17.12.22

Είναι υπερήφανοι εκεί στο Λευκό Οίκο για τον …σύμμαχο τους; Καταδικάζουν τον Ερντογάν για τον Εκρέμ, αλλά υποκύπτουν στον εκβιασμό του για τα υπόλοιπα (video)


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal


Δεν υπάρχει περίπτωση, εάν κανείς μιλήσει με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον υπό καθεστώς ανωνυμίας, να μην ακούσει τα σφοδρά παράπονα της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αλλά άπαξ και τους ζητηθεί μία δημόσια δήλωση ξεκινούν με την φράση, που δεν ισχύει, ότι η Τουρκία είναι πολύτιμη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια αραδιάζουν το γνωστό παραμύθι. Περιέργως, στην ανακοίνωση της Πέμπτης, για την υπόθεση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κάποιος φρόντισε να αποσύρει την επίμαχη φράση.

Δεν αναφέρεται πουθενά η δήθεν σημαντικότητα της Τουρκίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, είναι μία πολύ ισχυρά καταδικαστική γραπτή ανακοίνωση για την κατοχική χώρα και θα ήταν μία καλή αλλαγή εάν διαβάζαμε παρόμοιες ανακοινώσεις και για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αλλά, φαίνεται ότι θα περιμένουμε πολύ.

Το τελευταίο διάστημα, το θέμα της Τουρκίας έχει αναδειχθεί σε μέρος της παγκόσμιας ατζέντας για την οποία ενημερώνεται καθημερινά ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι λόγοι είναι πολλοί.

  • Οι γραφειοκράτες προσπαθώντας να διασώσουν την τουρκοαμερικανική σχέση, αναδεικνύουν τα ελάχιστα θετικά και κρύβουν τα  πάρα πολλά αρνητικά.
  • Βεβαίως, είναι καθημερινή η αναφορά στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG, καθώς παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως η τουρκική δραστηριότητα στα σύνορα με τη Συρία.
  • .
  • Ο φόβος ότι ο Ερντογάν θα εισβάλει στη βόρεια Συρία, αναγκάζει τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει εδώ και μήνες να εισβάλει, αλλά δεν έχει υλοποιήσει την απειλή του. Γιατί άραγε; Εξαρτάται με ποιον συνομιλεί κανείς στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ιδιωτικά οι Αμερικανοί τόνισαν στους Τούρκους ότι η εισβολή θα τους φέρει σε αντιπαράθεση μαζί τους. Και ότι αυτή η απειλή προβληματίζει την τουρκική ηγεσία. Είναι αλήθεια ότι και οι δημόσιες ανακοινώσεις κρύβουν μηνύματα στην Άγκυρα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο Ερντογάν δεν τολμά, προς το παρόν, να επιτεθεί στους Κούρδους.

    Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει στρατιωτικά και οικονομικά, και σήμερα, τους μαχητές του YPG και αυτό το γεγονός φέρνει σε αντιπαράθεση την Ουάσιγκτον με την Τουρκία. Ότι και να λένε οι Αμερικανοί περί «πολύτιμης συμμάχου», το κλίμα είναι μολυσμένο στον υπερθετικό βαθμό.

    • Και θα αποδεχθώ την πρόβλεψη της μειοψηφίας των αναλυτών, που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν τρόπους να προστατεύσουν τους Κούρδους. Πάντως, αν χάσουν τους μαχητές του YPG, θα ξεμείνουν από συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα εκτεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο το Ισραήλ.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι Κούρδοι, δεν νικούν μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά περιορίζουν και την ιρανική δραστηριότητα στην Συρία, άρα αποτελούν και εμπόδιο για την επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, που βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο του σχεδιασμού.

    Οι Κούρδοι, γενικά και όχι αόριστα, είναι οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι για την Αμερική και το Ισραήλ.

    Έχω ακούσει να λέγεται ότι η φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική ρήξη της Τουρκίας με την Αμερική. Με τα σημερινά δεδομένα θα έλεγα ότι είναι υπερβολικό να αναμένει κανείς ότι ξαφνικά εκεί στο Λευκό Οίκο, και παραπέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα προτιμήσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα «αποχωριστούν» την Τουρκία.

    Εκτός εάν η αναμενόμενη σύγκρουση για την αγορά των μαχητικών F-16, ωθήσει τον Ερντογάν στην «επανάσταση» εναντίον των ΗΠΑ.

    • Έχει βάση αυτή η υπόθεση, που την ακούμε συχνά τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν για να συζητήσουν αποκλειστικά το θέμα των F-16.

    Το αίτημα αποδεικνύει ότι δεν ισχύουν οι αισιόδοξες δηλώσεις της Τουρκίας για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Ερντογάν, εάν δεχθεί να τον προσκαλέσει στο Λευκό Οίκο ο κ. Μπάιντεν, θα επιχειρήσει τον ύστατο εκβιασμό.

    Όμως, ο Ερντογάν ας ακούσει τα επόμενα 24ωρα τι έχει να του διαμηνύσει ο γερουσιαστής Μενέντεζ από το βήμα της αμερικανικής Γερουσίας. Μπορεί να χρειαστεί να μην κάνει το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, καθώς από τον φιλέλληνα γερουσιαστή θα ακούσει τρεις λέξεις: Τα ψέματα τελείωσαν… Θα το ακούσουμε και αναγκαστικά θα το πιστέψουμε…

    • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal