6.12.22

Μυστικά «κουτσουρεμένοι» από τις ΗΠΑ έφτασαν οι HIMARS στην Ουκρανία: Για να μην σαρώσουν ρωσικά εδάφη και κλιμακώσουν τον πόλεμο

 

Οι ΗΠΑ τροποποίησαν τους εκτοξευτές πυραύλων HIMARS προτού τους στείλουν στην Ουκρανία έτσι ώστε να αποτρέπουν τους Ουκρανούς από το να εκτοξεύουν τους -μεγάλου βεληνεκούς- αυτούς πυραύλους βαθιά επί ρωσικού εδάφους με κίνδυνο να κλιμακώσουν ανεξέλεγκτα τον πόλεμο, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους του αμυντικού τομέα.

Oι Highly Mobile Artillery Rocket Systems, από όπου και το ακρωνύμιο HiMARS, είναι ένα σύστημα αυτοκινούμεων εκτοξευτών, εξοπλισμένων με λοβό πυραύλων ο οποίος μπορεί να εκτοξεύσει μια σειρά από διαφορετικά όπλα.

Η Ουάσινγκτον έχει αποστείλει 20 τέτοιους εκτοξευτές, οι οποίοι και βοήθησαν σημαντικά την Ουκρανία να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς.

Ωστόσο, οι HiMARS φαίνεται πως έφθασαν στην Ουκρανία «τροποποιημένοι» ούτως ώστε οι αμυνόμενοι να μην είναι σε θέση να εκτοξεύσουν μέσω αυτών τους πυραύλους ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 200 μίλια.

Σχετικές λεπτομέρειες αναφέρθηκαν από την Wall Street Journal, ωστόσο το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Δεν σχολιάζουμε δημόσια τη διαμόρφωση των συστημάτων που παρέχονται σε συμμάχους και εταίρους», δήλωσε ο Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ και εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα», αρκέστηκε να πει.

Οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ATACMS, αλλά η τροποποίηση στην οποία υπέβαλε τους HiΜΑRS σημαίνει ότι το Κίεβο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας ακόμα κι αν τα προμηθευte;i ανεξάρτητα (εκτός ΗΠΑ).

Οι τροποποιήσεις αυτές στους εκτοξευτές ίσως αντικατοπτρίζουν τη ρευστή θέση της Ουάσιγκτον σχετικά με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας αλλά και συζητήσεις στους κόλπους της Ουάσινγκτον σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν ΗΠΑ και Νατοϊκή Συμμαχία στον οπλισμό του Κιέβου.

Φαίνεται ότι αυτή ήταν και η λογική που πρυτάνευσε στην αφαίρεση εξαρτημάτων από ορισμένα όπλα ή τον περιορισμό της εμβέλειάς τους, ώστε η Ρωσία να μην βυθιστεί βαθύτερα στον πόλεμο.

Και αυτό παρότι οι ΗΠΑ σταδιακά επεξέτειναν τους τύπους όπλων που ήταν πρόθυμες να παράσχουν στο Κίεβο -πέρα ​​από τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που έλαβε η Ουκρανία για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα υπήρχε μεγάλη κλιμάκωση, εάν οι ΗΠΑ εξόπλιζαν την Ουκρανία με όπλα ικανά να φτάσουν έως τη Ρωσία.

Τρόμος στο άκουσμα των HiMARS

Όταν υπήρξαν οι πρώτες αναφορές ότι εκτοξευτές HiMARS θα απεστέλλοντο στην Ουκρανία, τον περασμένο Μάιο, η Όλγα Σκαμπιέεβα, μία από τις σκληροπυρηνικές προπαγανδίστριες του Πούτιν, βγήκε στα ΜΜΕ για να μεταδώσει μια προειδοποίηση.

Είπε στην κρατική τηλεόραση: «Αν οι Αμερικανοί το κάνουν αυτό, θα ξεπεράσουν σαφώς μια κόκκινη γραμμή. Θα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας να προκληθεί μια πολύ σκληρή απάντηση από τη Ρωσία».Προειδοποίηση για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας Ukrenergo προειδοποίησε απόψε ότι θα σημειωθούν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, λόγω των νέων ρωσικών πληγμάτων.

«Λόγω των συνεπειών των βομβαρδισμών (…) για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα εκτάκτων διακοπών σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές», ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εταιρεία.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε η Ukrenergo.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε ότι αναχαίτισε περισσότερους από 60 από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ρώσοι.

Ωστόσο, «ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως για κάποιο διάστημα» και «σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του συστήματος», εξήγησε η εταιρεία.

Η επιχείρηση για την αποκατάσταση των βλαβών είναι σε εξέλιξη, διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σημειώθηκε «ένα μαζικό πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας» γύρω στις 12 το μεσημέρι σήμερα, με στόχο θέσεις του ουκρανικού στρατού και ενεργειακές υποδομές που συνδέονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία άρχισε να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, προκαλώντας μεγάλα μπλακάουτ σε διάφορες περιοχές. Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Daily Mail και AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://hellasjournal.com