4.12.22

Ναι, ένα χελιδόνι φέρνει την Άνοιξη για τον Ελληνισμό: Ο μεγάλος Πολ Σαρμπάνης είχε πει, όταν αποχώρησε από την Γερουσία: “Τον Μενέντεζ και τα μάτια σας”… (video)

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αποκάλυψη του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσιγκτον ότι οι αντίπαλοι του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ σχεδιάζουν να ξοδέψουν 40 και πλέον εκατομμύρια δολάρια για να νικήσουν τον φιλέλληνα γερουσιαστή, προκάλεσε εντύπωση, αλλά -και όπως είναι λογικό- και ανησυχία.

Δεχθήκαμε αρκετά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που εκτιμούν τον κ. Μενέντεζ, όχι μόνο από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αλλά και από την Ελλάδα και την Κύπρο -λάβαμε και ηλεκτρονικά μηνύματα ακόμα και από την Αυστραλία. Το βασικό ερώτημα ήταν αυτό που αναμέναμε: Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Θα ξεκαθαρίσω από την αρχή, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι οι πολίτες ξένων χωρών ΔΕΝ μπορούν να ενισχύουν οικονομικά Αμερικανούς πολιτικούς. Άρα μόνο οι Ελληνοαμερικανοί έχουν δικαίωμα να ενισχύσουν οικονομικά και νόμιμα τους φιλέλληνες νομοθέτες, αλλά και οι ξένοι υπήκοοι που διαθέτουν την περίφημη «πράσινη κάρτα».

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι:

  • «Ένα άτομο που δεν είναι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών δικαιούται να συνεισφέρει (στους πολιτικούς) εάν έχει «πράσινη κάρτα» που σημαίνει ότι έχει γίνει νόμιμα δεκτός για μόνιμη διαμονή στην Αμερική”.

Αυτά σε ότι αφορά την πληροφόρηση που μας ζητήθηκε. Ευχαριστούμε όσους ενδιαφέρθηκαν και να τονίσω ξανά, ότι απαγορεύεται δια ροπάλου η παραβίαση των νόμων. Ούτε για αστείο…

Στο παρελθόν είχαμε βάσιμες υποψίες ότι οι Τούρκοι ενισχύουν φιλότουρκους πολιτικούς, με τρόπους που μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράνομες πράξεις. Δυστυχώς ήταν οι εποχές του μεγάλου «έρωτα» με την Τουρκία, οπότε στην Ουάσιγκτον έκρυβαν πολλές παρανομίες κάτω από το χαλί.

Υποψίες για τουρκική «επιχείρηση» επηρεασμού Αμερικανών πολιτικών, είχαμε και για την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, στις ΗΠΑ, που «έκλεισε» την πρώτη εβδομάδα Νοεμβριου. Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν πλήρωσε τις υπηρεσίες αρκετών εταιρειών Λόμπι, οι οποίες προσπάθησαν να επηρεάσουν με υποσχέσεις βουλευτές και γερουσιαστές.

Πάντως, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι δεν έκαναν τίποτα σωστά ή καλά, διότι εκλέχθηκαν όλοι οι νομοθέτες, που υποστήριξε η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και έχασαν οι φιλότουρκοι. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα αρκετοί υπηρέτες της κυβέρνησης του Ερντογάν στο Κογκρέσο.

  • Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας «έθεσε όλα τα αυγά του», τον Νοέμβριο, στον Δρ. Μεχμέτ Οζ, ο οποίος έχασε και ρεζιλεύτηκε. Οπότε αναμένουμε ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα εστιαστούν στον μεγαλύτερο εχθρό του Ερντογάν, ο οποίος του έστειλε νέο μήνυμα για τα μαχητικά F-16. Ότι δεν θα τα πάρει…

Οι αντίπαλοι του κ. Μενέντεζ, οργανώνονται για να τον νικήσουν αυτή τη φορά. Έχουν αποτύχει όλες τις προηγούμενες φορές, διότι οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ τον τιμούν τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, επειδή βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για τα συμφέροντά τους.

Έχει εξασφαλίσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις για την Πολιτεία και έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες θέσεις εργασίες, ενώ είναι συνεχές το ενδιαφέρον του για τους νέους και τις νέες του Νιου Τζέρσεϊ.

  • Τα παραπάνω, μαζί με την εξαιρετική δουλειά που κάνει για το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, τον έχουν αναδείξει σε ένα εκ των πιο  ισχυρών πολιτικών στην Ουάσιγκτον.
  • Τι δεν έχουν κάνει για να τον νικήσουν; Σκαρφίστηκαν σκάνδαλα για τα οποία αποφάσισε η Δικαιοσύνη και εσχάτως έχουν στοχεύσει την αρμενικής καταγωγής σύζυγό του.

Εάν ηττηθεί ο γερουσιαστής στις εκλογές του 2024, το πλήγμα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, θα είναι τεράστιο. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα δεν είχαν ποτέ ένα τόσο μεγάλο φίλο. Και το πιο σημαντικό: Ένα τόσο μεγάλο και αποτελεσματικό φίλο.

Η προηγούμενη μάχη της Ομογένειας για να ακυρωθεί το συμβόλαιο της Τουρκίας για την αγορά των μαχητικών F-35 και να επιβληθούν κυρώσεις για το ρωσικό σύστημα S-400, υποστηρίχθηκε με ισχυρό τρόπο από τον κ. Μενέντεζ και τους άλλους φίλους των ομογενών μας.

Η νέα μάχη για να ακυρωθεί η πώληση των F-16, αυτή τη φορά, ανήκει στον ίδιο τον γερουσιαστή, με την βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ομογένειας μας και των υπολοίπων φιλελλήνων νομοθετών. Αλλά, θα έλεγα ότι η άνευ προηγουμένου κόντρα, είναι προσωπική: Ο κ. Μενέντεζ με τον Ερντογάν.

Τον είδαμε την Παρασκευή, στην εκδήλωση για την οικονομική του υποστήριξη, που οργάνωσε ο επιχειρηματίας στο χώρο του σινεμά και των κατασκευών, κ. Γιάννης Καλαφάτης. Ο γερουσιαστής ήταν, ακόμα μία φορά, απόλυτος. Ότι η κατοχική Τουρκία, όσο αυτός είναι στα πράγματα, πρέπει να ξεχάσει τα F-16.

Ο αντίπαλος του κ. Μενέντεζ, στις εκλογές του 2024, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι πάλι ο επιχειρηματίας Μπομπ Χάγκιν. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό από την προσωπική του περιουσία.

  • Την προηγούμενη φορά, μόνο για την αρνητική διαφήμιση, πλήρωσε, όπως υπολογίζουμε, 25 εκατ. δολάρια. Αντί (οι ανόητοι σύμβουλοι του) να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του, εστίασαν στην καταστροφή του χαρακτήρα του φιλέλληνα γερουσιαστή. Και έχασαν.

Οι ομογενείς μας, και όσοι στην Αμερική ενδιαφέρονται για τα στρατηγικά και τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού, έχουν υποχρέωση να υποστηρίξουν τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο -όταν συνταξιοδοτήθηκε ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης- είπε στους ηγέτες της Κοινότητας, που ανησυχούσαν, ότι ένας καλύτερος από τον ίδιο θα τον αντικαταστήσει. Και εννοούσε τον κ. Μενέντεζ.

Τον γερουσιαστή και τα μάτια μας!

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.