότι οι Κοσοβάροι δεν τήρησαν μέχρι τώρα καμία συμφωνία.

Ο Βούτσιτς, αφού έλαβε τη συναίνεση τους, ενημέρωσε τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου, που ξεκίνησαν να αποκλείουν τους δρόμους πριν 20 μέρες, συμφώνησαν να αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα από τις πρωινές ώρες σήμερα.

Οι Δυτικοί ας μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλος τους. Δημιούργησαν στο Κοσσοφυπέδιο ένα «δράκο», ο οποίος τους εκμεταλλεύθηκε και σε μερικές περιπτώσεις τους εκβίαζε. Το Κόσοβο είναι ένα κράτος-τρομοκράτης, που δολοφονεί τα παιδιά της Ευρωπης με τα ναρκωτικά που διοχετεύει. Είναι και πρώτο στη διακίνηση άμοιρων γυναικών, που καταντουν πόρνες σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε με ευθύνη του προέδρου της Σερβίας, ο οποίος όμως ενημέρωσε τους Αμερικανούς και τους Νατοϊκούς οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις του δεν θα υποχωρήσουν από τα σύνορα. Η αποφασιστικότητα που έδειξε για ανάληψη στρατιωτικής πρωτοβουλίας, ήταν καθοριστική για το θετικό αποτέλεσμα για το Βελιγράδι.

Πάντως, ας μην έχει κανείς αμφιβολία: Οι Σέρβοι νοιώθουν πολύ δυνατοί και δεν θα χάσουν την ευκαιρία, αν τους δοθεί ξανά, για να επιτεθούν εναντίον του Κοσοβάρου. Το χθεσινό ήταν απλά το πρώτο δεκαπεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal