18.12.22

Για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και η ΕΜΠΑΘΕΙΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ;


  Με πρόσφατο άρθρο αναδείχτηκε τόσο η επιμονή του Πρωθυπουργού σε λεκτικά ατοπήματα κατά των στελεχών των ΕΔ (γιορτή των ενστόλων, Εθελοντές Μακράς Διάρκειας….) όσο και ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και η ΕΜΠΑΘΕΙΑ της Κυβέρνησης προς αυτά.

Μετά το υπόψη άρθρο και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου 2022 διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ΕΜΠΑΘΕΙΑ και ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ της Κυβέρνησης προς τα στελέχη των ΕΔ, με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού περί χορήγησης επιδόματος 600 Ευρώ στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και του ΛΣ (εξαιρώντας τους στρατιωτικούς), η οποία συμπληρώθηκε από την αλήστου μνήμης δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου :

   “Εφάπαξ ενίσχυση με 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Πολιτεία ευχαριστεί και επιβραβεύει με πράξεις τα στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της“, η οποία «εξαφάνισε» (στα λόγια, αλλά στοχευμένα..) την διαρκή παρουσία των ΕΔ στα σύνορα της χώρας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, παρουσία που απορρέει από την αποστολή τους. Το δε δούλεμα και η πρόκληση συνεχίστηκε και στο Κοινοβούλιο όπου ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την επέκταση χορήγησης των 600 Ευρώ και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους (ως γνωστόν και αυτοί φυλούν σύνορα) και ο τέως Α/ΓΕΑ και νυν Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Τουρνάς, ανακοίνωσε περιχαρής ότι «βρήκαμε 8 εκατομμύρια Ευρώ και θα τα διαθέσουμε στους Πυροσβέστες».

Αξίζει να σημειωθεί η απόλυτη ΣΙΩΠΗ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ σε αυτή τη δήλωση του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ και κυρίως στην εξαίρεση των στελεχών των ΕΔ από την χορήγηση των 600 Ευρώ. Η μοναδική τους αγωνία ήταν να ανακοινώσουν την χορήγηση 5 και ½ ημερών εκτός έδρας στα στελέχη (δημοσιεύοντας μάλιστα και το έγγραφο, το οποίο ξεκινά με την φράση ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ…..). Για όσους αρέσκονται να διαβάζουν και όχι να παπαγαλίζουν, υπενθυμίζεται ότι το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης των στρατιωτικών παραμένει καθηλωμένο στα 29,35 (ακαθάριστα), σε αντίθεση με το ποσό για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο (μεταξύ αυτών και οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΥΠΕΘΑ), το  οποίο εδώ και χρόνια έχει αυξηθεί στα 40 Ευρώ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, Κυβερνητικά μέσα ενημέρωης καθώς και ιστοσελίδες , διασπείρουν φήμες «βαφτίζοντας» αυξήσεις τυχόν πληρωμές των νυκτερινών και των αργιών στους στρατιωτικούς, υποτιμώντας για μια ακόμη φορά την νοημοσύνη τους.

Διανύοντας λοιπόν τις τελευταίες ημέρες του 2022 (και αφού έχουν συμπληρωθεί 3 και ½ χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ), καλό θα ήταν να κάνουμε 1 απολογισμό έτους (που είναι άλλωστε ίδιος και με αυτόν των 3 και ½ ετών Κυβέρνησης ΝΔ) σχετικά με το πώς αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται τα στελέχη των ΕΔ. Θα γίνουμε μονότονοι, αλλά και εδώ κυριαρχούν οι 2 λέξεις που προτάθηκαν στους λογογράφους του Πρωθυπουργού, δηλαδή οι λέξεις ΕΜΠΑΙΓΜΟΣΕΜΠΑΘΕΙΑ ακολουθούμενες με την λέξη ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ (νέα είσοδος):

1. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ διότι ακόμα τελεί «υπό επεξεργασία» σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ η εξομοίωση της αποζημίωσης των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών με την αποζημίωση που λαμβάνουν οι σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας:

2. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα στελέχη των ΕΔ, όταν 5 ολόκληρα χρόνια μετά από την ψήφιση ενός αισχρού «ΝΕΟΥ» μισθολογίου (2017), για το οποίο η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση και σήμερα Κυβέρνηση, έλεγε ότι θα το αλλάξει και ενώ προβλέπεται η αποζημίωση των νυκτερινών και των υπηρεσιών, δεν υπογράφεται η σχετική ΚΥΑ (η οποία πιθανόν θα υπογραφεί, σύμφωνα πάντα με τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, αλλά σίγουρα θα είναι κουτσουρεμένη και με πολλές εξαιρέσεις). Υπόψη ότι την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται τα παραπάνω στα ΣΤΕΛΕΧΗ των ΕΔ, αύξησε την αποζημίωση των Αστυνομικών εντός του 2022 σε ποσοστό 30%. Χαρακτηριστική και εδώ η δήλωση Θεοδωρικάκου (5 Ιουλίου 2022): «Οι αστυνομικοί μας, λοιπόν, θα έχουν ως όριο όχι τις 48 ώρες το μήνα, όπως είχαν ως τώρα, αλλά τις 64.  Γιατί οι αστυνομικοί μας τις εργάζονται αυτές τις ώρες. Ήταν ένα δίκαιο αίτημα, όπως και άλλα που έχουμε επιλύσει κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Μάλλον τα στελέχη των ΕΔ δεν εργάζονται….Αλήθεια κ. Παναγιωτόπουλε πως είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών να λέει σε όλα ΟΧΙ στο Υπουργείο Άμυνας και ΝΑΙ στο Υ.ΠΡΟ. ΠΟ ;

3. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα στελέχη των ΕΔ όταν, ενώ για όλο τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα (και για τους πολιτικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΘΑ), η ημερήσια αποζημίωση έχει αυξηθεί στα 40 Ευρώ, για τα στελέχη των ΕΔ ισχύει ακόμα η αποζημίωση των 29,35 Ευρώ. Ως φαίνεται το απαιτούμενο ποσό θα βούλιαζε οικονομικά την χώρα, έτσι ;

4. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα στελέχη των ΕΔ, όταν 5 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του αισχρού «ΝΕΟΥ» μισθολογίου, δεν έχει προσαρμοστεί το ποσό του ΒΟΕΑ των τέκνων (αφορά κυρίως τα στελέχη του ΣΞ) και τα παιδιά λαμβάνουν ΕΝΑΝΤΙ, ενώ οι κρατήσεις των στελεχών γίνονται κάθε μήνα στην ΠΗΓΗ. Αλήθεια κ. Παναγιωτόπουλε και κ. Α/ΓΕΣ τι γίνεται με αυτή την Επιτροπή που είχε συσταθεί για την επίλυση του θέματος ;

5. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα στελέχη των ΕΔ, όταν για οικονομικά θέματα που αφορούν μειώσεις (όπως η μείωση του ποσοστού επί των εξοπλιστικών που καταλήγει στα Μετοχικά Ταμεία), η αντίδραση είναι ακαριαία, ενώ όταν υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας για αυξήσεις, τα Υπουργεία στη Μεσογείων (ΥΠΕΘΑ) και στην Πλατεία Συντάγματος (ΥΠΟΙΚ), σφυρίζουν αδιάφορα και παίζουν ΤΕΝΙΣ πετώντας το μπαλάκι…..Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην συμπεριφορά (συμπαιγνία με την πολιτική ηγεσία…) μερίδας των συνδικαλιστών που παροικούν στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι πανηγύριζαν για την παύση της κράτησης που θα δημιουργήσει πρόβλημα στα Μετοχικά Ταμεία, την ίδια ώρα που σιωπούσαν στην  παραμονή της κατάπτυστης (και μεγαλύτερης σε ποσοστό, 2% επί των τακτικών αποδοχών) κράτησης υποτίθεται για την καταπολέμηση της ανεργίας…

6. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα στελέχη των ΕΔ, όταν οι Κυβερνώντες (αλλά και η αντιπολίτευση), τάζουν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ την ίδια ώρα ο καθαρός μισθός του Ανθυπολοχαγού είναι 850 Ευρώ και του Μόνιμου Λοχία 750 Ευρώ και τα παιδιά αυτά ακούνε ομιλίες περί ¨ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΙΣΧΥΟΣ» και άλλα τέτοια κουραφέξαλα.

7. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα στελέχη των ΕΔ, όταν δεν επιλύεται το θέμα των ταυτοτήτων και αναγκάζονται να εκδώσουν διαβατήριο, καθώς οι υφιστάμενες ταυτότητες δεν έχουν την ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου.

8. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα στελέχη των ΕΔ, όταν αφαιρείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τα εμβολιαστικά κέντρα, για την μεταφορά και την ασφάλεια των εμβολίων κ.α., με αποτέλεσμα να μειώνεται το επίπεδο περίθαλψης, ενώ την ίδια ώρα ο ΥΦΕΘΑ κ. Χαρδαλιάς αναλώνει την ενέργεια του (εκτός από τις ανακαινίσεις στα γραφεία του στο Πεντάγωνο), στην έκδοση έγκρισης περίθαλψης στα νοσοκομεία των ΕΔ (ΚΑΙ) των Υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας.

9. ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, χωρίς αιδώ, ισχυρίζεται στο Κοινοβούλιο ότι αποστρατεύονται (παράνομα και με μπιλιετάκια..) αξιωματικοί Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ), διότι απαιτείται η αύξηση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, την ίδια ώρα που όπως πολύ καλά γνωρίζει την τριετία (2020-22), παρά την δήλωση του Πρωθυπουργού (2020) για αύξηση των εισακτέων (η οποία εκ του αποτελέσματος έχει την ίδια αξία με την δήλωση για τα πλεύσιμα του Στόλου), έχουν μειωθεί οι σπουδαστές λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

10. ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ όταν μετά την κατακραυγή των στελεχών για την εξαίρεσή τους από τη χορήγηση των 600 Ευρώ, ο Υπουργός διαρρέει πληροφορίες για επιπλέον ΗΕΕ, χωρίς να υπάρχει καμία ενέργεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως καταλαβαίνετε, θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες με γεγονότα, που αποδεικνύουν την απαξιωτική στάση της Πολιτείας απέναντι στα στελέχη των ΕΔ, αλλά θα σταματήσουμε στα 10.

Κλείνοντας, θα προσθέσουμε 4 ακόμα λέξεις (χωρίς περαιτέρω σχολιασμό) για την στάση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ), απέναντι σε όσα διαδραματίζονται σε βάρος των στελεχών των ΕΔ: ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΑΘΕΙΑ, ΑΠΡΑΞΙΑ και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

https://www.militaire.gr/

(Επιμέλεια αναρτήσεως :  Στρατηγός εα κ.Αθαν. Καραντζίκος)