22.12.22

Οι σιωπηλοί Ρεπουμπλικάνοι που κοιτούσαν τον Ζελένσκι με τα χέρια σταυρωμένα: Τι θα συμβεί στην Ουάσιγκτον από την 1 Ιανουαρίου 2023 [video]

 Η εικόνα της αίθουσας κατά τη διάρκεια της ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, ήταν περισσότερο από αποκαλυπτική.

Η εικόνα των Ρεπουμπλικάνων που στο μεγαλύτερο διάστημα παρακολουθούσαν απαθείς, ενώ τα μέλη των Δημοκρατικών αποθέωναν τον Ουκρανό πρόεδρο, δείχνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη που θα διεξαχθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023 στην Ουάσιγκτον για να καταφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε δημόσια κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου η διάσημη πλέον στην Ελλάδα Νάνσι Πελόζι θα συνταξιοδοτηθεί και ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Ίσως είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε τώρα το ταξίδι του Ζελένσκι στις ΗΠΑ.

Και όπως γράφει ο Τζέιμς Μάθιους στην ανάλυσή του στο news.sky.com

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει πλήρη επίγνωση των εκκλήσεών του για αμυντικό εξοπλισμό των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθούν όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σπίτι το 2023.

Σε μια κουμπωμένη, ντυμένη με εξουσία αίθουσα πολιτικών των ΗΠΑ μπήκε ο άνθρωπος του πολέμου. Φορώντας το χακί και ένα βλέμμα ευγενικής εξάντλησης, ο Volodymyr Zelensky δέχτηκε τον θαυμασμό ενός άνδρα που μάχεται τον αγώνα τους όσο και τον δικό του.

Αυτό ήταν σίγουρα το μήνυμα που μετέφερε στην αίθουσα της Βουλής, μια έκκληση από την καρδιά της μάχης που μετέφερε την πραγματικότητα των βασάνων στη χώρα του.

Του χάρισε επανειλημμένα χειροκροτήματα – όχι, ωστόσο, από όλους.

Οι κάμερες εντόπισαν εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών που κάθονταν προκλητικά ενώ όλοι γύρω τους χειροκροτούσαν. Ήταν μια εικόνα που μίλησε για τον σκεπτικισμό σχετικά με τη συνεχιζόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο καλεσμένος τους γνωρίζει – εξ ου και η αναγκαιότητα που ένιωσε να επισημάνει στην ομιλία του ότι, σε έναν αλληλένδετο κόσμο, η τυραννία δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. Η αμερικανική υποστήριξη, είπε, δεν είναι φιλανθρωπία αλλά επένδυση.

Μπορεί μόνο να ελπίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μεταφέρουν το μήνυμα στην Πρωτοχρονιά όταν θα πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα συναισθήματά του συμμερίστηκαν σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδεσποτών του και, ελλείψει αμφιβολίας, υπήρχε και το συνοδευτικό κείμενο.

Ήρθε σε μια επιστολή προς τους συναδέλφους της Nancy Pelosi τις ώρες πριν ο Πρόεδρος Zelensky μιλήσει στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου.

Η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έγραψε για μια περίσταση «γεμάτη νόημα» για εκείνη επειδή ο πατέρας της ήταν μέλος της Βουλής όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ μίλησε σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δύο ηγέτες εν καιρώ πολέμου απευθυνόμενοι στο Κογκρέσο σε καιρό πολέμου – το να κάνουμε παραλληλισμούς ήταν να οξύνουμε τις προοπτικές.

Οι προειδοποιήσεις σχετικά με μια σύγκρουση και τις συνέπειές της επαναλήφθηκαν και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν.

Στη συνάντηση του ζευγαριού στον Λευκό Οίκο, οι νέοι φίλοι έμοιαζαν σαν παλιοί φίλοι. Είναι μια σχέση που εδραιώνεται από αμοιβαίο ενδιαφέρον και μια κοινή συνέντευξη Τύπου απέπνεε χημεία και καλό χιούμορ. Έχουν δεθεί για έναν κοινό αγώνα – ο πόλεμος της Ουκρανίας/ο πόλεμος της Αμερικής με πληρεξούσιο.

Η υπόσχεση του κ. Μπάιντεν για τους πυραύλους Patriot είναι μια υπολογισμένη έκκληση, μια κλιμάκωση της εμπλοκής των ΗΠΑ και ωστόσο μια που δεν θα αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα του άρεσε να ακούει τον κ. Ζελένσκι να δηλώνει ότι χρειάζεται τα αμερικανικά όπλα και όχι το αμερικανικό προσωπικό για να τα χειριστεί.

Εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρόκειται να υποβάλει μια προσπάθεια να παραμείνει στη θέση του στις εκλογές του 2024 – η απόφασή του αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους – τότε ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η ουκρανική σύγκρουση θα καθορίσει τις πιθανότητές του, αν όχι την προεδρία του συνολικά.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ καθοδηγείται, φυσικά, από μια ηθική επιταγή υποστήριξης της Ουκρανίας και του λαού της. Υπάρχει επίσης το μικρό θέμα του γεωπολιτικού μερίσματος – μια Ρωσία αποδυναμωμένη είναι μια Αμερική ενισχυμένη. Και μια Ρωσία που αποδυναμώνεται από τη στρατηγική υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι μια Αμερική που ενισχύεται περαιτέρω.

Αυτή η επίσκεψη έδωσε στον Volodymyr Zelensky ένα προφίλ στο prime-time, αλλά δεν ήταν ο μόνος παίκτης. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική του πολέμου.

Με πληροφορίες και από news.sky.comhttps://hellasjournal.com/