7.12.22

Συμφωνία-μαμούθ με τους Γερμανούς ύψους 4 δισ: Αγορά τεθωρακισμένων LynxKF-41, εκσυγχρονισμός Leopard και ΜΕΚΟ! (βίντεο)


 

Ειλημμένη απόφαση για την Αθήνα , η οποία «κλείδωσε» στο ΚΥΣΕΑ της περασμένης Τετάρτης, φαίνεται ότι αποτελεί η σύναψη συμφωνίας «μαμούθ» με τη Γερμανία για τα εξοπλιστικά.

Η συμφωνία προβλέπεται να ανακοινωθεί σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα και αφορά αγορά Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης LynxKF-41 με ταυτόχρονη μεταφορά του εργοστασίου-γραμμής παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leopard1A5 αλλά και εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ».

του Κώστα Σαρικά, ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονταν σε συνομιλίες για να κλείσουν το μεγάλο deal για την αγορά ΤΟΜΑ Lynx με ταυτόχρονη μεταφορά της γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα. Εργοστασίου το οποίο θα έχει ως έδρα τη Βόρεια Ελλάδα και θα απασχολεί τουλάχιστον 300 εργαζόμενους.

Με το Βερολίνο να θέτει ως προαπαιτούμενο προκειμένου να κλείσει η συμφωνία την παραγγελία τουλάχιστον 200 Lynx για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Η συμφωνία όπως φαίνεται οριστικοποιήθηκε με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αγοράζουν 205 ΤΟΜΑ Lynx KF-41. Όμως ταυτόχρονα στο μεγάλο deal φαίνεται ότι προστέθηκε και ο εκσυγχρονισμός μεγάλου αριθμού αρμάτων του Στρατού Ξηράς και συγκεκριμένα 183 Leopard 2 όπως και 190 Leopard 1A5. Εκσυγχρονισμός ο οποίος βρέθηκε εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Επιπλέον με δεδομένη την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» ο οποίος έχει τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού η Αθήνα επιθυμεί να εντάξει και αυτό το πρόγραμμα στη συμφωνία με τους Γερμανούς.

Άλλωστε το μεγάλο φαβορί με βάση τις προσφορές προκειμένου να κερδίσει το πρόγραμμα είναι η Γερμανική κοινοπραξία Thyssen Krupp MarineSystems-Τhales Nederland. Με προσφορά η οποία αγγίζει περίπου τα 600 εκ και προβλέπει πακέτο εκσυγχρονισμου το οποίο αφορά οπλικά συστήματα, ραντάρ, ηλεκτρονικά αλλά και μηχανολογικά.

Συνολικά η αγορά των ΤΟΜΑ Lynx, o εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Leopard αλλά και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ αγγίζει τα 4 δισ. Η Αθήνα επιδιώκει διακρατική συμφωνία με το Βερολίνο στην οποία θα εντάξει και τα τρία προγράμματα όπως και την μεταφορά του εργοστασίου κατασκευής των Lynx στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια Στρατηγική Συμφωνία με την οποία η Αθήνα έπειτα από το Παρίσι με την αγορά των μαχητικών Rafale και των φρεγατών FDI προσεγγίζει και το Βερολίνο. Τις δύο πιο ισχυρές χώρες δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ ταυτόχρονα τονώνει την οικονομία με την μεταφορά ενός μεγάλου Γερμανικού εργοστασίου σε Ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα ενισχύει κατακόρυφα τον Στρατό Ξηράς σε ένα τομέα όπου «πονάει» και δεν είναι άλλος από την αντικατάσταση των γερασμένων ΤΟΜΠ M-113 με τα υπερσύγχρονα ΤΟΜΑ Lynx. Αφού εδώ και χρόνια ο σχεδιασμός του ΓΕΣ προβλέπει τη σταδιακή αντικατάσταση των περίπου 2800 M-113 με Τεθωρακισμένα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης.

Το ΤΟΜΑ LynxKF-41 παρουσιάστηκε από τους Γερμανούς το καλοκαίρι στο ΚΕΤΘ με τα Στελέχη και τους Επιτελείς του ΓΕΣ να αποκομίζουν πολύ καλές εντυπώσεις.

To Lynx σχεδιάστηκε το 2015 και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα TOMA στο παγκόσμιο οπλοστάσιο. Με πανίσχυρη θωράκιση, υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα και μεγάλη ισχύ πυρός. Στον πύργο μάχης διαθέτει πυροβόλο 30 χιλιοστών διαφόρων εκδόσεων και συζυγές πολυβόλο 7,62. Χρησιμοποιεί πυρομαχικά υψηλής απόδοσης έναντι διαφορετικών στόχων.

Πέρα από την θωράκιση δηλαδή την παθητική προστασία το Lynx έχει τη δυνατότητα προσθήκης και συστημάτων ενεργητικής προστασίας. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που φτάνει τα 70 χλμ με εμβέλεια δράσης μεγαλύτερη από 500 χλμ.