19.11.22

Το περιοδικό Spiegel δίδαξε μεν δημοσιογραφία παραδεχόμενο το λάθος του, αλλά πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την κατασυκοφάντηση της Ελλάδας (video)

Παραλαβή πέντε νέων τεθωρακισμένων οχημάτων, ειδικά εξοπλισμένα, τα οποία τίθενται στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στις Φέρες Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δίδαξε χθες τη σωστή δημοσιογραφία: Ότι όταν οι δημοσιογράφοι κάνουν λάθος, πρέπει να το παραδεχόμαστε και το λάθος αυτό να διορθώνεται. Το περιοδικό έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση… Πρέπει να κάνει ακόμα ένα…

Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του δήθεν θανάτου μίας πεντάχρονης Σύριας, την οποία ονόμασαν «Μαρία» -ίσως επειδή η υπόθεση εναντίον της Ελλάδας στήθηκε το Δεκαπενταύγουστο-, παρέσυραν το γερμανικό περιοδικό σε μία τεράστια γκάφα.

Για τρεις μήνες επέμεναν ότι η «Μαρία» πέθανε αβοήθητη στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, με ευθύνη μάλιστα της Ελλάδας, λέγοντας ψέματα ότι βρισκόταν σε ελληνικό έδαφος. Η «Μαρία» φαίνεται ότι ήταν αποκύημα της φαντασίας τους, και οι 38 Σύριοι πρόσφυγες, που υποτίθεται ότι έφτασαν στον Έβρο από την Τουρκία, βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, όχισε ελληνικό.

Σε σημείωμα του προς τους αναγνώστες του, το Spiegel έκανε μία ηρωική κίνηση, την οποία επικροτούμε στον υπερθετικό βαθμό. Έγραψε τα εξής αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του:

“Σε αυτή την στήλη υπήρχε ένα άρθρο για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο, το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των όσων συνέβησαν εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε προσωρινά αρκετά άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό από τον ιστότοπό μας. Επανεξετάζουμε το ρεπορτάζ μας και θα αποφασίσουμε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας εάν τα άρθρα θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και πιο ενημερωμένη μορφή, εάν είναι απαραίτητο”.

Μόνο ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) που σέβεται τον εαυτό του και τους αναγνώστες του, θα έκανε κάτι τέτοιο. Βεβαίως, κρίνεται το περιοδικό διότι επέμενε για τρεις μήνες σε ένα τραγικό και απαράδεκτο λάθος.

Από τη στιγμή που η έρευνα της Βασιλικής Σιούτη (ΕΔΩ) στην ιστοσελίδα LIFO, απέδειξε ότι δεν υπήρχε «Μαρία» και ότι τα δημοσιεύματα του Spiegel και άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης ήταν εντελώς λάθος, και αφού είχε ακολουθήσει δικό μας κείμενο (ΕΔΩ) που αμφισβητούσε τους ισχυρισμούς των ξένων ανταποκριτών, τα ξένα ΜΜΕ έπρεπε να σταματήσουν να εξευτελίζουν μία ολόκληρη χώρα, την Ελλάδα.

Ήταν πολύ εύκολο να αποδείξουν ότι οι ανταποκριτές τους είτε εκτελούσαν υπηρεσία, είτε έπεσαν θύματα των ανθελληνικών ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται το «στάτους» τους για να παίζουν το τουρκικό παιγνίδι εναντίον της Ελλάδας.

Η ιστοσελίδα μας Hellas Journal έχει αποδείξει τον ανθελληνικό ρόλο μερικών ανταποκριτών από την εποχή της εισβολής στον Έβρο στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020. Αλλά ευθύνεται και η ελληνική κυβέρνηση που τους άφησε να δρουν ανεξέλεγκτα. Ποια άλλη κυβέρνηση θα τους ανεχόταν; Το ψέμα τιμωρείται στη δημοσιογραφία. Και έτσι πρέπει να γίνεται.

Το Spiegel άδειασε τους δημοσιογράφους του και πρέπει να του αποδοθούν εύσημα διότι είχε το θάρρος να το κάνει. Επειδή είναι σοβαρό μέσο ενημέρωσης έκανε ανεξάρτητη έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα που αναφέρει στο σημείωμα του. Ότι:

  • Υπάρχουν αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των όσων συνέβησαν εκείνη την εποχή.

Άρα, οι δημοσιογράφοι του έκαναν κάκιστη δημοσιογραφική δουλειά και παρέσυραν το περιοδικό σε ένα λάθος, που εξέθεσε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Το Spiegel πρέπει να προχωρήσει και σε ένα βήμα παραπέρα: Να απολογηθεί στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.

Η ιστορία με την ανύπαρκτη «Μαρία» ήταν πιασάρικη μεν αλλά έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα. Και η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί και το περιοδικό να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του, μετά από τέτοιο λάθος, παραιτείται και πάει σπίτι του. Ξεκάθαρες κουβέντες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακόμα μία φορά, θα ήθελα να στείλω τα συγχαρητήρια μου στην καλή συνάδελφο Βασιλική Σιούτη. Έσωσε την τιμή όχι μόνο της ελληνικής δημοσιογραφίας… Χίλια μπράβο.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal