26.11.22

Στον Στόλο τα πρώτα Spike N’LOS, λύνεται ο γόρδιος δεσμός και για τον Στρατό Ξηράς: Νέα ασπίδα για Έβρο, Αιγαίο

Οκτώ είναι τα “κομμάτια” που θα παραλάβει πρώτο το πολεμικό ναυτικό. Τέσσερα θα τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους και άλλα τέσσερα θα βρίσκονται στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων. Πηγή εικόνας: Rafael
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Η μονογραφή στον φάκελο «Spike N’ LOS» για το Πολεμικό Ναυτικό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τελευταίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τα πλοία επιτήρησης του στόλου τα οποία θωρακίζονται από τη μια και μετατρέπονται σε ένα επιπλέον όπλο αποτροπής στην οριογραμμή των συνόρων.

Και σαφώς η δεύτερη μικρότερη έκδοση των Spike N’ LOS που αφορά τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, φέρνει επιπλέον, τρομακτικές δυνατότητες στα «βατράχια» του Στόλου.

Από την 16η Νοεμβρίου η σελίδα μας είχε μεταφέρει τις απόψεις στρατιωτικών κύκλων για την προμήθεια των Ισραηλινών Spike στη ναυτική τους έκδοση, πως «η προσθήκη των «έξυπνων» όπλων, χαμηλού κόστους και ιδιαίτερα υψηλής επιχειρησιακής αξίας, είναι τα κλειδιά που ανοίγουν τα στεγανά και βουλιάζουν τα προκλητικά σχέδια, όνειρα, αξιώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Και το πρόγραμμα του Ναυτικού, ανεξαρτητοποιημένο από τα υπόλοιπα της οικογένειας των Spike N’ LOS για τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Στρατός Ξηράς, προχωρά πρώτο με τη συμβασιοποίηση να βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Οι εκτιμήσεις αφίξεων από το Πολεμικό Ναυτικό των νέων πυραύλων που δημιουργούν συνθήκες ναυτικής απαγόρευσης, είναι πως οι πρώτες παρτίδες δεν αποκλείεται να φτάνουν στο ναύσταθμο Σαλαμίνας ακόμη και στα μέσα του 2023, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι, ίσως και πιο ρεαλιστές, ομιλούν για τα τέλη της χρονιάς.

Και μπορεί το πρόγραμμα των Spike N’ LOS να εκκίνησε από το ενδιαφέρον του Στρατού Ξηράς, στο οποίο «κούμπωσε» και το Πολεμικό Ναυτικό, όμως το αρχικό πρόγραμμα που αφορά τους πυραύλους γενικής χρήσης σε φορείς αλλά και για την αεροπορία στρατού, φαίνεται πως έγινε, όπως πληροφορούμαστε από αξιόπιστες πηγές, ένα αντικείμενο «πινγκ- πονγκ» ανάμεσα σε Γενικό Επιτελείο Στρατού και Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών.

Ο φάκελος, λένε οι ίδιες πηγές, έφτασε πολλές φορές στη Διεύθυνση εξοπλισμών, αλλά επέστρεφε στο Επιτελείο με ερωτήσεις και παρατηρήσεις οι οποίες έλαβαν όλες απαντήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι οι Ισραηλινοί εμμέσως έδωσαν «τελεσίγραφο», σε ανώτατο επίπεδο, δηλώνοντας πως το deadline για την αγορά των Spike N’ LOS φτάνει έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, αλλιώς οι πύραυλοι που έχουν υπολογίσει ότι θα πωληθούν στην Ελλάδα, έχουν κι άλλους «μνηστήρες»…

  • Η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χαλάσει η συγκεκριμένη συμφωνία η οποία επεκτείνεται τόσο στον στρατό ξηράς, όσο και στο πολεμικό ναυτικό. Και αυτός είναι ο λόγος που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατέστησε σαφές πως όλους τους εμπλεκόμενους πως πρέπει να εστιάσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μην υπάρξει περαιτέρω κωλυσιεργία.

Και ύστερα από αυτό το σπριντ ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, όλα δείχνουν πως το επόμενο βήμα είναι η μονογραφή του φακέλου και για τους Spike N’ LOS που αφορούν τον στρατό ξηράς.

Με το πρόγραμμα αυτό, 27 συστήματα των Spike N’ LOS θα μοιραστούν στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου, δημιουργώντας μια νέα, ιδιαίτερα σημαντική ασπίδα προστασίας απέναντι σε οποιαδήποτε, ενδεχόμενη πρόκληση στο πεδίο.

https://hellasjournal.com