14.12.22

Η φωτιά αποκάλυψε δυο κρυμμένες σαρκοφάγους στο κωδωνοστάσιο της Notre Dame: Τώρα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ποιοι ήταν θαμμένοι εκεί [videos]

 

Τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών -ο ένας κληρικός και ο άλλος νεαρός και ευγενής- ανακαλύφθηκαν στις μολύβδινες σαρκοφάγους που βρέθηκαν θαμμένες στη Notre Dame.

Την επόμενη μέρα που ο κόσμος παρακολούθησε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται, πριν από τρία χρόνια, οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν να ερευνήσουν τις ζημιές και να βοηθήσουν στη μακρά και επίπονη διαδικασία της αποκατάστασης.

Όπως καταγράφει η Kristina Killgrove στο Live Science

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον καθεδρικό ναό στις αρχές του 2022, οι ερευνητές βρήκαν δύο ασυνήθιστες σαρκοφάγους από μόλυβδο που χρονολογούνται πριν από αιώνες, αλλά ο καθένας μπορεί να υποθέσει ποιος ήταν θαμμένος μέσα τους.

Τώρα, οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους: οι σαρκοφάγοι περιέχουν τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών, ο ένας κληρικός που μπορεί να είχε την «ασθένεια των βασιλιάδων» και ο άλλος νεαρός και ευγενής, τα λείψανα του οποίου υπαινίσσονταν μια σκληρή ζωή.

Eric Crubézy(ανοίγει σε νέα καρτέλα), καθηγητής βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης III, επέβλεψε το άνοιγμα των φέρετρων τον περασμένο μήνα και μελέτησε τα οστά για να μάθει περισσότερα για την ηλικία και τον τρόπο ζωής των ανδρών κατά το θάνατο.

«Το πρώτο λείψανο αναγνωρίζεται μέσω μιας πινακίδας αναγνώρισης στο φέρετρό του», είπε ο Crubézy στο Live Science σε ένα email.

Η ορειχάλκινη πλάκα δίνει το όνομά του ως Antoine de la Porte, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 83 ετών στις 24 Δεκεμβρίου 1710.

Το De la Porte ήταν ιερέας, είπε ο Crubézy, ή μέλος του κλήρου που ήταν υπεύθυνος για τον καθεδρικό ναό. Χρησιμοποίησε τον πλούτο του για να στηρίξει τη χορωδία της Παναγίας των Παρισίων, κάτι που μπορεί να εξηγήσει την ταφή του κάτω από το κεντρικό τμήμα του εγκάρσιου τμήματος, μια περιοχή που προορίζεται για την τελευταία θέση ανάπαυσης της ελίτ.

Σύμφωνα με μεταφρασμένη δήλωση(ανοίγει σε νέα καρτέλα)από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, τα λείψανα του de la Porte διατηρούνται αρκετά καλά -συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μαλλιών του κεφαλιού και των γενειάδων του και μερικά υφάσματα- και υπήρχαν τρία μετάλλια τοποθετημένα πάνω από τη σαρκοφάγο του.

Ο Crubézy είπε ότι τα δόντια του ιερέα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σημάδια σωματικής δραστηριότητας στο σώμα του, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το άτομο πιθανότατα έκανε καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Το οστό του μεγάλου δακτύλου του ποδιού του άνδρα, ωστόσο, έδειξε σημάδια ουρικής αρθρίτιδας, ένα είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Δεδομένου ότι η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκληθεί με υπερβολική κατανάλωση ποτών και φαγητού, συχνά ονομάζεται «ασθένεια των βασιλιάδων».

Η δεύτερη μολύβδινη σαρκοφάγος δεν είχε πινακίδα με όνομα, επομένως ο «κάτοχός» της παραμένει ανώνυμος αυτή τη στιγμή. Αυτός ο άνδρας ήταν μεταξύ 25 και 40 ετών στο θάνατο, αλλά το σώμα του πρόδωσε μια δύσκολη ζωή. «Δείχνει σημάδια κάποιου που ιππεύει άλογα από νεαρή ηλικία», είπε ο Crubézy, «και έχασε τα περισσότερα από τα δόντια του πολλά χρόνια πριν από τον θάνατό του».

Ο Crubézy βρήκε επίσης στοιχεία «αντιδραστικού οστού» στο κρανίο και τη σπονδυλική στήλη του άνδρα, με αποτέλεσμα να υποθέσει ότι η αιτία θανάτου του άνδρα θα μπορούσε να ήταν χρόνια μηνιγγίτιδα ως αποτέλεσμα φυματίωσης.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η μεταθανάτια πρακτική της κηδείας για τον άγνωστο άνδρα, με το παρατσούκλι «Le Cavalier». Αν και τα μαλλιά αυτού του άνδρα δεν διατηρήθηκαν, οι ερευνητές ανακάλυψαν φύλλα και λουλούδια γύρω από το κρανίο του και στην κοιλιά του. «Το κρανίο του «ιππότη» είχε κοπεί και το στήθος του άνοιξε για να ταριχευτεί», είπε ο Crubézy. «Αυτή ήταν κοινή πρακτική στους ευγενείς μετά τα μέσα του 16ου αιώνα».

Ο προσδιορισμός του “Le Cavalier” εξαρτάται από το πότε πέθανε, το οποίο θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε μεταξύ του 14ου και του 18ου αιώνα. “Εάν η ημερομηνία του θανάτου του ήταν γύρω στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ή στις αρχές του 17ου αιώνα, ίσως μπορέσουμε να τον αναγνωρίσουμε στο μητρώο θανάτων που έχουμε. Εάν είναι νωρίτερα από αυτό, πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν», ο Christophe Besnier, ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας(ανοίγει σε νέα καρτέλα)Η ομάδα ανασκαφών (INRAP), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ο The Guardian(ανοίγει σε νέα καρτέλα).

Η πρόσθετη έρευνα τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθεί στην ανακάλυψη περισσότερων για τη γεωγραφική καταγωγή και τη διατροφή των ανδρών και μπορεί να παρέχει περαιτέρω ενδείξεις για τον τρόπο ζωής και τους θανάτους τους.

Τα τελικά αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων αναμένονται στις αρχές έως τα μέσα του 2023.

Με πληροφορίες από livescience.comhttps://hellasjournal.com/