31.12.22

Τι θα κάνει η Τουρκία; Ξεκίνησαν οι εργασίες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου

 

Το EuroAsia Interconnector θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου

Το σχέδιο για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με την ονομασία EuroAsia Interconnector, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις 10 Νοεμβρίου 2022, με την Nexans, η οποία αποτελεί κρίσιμο βήμα για την EuroAsia Interconnector, προχωρά με έμφαση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, επίσημα πλέον.

Το EuroAsia Interconnector θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, και διασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπογεγραμμένη συμφωνία κράτησης επιτρέπει την έναρξη των εργασιών και διασφαλίζει τη δέσμευση της απαιτούμενης ικανότητας παραγωγής και εγκατάστασης για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη δοκιμή των χερσαίων και υπεράκτιων καλωδιακών συστημάτων HVDC για την έγκαιρη υλοποίηση της μεγαλύτερης και βαθύτερης υποθαλάσσιας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Τι ετοιμάζεται και πως θα το πράξει η Τουρκία όμως;

H αδήριτη ανάγκη επιβολής του νεο-Οθωμανικού σχεδίου στην Α.Μεσόγειο περνά μέσα από το μπλοκάρισμα των υπογραφέντων σχεδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο προς Κύπρο και Ελλάδα.

Δεν πρόκειται για διαπίστωση, αλλά για μια λογική εξήγηση των τουρκικών λεονταρισμών στην περιοχή με φόντο την παράνομη “Γαλάζια Πατρίδα”.  

“Η Τουρκία θα πρέπει να κηρύξει casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector και να ενημερώσει την ΕΕ ότι θα παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν επιμείνει στη μονομερή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που παραβιάζει την τουρκική ΑΟΖ”, είχε αναφέρει τουρκική αμυντική πηγή πριν δύο μήνες.

Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη του συνόλου των απειλών της Άγκυρας στην θαλάσσια περιοχή μας, που υπακούει στην απειλή των Τούρκων ότι “ τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Α.Μεσόγειο χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας”.

Αν οι Τούρκοι δεν παρέμβουν με κάθε τρόπο στις συμφωνίες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπογράφηκαν πρόσφατα από Ισραήλ και Αίγυπτο με Ελλάδα και Κύπρο,τότε θα χάσουν και στο σχέδιο για τον αγωγό East Med, ο οποίος τους “καίει” στην κυριολεξία, αφού ακυρώνει την “Γαλάζια Πατρίδα” στην πράξη.

Πως θα επιχειρούσε η τουρκική πλευρά να το κάνει αυτό;

Πρώτον, με την ανακήρυξη casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector, με στόχο την διακοπή των εργασιών.
Δεύτερον, με τον ίδιο τρόπο στην συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου.

Τρίτον, με την μεταφορά μόνιμης ναυτικής δυνάμεως στις επίμαχες περιοχές, αναμένοντας να προκληθεί από τις χώρες που συμμετέχουν στα σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μπλοκάροντας την συμμετοχή και της Σ.Αραβίας και των ΗΑΕ.

Ο κύριος λόγος όμως που θα κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις η Τουρκία, αφορά το γεγονός ότι η διασύνδεση με καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδος-Ισραήλ, Κύπρου, θα έφερνε  πιο κοντά έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά της Τουρκίας στην Μεσόγειο, και αυτό οι Τούρκοι θέλουν να το αποτρέψουν πάση θυσία.

 Το έργο EuroAsia Interconnector, θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος του Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο με ένα καλώδιο υψηλής τάσης 1.200 χιλιομέτρων, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όταν ολοκληρωθεί.

https://www.pentapostagma.gr/