7.12.22

Τουρκικοί πανηγυρισμοί για «άρση περιορισμών πώλησης F-16» από τις ΗΠΑ!


Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προβλέπει  να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό τα άρθρα που έθεταν περιοριστικούς όρους στην πώληση F16 στην Τουρκία, δείχνοντας πως οι προσπάθειες των Τούρκων διπλωματών στην Ουάσιγκτον απέδωσαν καρπούς.

Σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου NDAA, περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παρουσιάσει οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και ο Κρις Πάππας ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με το ελληνοκυπριακό λόμπι.

Η επιτροπή του συνεδρίου, η οποία περιλαμβάνει γερουσιαστές και εκπροσώπους και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οριστικοποίησε το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 857 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.

Με την αφαίρεση των σχετικών άρθρων στην επιτροπή του συνεδρίου, πλέον το Κογκρέσο των ΗΠΑ χάνει το ατού να επιβάλει κάποιους περιορισμούς στην αγορά F-16 της Τουρκίας στο πλαίσιο του «Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων» των ΗΠΑ.

https://www.militaire.gr/