10.12.22

Πολεμικό Ναυτικό: Η ολοκληρωμένη πρόταση για τις κορβέτες Gowind από τη Naval Group

 

Επίσημη ενημέρωση πραγματοποίησε ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός για το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων κορβετών (3+1) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Επίκεντρο της γαλλικής πρότασης η οποία κατατέθηκε την 1η Δεκεμβρίου είναι η ναυπήγηση 3+1 κορβετών εκ των οποίων η πρώτη στη Γαλλία και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Λοριάν και οι υπόλοιπες δυο ή τρεις Gowind στη χώρα μας.

Παράλληλα η Naval Group εκτός της ναυπήγησης των Gowind στην Ελλάδα επισημαίνει τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 30% επί της συνολικής αξίας του προγράμματος.

Η πρώτη κορβέτα από την υπογραφή της σύμβασης παραδίδεται στο ΠΝ σε 36 μήνες ενώ οι υπόλοιπες μια κορβέτα Gowind ανά 12 μήνες. Πρόκειται για ένα σημείο καταλυτικό στο οποίο η γαλλική πρόταση υπερέχει της ιταλικής: στους χρόνους παράδοσης καθώς και στη μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας εκτός των ναυπηγήσεων των Gowind στη χώρα μας.

Ως παράδειγμα που επιβεβαιώνει τους παραπάνω χρόνους η Naval Group αναφέρθηκε στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα η πρώτη του τύπου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό μόλις 38 μήνες μετά την παραγγελία. Ο σχεδιασμός και οι βιομηχανική συνεργασία που αναπτύχθηκε επέτρεψαν στα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας τη ναυπήγηση των υπόλοιπων τριων κορβετών Gowind στην Αίγυπτο.

Η προοπτική της ναυπήγησης των Gowind στη χώρα μας διασφαλίζει 1200 νέες θέσεις εργασίας άμεσα σε πρώτο χρόνο ενω άλλες 500 έμμεσα από δευτερεύουσες εργασίες. Μεγάλο μέρος εκτός του εργατικού προσωπικού αφορά κλάδους της ναυπηγικής και των μηχανικών.

Σημειώνεται πως ήδη περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προεπιλεγεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και δυνατότητες προβολής τους στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Σαφής είναι και η αναφορά της Naval Group στην ύπαρξη σύμβασης τεχνικής υποστήριξης η οποία συνοδεύεται από πρόγραμμα συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες ώστε σε ένα μεγάλο ποσοστό η τεχνική υποστήριξη να γίνει σε εθνικό επίπεδο από ελληνικές εταιρείες στα πλαίσια ενός προγράμματος μεταφοράς τεχνολογίας.

Κομβική είναι η θέση της γαλλικής εταιρείας πως η αποπληρωμή είναι σε βάθος χρόνου με μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες καταβολές πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τη Naval Group. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο η γαλλική πρόταση υπερτερεί έναντι της ιταλικής για την οποία έχουν εκφραστεί αμφιβολίες αναφορικά με τα κόστη οπλισμού.

Είναι άλλωστε ένα πολύ δυνατό πλεονέκτημα της γαλλικής πρότασης όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) τόνισε πως οι αποπληρωμές του προγράμματος σε βάθος χρόνου θα είναι ένα σημείο που θα κρίνει τον τελικό νικητή.

Η οικονομική διάστασης της γαλλικής πρότασης συμπεριλαμβανομένων όλων των επιμέρους οικονομικών αναγκών για τη ναυπήγηση των πλοίων στη χώρα μας, αναλυτικά τα κόστη οπλισμού καθώς και το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης ανέρχεται στο 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ για 3 Gowind με δικαίωμα προαίρεσης για τέταρτη μονάδα.

https://defencereview.gr/