7.12.22

Απίστευτα πράγματα: Ο προεκλογικός αγώνας στην Κύπρο γίνεται με “όρους του εμφυλίου πολέμου 1971-1974 που έφερε την κατοχή

 

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία με το σκηνικό να μεταφέρεται στην Βουλή με φόντο το ψήφισμα για να κριθει ανάξιος κάθε τιμής ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής. Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ 1955-59, αλλά και της ΕΟΚΑ Β’ συνεργάστηκε με την χούντα των Αθηνών κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Κύπρο, μεταξύ γριβικών και μακαριακών.

Ο προεδρικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε με έμφαση ότι αν κάποιοι επενδύουν στο φόβο και το διχασμό κι εκβιάζουν τις επιλογές των πολιτών, ο ίδιος επενδύει στην προοπτική και την ελπίδα για το αύριο σεβόμενος τη Δημοκρατία και την επαύριο των εκλογών αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα τείνει χείρα φιλίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Έστειλε δε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αν υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλεται στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και στις προσπάθειες κάποιων που χωρίς να στοχεύουν να εξυπηρετήσουν το οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον θυσίασαν και την ίδια τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι κι απαιτείται ένας ελάχιστος σεβασμός προς όλους αυτούς από όσους επιχειρούν ακόμη κι αυτόν τον ιερό αγώνα να τον εκμεταλλευθούν για κομματικές σκοπιμότητες.

Για προεκλογικές σκοπιμότητες κατηγορεί το ΑΚΕΛ ο Αβέρωφ Νεοφύτου και του καταλογίζει ότι έχει αποφασίσει να βάλει βόμβα στα θεμέλια της εθνικής συμφιλίωσης και να μας επιστρέψει πολύ πίσω, στις εποχές της διχόνοιας.

Σημειώνει ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ούτε ο αρχηγός της, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ακυρώνονται μέσα από ανιστόρητα, προεκλογικά ψηφίσματα όπως τα χαρακτηρίζει, που ξεθάβουν την καστροφική πολιτική των αδεσμεύτων.

«Από την άλλη πλευρά ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, σέρνονται πίσω από το ΑΚΕΛ. Οι δε υποψήφιοι, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, παρακολουθούν αμήχανα. Είναι ξεκάθαρο ότι για τον πρώτο το πάνω χέρι το έχει η κοινοπραξία και για τον δεύτερο το ΑΚΕΛ», ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Βεβαίως ο κ.Νεοφύτου δεν λέει αλήθεια, διότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε πρώτος, διαφωνωντας με τα κόμματα που τον υποστηρίζουν.

«Ο αχταρμάς της κοινοπραξίας των κομμάτων που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση ούτε τέλος. Και αυτό φάνηκε σε τρεις μέχρι σήμερα περιπτώσεις. Στις εκποιήσεις, στο νομοσχέδιο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στο ψήφισμα για τον Γρίβα», σημείωσε η Εκπρόσωπος του Επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, η οποία έχει αναλάβει υπηρεσία να βρίζει τον κ. Χριστοδουλίδη.

Τη θέση του για το θέμα του Γρίβα ξεκαθάρισε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θέτοντας ως παράδειγμα τον Γάλλο Στρατάρχη Λέων του Βερντέν ο οποίος ήταν ήρωας για την χώρα μετά τον Α` παγκόσμιο αλλά καταδικάστηκε για προδοσία μετά την συνθηκολόγηση του με τους Ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο.

«Άρα μπορεί εγώ να τιμούσα τον Γρίβα το 1950 αλλά να ήθελα να καταδικαστεί το 1970».

Πάντως το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ αποσύρθηκαν από τις τροπολογίες του προϋπολογισμού που αφορούσαν την αποκοπή κονδυλίων που προορίζονται για απόδοση τιμών στον Γρίβα, με την αιτιολόγηση ότι σε αυτά ίσως να συμπεριλαμβάνονται και αποκοπές που αφορούν συνδέσμους αγωνιστών ΕΟΚΑ.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στην αντεπίθεση βγαίνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα. Ο υποψήφιος προτάσσει για άλλη μία φορά την ενότητα και καταγγέλλει προσβλητικές αναφορές που, όπως αναφέρει, δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό μας πολιτισμό.

«Mετά τους καρχαρίες, τα χρυσόψαρα, τους ελέφαντες και τους δούρειους ίππους, τώρα προβαίνουν σε άλλους εξίσου προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι απορίας άξιο που τα ανακάλυψαν όλα αυτά μετά από εννέα χρόνια. Δεν θα τους ακολουθήσουμε».

https://hellasjournal.com