18.12.22

Νέο "μυστικό ραντεβού" των συμβούλων Μητσοτάκη - Ερντογάν



 Στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν Μπούρα- Καλίν, με στόχο να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας- Τουρκίας.

Συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννας Μαρίας Μπούρα και του διπλωματικού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπράημ Καλίν πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη βρισκόταν στη βελγική πρωτεύουσα με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, Γενς Πλέτνερ.

Στόχος να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, ο οποίος είχε ατονήσει. “Και μέχρι εκεί” διευκρίνιζαν κυβερνητικά στελέχη, σπεύδοντας να προλάβουν σενάρια για μυστική διπλωματία και συμφωνία για διάλογο με την Τουρκία όσον αφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ.

Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί.

Υπενθυμίζεται ότι με γερμανική μεσολάβηση είχε πραγματοποιηθεί το θερμό καλοκαίρι του 2020 στο Βερολίνο συνάντηση του κ.Καλίν με την τότε υπεύθυνη του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή. Τότε στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γιάν Χέκερ σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση του Ιουλίου του 2020 είχε αποκαλυφθεί από την τουρκική πλευρά ενώ φερόταν να μην γνώριζε τίποτε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών- κάτι που στη συνέχεια διέψευδαν και το Μαξίμου και η πλευρά του Νίκου Δένδια φυσικά.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το ΥΠΕΞ διέψευδε και πάλι δημοσίευμα περί επικοινωνίας της κ.Σουρανή με τον κ.Καλίν εν όψει της Συνόδου Κορυφής και εν αγνοία του κ.Δένδια, αλλά και ότι έγινε συζήτηση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού επί Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα δραστήριο και παρεμβατικό. Κατά καιρούς έχει δημιουργηθεί κλίμα “μπλεξίματος” των διπλωματικών γραμμών Μαξίμου και ΥΠΕΞ, αν και οι δύο πλευρές πάντοτε διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε κόντρα, διαφωνία ή έλλειψη συνεννόησης και ενημέρωσης.


https://www.news247.gr