29.12.22

Τουρκικά ΜΜΕ: «Υπό ελληνική κατοχή από το 2004» η… Ψέριμος



 Με τον προκλητικό τίτλο «Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ ποζάρει σε κατεχόμενο νησί» τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως ο στρατηγός Φλώρος συνεχίζει τις επισκέψεις του σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο

Hτουρκική παράνοια με στόχο την Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζεται ακάθεκτη. «Κατεχόμενο», από την Ελλάδα, νησί, χαρακτηρίζει την Ψέριμο η τουρκική εφημερίδα Sozcu, με αφορμή την χθεσινή επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο εκεί φυλάκιο, για ανταλλαγή ευχών στο στρατιωτικό προσωπικό με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χθες γράφαμε πως η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε ελληνικά νησιά «έτσουξε» τους Τούρκους, καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ τη χαρακτήρισαν προκλητική, ενώ Τούρκοι αναλυτές λύσσαξαν με τη συζήτηση για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης, λέγοντας πως κάτι τέτοιο συνιστά "βιασμό" της Τουρκίας.


Με τον προκλητικό τίτλο: «Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ ποζάρει σε κατεχόμενο νησί» η εφημερίδα αναφέρει πως ο στρατηγός Φλώρος συνεχίζει τις επισκέψεις του σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτή τη φορά πήγε στην Ψέριμο που βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την ελληνική στρατιωτική δύναμη, αν και στο νησί απαγορεύεται ο εποικισμός και η ανάπτυξη στρατευμάτων» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Η Sozcu κατηγορεί τον Α/ΓΕΕΘΑ για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επειδή επισκέφθηκε την Ψέριμο και φωτογραφήθηκε με φόντο τα απέναντι παράλια της Αλικαρνασσού, υποστηρίζοντας ψευδώς πως: «το νησί βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή από το 2004».

Τα τουρκικά ΜΜΕ στοχοποίησαν τις τελευταίες μέρες τον Α/ΓΕΕΘΑ, λόγω των επισκέψεών του στις φρουρές ακριτικών φυλακίων, για ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τόσο στα νησιά Γαύδο, Κάρπαθο, Καστελόριζο και Ρω όσο και στην Ρόδο και στη Ψέριμο που ακολούθησαν.

Ο φιλοκυβερνητικός και αντιπολιτευόμενος τύπος, χαρακτήρισαν «πρόκληση» την επίσκεψη Φλώρου, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα πως πρόκειται είτε για «αποστρατικοποιημένα» νησιά, είτε «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» που συμπεριλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK».

Ο όρος «EGAYDAAK» αποτελεί αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar» δηλαδή: «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες», σύμφωνα με το αφήγημα της Τουρκίας.

Ανησυχία για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στους Τούρκους το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει την Άμυνά της, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα επισπεύδει τα εξοπλιστικά προγράμματά της.

Τα ρεπορτάζ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, αναλύουν επακριβώς το τι προμηθεύεται η Ελλάδα, από F-16, κορβέτες, Rafale, Belharra, μέχρι και τα αντιπυραυλικά συστήματα, το που θα τοποθετηθούν ακόμη και πόσο θα κοστίσουν.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ρεπορτάζ: «Τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα επιτάχυνε τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Και το 2023 θα συνεχίζει τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που θα αγοράσει η κυβέρνηση της Αθήνας είναι και πυραυλικά συστήματα που θα εγκατασταθούν στον Έβρο και στα νησιά. 

Ανάμεσα στα εξοπλιστικά προγράμματα της Αθήνας είναι και η απόκτηση 4 νέων κορβετών. Η Ελλάδα ήδη εξετάζει τις προτάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσει το 1.5 δισ ευρώ. Ένα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας είναι η απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων Spike-ΝLOS τα οποία θα αποκτήσει από το Ισραήλ. Η συμφωνία θα υπογραφεί το 202# και η Ελλάδα θα αποκτήσει 34 συστήματα! 7 από αυτά θα τοποθετηθούν στα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και τα υπόλοιπα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο».

https://www.pentapostagma.gr/