5.12.22

Ψήφος Ομογενών: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Η βουλή...συνεδριάζουσα!!
  Ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν οι 300; Τα μιλήσανε και τα συμφωνήσανε, έτσι ώστε να μη συγκεντρωθεί ο απαραίτητος  αριθμός ψήφων! Τους Έλληνες του Εξωτερικού τους θέλουμε για να υποστηρίζουν τα Εθνικά μας θέματα ( αυτά που προσποιούμεθα ότι υποστηρίζουμε εμείς...).

Όσο για τη Βουλή; Ποια βουλή των 5-6 παρισταμένων βουλευτών που έχουν σταλεί για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν τον εκάστοτε ομιλητή- και που τους  δείχνει φευγαλέα η κρατική τηλεόραση που αποφεύγει συστηματικά να δείξει τα κενά έδρανα στα οποία όφειλαν να κάθονται οι εκλεγμένοι γι αυτό το λόγο βουλευτές. Γενάται το ερώτημα γιατί οι ομιλητές δεν λένε (αυτά που λένε) από το σπίτι τους μέσω διαδικτύου αλλά μπαίνουν στο κόπο να πήγαίνουν στη βουλή και να ομιλούν προ κενών εδράνων;

Α . ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Δεν εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί που τέθηκαν στην ψήφο των ομογενών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου έλαβε 190 θετικές ψήφοι ενώ καταψήφισαν 23 βουλευτές σε σύνολο 213 παρόντων. Υπενθυμίζεται ότι για την έκρισή του απαιτούνταν η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, ήτοι 200 θετικοί ψήφοι. Με δεδομένο, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία που ορίζει το Σύνταγμα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αποφάσισε να αποχωρήσει από την πλειοψηφία διαμαρτυρόμενος, εκ νέου, για τα μέτρα που ισχύουν στη Βουλή λόγω Covid.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι για παράδειγμα αλλοδαπός με 7ετή παραμονή θα γίνεται πολίτης και ψηφίζει αλλά ο ημεδαπός, εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους αλλά δεν έχει φορολογική δήλωση δεν μπορεί να διευκολυνθεί! «Βλέπουμε εδώ τις βαθιές αντινομίες, προκαταλήψεις και ιδεολογικές στρεβλώσεις της προσέγγισης αυτής», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε: « Κάποιος που είναι 60 ετών έχει φύγει από τα 20 και δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι 2 χρόνια στην Ελλάδα αλλά έχει 90χρονη μητέρα του και μιλά μαζί της καθημερινά δεν θα διευκολυνθεί! Αυτό μας οδηγεί σε τέτοιου τύπου αντινομίες».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνος αναρωτήθηκε τι ακριβώς φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού είναι άνθρωποι που θέλουν το καλό της χώρας και έχουν ήδη ενεργό δεσμό με τη χώρα. Και λυπάμαι πραγματικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα ισχυρό θεσμικό βέτο που δεν επιτρέπει απρόσκοπτα σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του για συναίνεση δε θα επιτρέψει στους ομογενείς να ασκήσουν το πάγιο, δίκαιο και συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι «δυνητικά, με βάση το «δίκαιο του αίματος», με το νομοσχέδιό σας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους, αποκτώντας την ελληνική ιθαγένεια και στη συνέχεια, βέβαια, και δικαίωμα ψήφου».