24.12.22

Μία φορά κάθε γενιά: Ο κυκλώνας – βόμβα απειλεί πάνω από 200 εκατ. Αμερικανούς* Viral βίντεο με καυτό νερό που «παγώνει» στιγμιαία στον αέρα Ως φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά αντιμετωπίζουν οι ειδικοί τον κυκλώνα – βόμβα που πλήττει τις ΗΠΑ.

Περίπου το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεαστεί, με δριμύτατες καταιγίδες και φοινικό παγετό στην ανατολική ακτή και σφοδρούς ανέμους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες καθώς επελαύνουν τις ΗΠΑ προκαλούν εκτεταμένη αναστάτωση στις αεροπορικές μεταφορές.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε σχεδόν κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ έχουν δεχθεί διαφόρων ειδών προειδοποιήσεις για ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες, μεταξύ άλλων για παγωμένο αέρα, παγετό, βαρύ χιόνι, καθώς η τεράστια χιονοκαταγίδα απειλεί με ταξιδιωτικό χάος και μία από τις πιο κρύες μέρες Χριστουγέννων που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Οι προειδοποιήσεις από ακτή σε ακτή – πλήττουν το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ  και εκτείνονται έως τα νότια της χώρας μέχρι τη Φλόριντα.

Για να πάρετε μια αίσθηση του πόσο κρύο κάνει φερ’ ειπείν στην Πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ, δειτε το παρακάτω βίντεο που κάνει τον γύρο του  διαδικτύου: Ενας άνδρας πετάει μια κατσαρόλα με βραστό νερό στον αέρα, το οποίο αμέσως μεταμορφώνεται σε «χιόνι».

.

Αναμένομνται συνθήκες πραγματικής χιονοθύελλας και παγετός στην ανατολική ακτή με ριπές ανέμου 100 χλμ. την ώρα στα σύνορα με το Μεξικό.

Χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και κυβερνήτες σε τουλάχιστον 13 Πολιτείες έχουν εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών της Εθνικής Φρουράς, για το Σαββατοκύριακο των εορτών, με το βαρύ χιόνι και τον πάγο να δημιουργούν δύσκολες συνθήκες στους δρόμους και ορισμένους οδηγούς να έχουν αποκλειστεί.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) δήλωσε ότι αναμένει το καιρικό φαινόμενο γνωστό ως κυκλώνας – βόμβα να αναπτυχθεί ραγδαία καθώς ήδη κινείται στις Μεγάλες Λίμνες (στα σύνορα ΗΠΑ – Καναδά) την Παρασκευή.

Ο κυκλώνας  θα μπορούσε να φέρει χιονοπτώσεις μισής ίντσας (1,3 εκατοστά) ανα ώρα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία, καθιστώντας «επικίνδυνα και ενίοτε αδύνατα, χερσαία και αεροπορικά ταξίδια». για το Σαββατοκύριακο των διακοπών.

 

Ο κόσμος πρέπει να μείνει στο σπίτι του, να μην αποτολμήσει να βγει στους δρόμους» είπε το πρωί στο CNN ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ. «Η οικογένειά σας θέλει να σας δει στο σπίτι τα Χριστούγεννα όμως κυρίως θέλει να σας δει ζωντανούς», πρόσθεσε. Λόγω του χιονιού και των ισχυρών ανέμων «μπορεί πολύ γρήγορα να έχουμε συνθήκες χιονοθύελλας», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ο κυβερνήτης επιβεβαίωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δρόμους του Κεντάκι. Στην Οκλαχόμα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στον δρόμο.

Χιονοπτώσεις αναφέρονται στις βόρειες ΗΠΑ, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Οι μετεωρολόγοι όμως λένε ότι το αυτό το καιρικό φαινόμενο εκτείνεται από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό στα νότια και από τα παράλια του Ειρηνικού στα βορειοδυτικά μέχρι τον Ατλαντικό στα ανατολικά. Το χαμηλό βαρομετρικό προκαλείται από τη σύγκρουση δύο αέριων μαζών: μιας πολύ ψυχρής που προέρχεται από την Αρκτική και μιας τροπικής από τον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό που καθιστά έκτακτες τις συνθήκες είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση αυτή τη φορά μειώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.

 

Στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έδειχνε περίπου 10°C τον πρωί της Παρασκευής αλλά μέχρι το βράδυ θα πέσει στους -10°C. Στο Σικάγο, η θερμοκρασία κυμαινόταν το πρωί γύρω στους -20°C. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν καταγράφονταν επίσης μέχρι τα παράλια του Τέξας.

 

Ο Καναδάς προετοιμάζεται επίσης για θερμοκρασίες υπερβολικά χαμηλές για την εποχή. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στην Αλμπέρτα (δυτικά) και το Σασκάτσουαν (κεντρικός Καναδάς) τα θερμόμετρα έδειχναν -40 και -50 βαθμούς Κελσίου.

 

Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 3.900 πτήσεις στις ΗΠΑ σήμερα, καθώς μια τεράστια χιονοθύελλα προκαλεί μαζικά προβλήματα στη λειτουργία αεροδρομίων στη χώρα και αναστατώνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις χιλιάδων εν μέσω των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

 

Οι σημερινές ακυρώσεις ακολουθούν σχεδόν 2.700 ακυρωμένες πτήσεις χθες Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Η σιδηροδρομική εταιρεία Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Με πληροφορίες από της Guardian και AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://hellasjournal.com/