25.11.22

Όταν οι Αμερικανοί, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν σταματούν την Τουρκία, αυτή θεωρεί ότι έχει το… ελεύθερο και στο Αιγαίο (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Τουρκία προχώρησε χθες σε δυο κινήσεις που πρέπει να προβληματίσουν τους Δυτικούς, ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, και να τους αναγκάσουν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα:

Πρώτον: Μετά από έξι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ένα τουρκικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Έτσι παραβίασε τον εθνικό εναέριο πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Εάν, η Ελλάδα το κατέρριπτε, όπως δικαιούται και όπως σίγουρα θα έκαναν οι Αμερικανοί πιλότοι αν βρίσκονταν στη θέση των Ελλήνων, τι θα ακολουθούσε;

Δεύτερο: Ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στη Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα αναφέρουν ότι το νέο τουρκικό γεωτρύπανο θα σταλεί σε περιοχές κοντά στην Κρήτη και θα παραβιάσει επιδεικτικά την ελληνική εθνική κυριαρχία.

  • Θα πρόκειται για την υπέρτατη πρόκληση και η Ελλάδα δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή, παρά να απαντήσει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τα όρια του, που όπως πάντα δηλώνει είναι απαραβίαστα.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έχει εκτραχυνθεί καθώς οι Δυτικοί συνεχίζουν να του στέλνουν λάθος μηνύματα. Κτυπά και σκοτώνει τους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών στη Συρία και το μήνυμα που ακούστηκε από το Λευκό Οίκο, από τον περίφημο Τζον Κίρμπι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), είναι ότι …δικαιούται.

Άσχετα αν μετά έτρεχε να τα μαζέψει μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

  • Οι διορθώσεις που επιχείρησαν στη συνέχεια το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας απλά διασκέδασαν τις εντυπώσεις.
  • Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί μετέφεραν στους Τούρκους την πλήρη αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στις τουρκικές επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο στη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μίλι, μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του στον οποίο μετέφερε, δήθεν, το μήνυμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η χερσαία εισβολή θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια.

Επίσης διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο για την επίθεση εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης την οποία χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Από τύχη οι ΗΠΑ δεν θρήνησαν θύματα. (ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ). Πότε θα αντιδράσουν; Όταν μαζεύουν τους νεκρούς στρατιώτες τους;

Όλα τα παραπάνω, έστω και αν είναι κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση, δεν σημαίνουν τίποτα για τον Ερντογάν.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η Τουρκία είναι να ενισχυθεί το αμερικανικό στρατιωτικό απόσπασμα στη Συρία και να μεταφερθεί στις κουρδικές περιοχές. Άλλωστε, πρόκειται για τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους στην περιοχή, που πρόσφεραν στην Αμερική σημαντικές νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Δηλαδή, τι περιμένουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Να δέχονται επιθέσεις οι Κούρδοι από τις ορδές του Ερντογάν και αυτοί να συνεχίζουν να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος; Αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να προστατεύσουν τον κουρδικό λαό.

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κουρδική ηγεσία ενημέρωσε τους στρατιωτικούς αρχηγούς των ΗΠΑ στη Συρία, ότι σταματούν κάθε επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών. Αν αυτό ισχύει τότε το πλήγμα για τους Αμερικανούς θα είναι τεράστιο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να σταματήσει να κρύβεται. Πρέπει να σηκώσει το ακουστικό, να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν και να του θέσει τελεσίγραφο: Να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων και να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Και αν δεν τον ακούσει, να πράξει ότι οφείλει στο πλαίσιο των συμφωνιών του με τους Κούρδους και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κούβας, επιτέθηκε εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων και υποσχέθηκε ότι θα τετραπλασιάσει το εμπόριο με το κομμουνιστικό καθεστώς. Παράλληλα τόνισε ότι η πολιτική της Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της και καμίας άλλης χώρας.

Ο κ. Μπάιντεν ζητά από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να κάνουν θυσίες για το (δήθεν) καλό της Δύσης και της Συμμαχίας. Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, δεξιές ή αριστερές, «υπακούει» στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της. Είναι ένας καλός σύμμαχος. Όμως, δεν έχει μόνο η Ελλάδα υποχρεώσεις. Έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κύριε Πρόεδρε.


  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.