4.11.22

Προεόρτια σύρραξης Βρετανίας-Ρωσίας: Άγριο “ξύλο” στην Βρετανίδα πρέσβη – “Το Λονδίνο θα πληρώσει για τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream”


 Σε εμπόλεμη κατάσταση, αν όχι λίγο πριν την σύρραξη, βρίσκονται Βρετανία και Ρωσία καθώς η Μόσχα παρέδωσε στην Βρετανίδα πρέσβη αποδείξεις για την εμπλοκή της Βρετανίας τόσο στην επίθεση στην Σεβαστούπολη όσο και και στην ανατίναξη των αγωγών Nord Stream. 

Μαζί με τις αποδείξεις, η Μόσχα παρέδωσε τελεσίγραφο στην Βρετανία και αποκάλυψε ότι τα ίδια στοιχεία θα δοθούν σε λίγο και στην δημοσιότητα.

Ρωσικές πηγές μιλούν για πολύ άσχημο κλίμα στην συνάντηση με την βρετανίδα πρέσβη όπου κυριάρχησαν οι απειλές και οι υποσχέσεις πως το Λονδίνο θα πληρώσει ακριβά ότι έγινε…

Παράλληλα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolay Patrushev, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο περιβόητο μήνυμα της Λιζ Τρας προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Α.Μπλίνκεν. Συνεπώς, δεν πρόκειται για απλή φήμη αλλά όντως η Λιζ Τρας έκανε την μεγαλύτερη γκάφα της Ιστορίας.

Οι Ρώσοι θα αποδείξουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι ένοχη καθώς προέβη σε βομβαρδισμό κρίσιμης υποδομής κάποιου άλλου κράτους. Δεν είναι απλά μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας αλλά πράξη πολέμου.

Φαίνεται πως οι Βρετανοί φοβούνται πως κάτι σοβαρό πρόκειται να συμβεί. Ας δούμε την αλληλουχία των γεγονότων:

  • Πρώτα γίνεται η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream
  • Ακολουθεί το συμβάν με τον ρωσικό πύραυλο κατά του RC-135W Rivet Joint της RAF
  • Αργότερα σπεύδει εκτάκτως ο βρετανός ΥΠΑΜ στις ΗΠΑ αρνούμενος να κάνει χρήση των εμπιστευτικών καναλιών επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον. Ο λόγος; Φοβήθηκαν ότι μετά το συμβάν με την Λιζ Τρας οι Ρώσοι είχαν χακάρει και άλλα συστήματα των βρετανικών επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη 2/11 η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε αναφέρει πως θα δοθεί στη Βρετανίδα πρέσβη όλο εκείνο το αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει την εμπλοκή της Μ. Βρετανίας στις επιθέσεις τόσο κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream όσο και κατά του ρωσικού ναύσταθμου στην Κριμαία.

Μάλιστα η Ζαχάροβα είχε επισημάνει πως οι επιθέσεις αυτές δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες, ενώ είχε διαβεβαιώσει πως μετά την επίσημη ενημέρωση της βρετανικής πλευράς, όλο το υλικό θα δινόταν στη δημοσιότητα είτε μέσω της ιστοσελίδας του ρωσικού ΥΠΕΞ είτε μέσω των social media.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ η Βρετανίδα πρέσβης

Η Βρετανίδα Πρέσβης Ντέμπορα Μπρόνερτ κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Έφτασε λίγο μετά τις 10:30 π.μ., τοπική ώρα Μόσχας. Κατά την άφιξή της, την υποδέχτηκε ένα πλήθος που φώναζε αντιβρετανικά συνθήματα και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Η Αγγλία είναι τρομοκρατικό κράτος». Έφυγε μετά από περίπου 30 λεπτά.

Ο λόγος για τον οποίο η Πρέσβης κλήθηκε ήταν για να βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη με τη βρετανική εμπλοκή στην πρόσφατη επίθεση σε πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στη Σεβαστούπολη και για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream, πριν από εβδομάδες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου και στην πράξη δολιοφθοράς κατά του αγωγού Nord Stream. Δεν θα μείνουμε χωρίς αντίδραση. Το έχουμε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μιλήσαμε γι αυτό δημοσίως… Η Βρετανίδα Πρέσβης έχει κληθεί και της δόθηκε το σχετικό υλικό … το ίδιο υλικό… θα είναι επίσης διαθέσιμο στο ευρύ κοινό…».

Νωρίτερα, η Ζαχάροβα δήλωσε:

“Προσπάθησαν να απαλλάξουν τον εαυτό τους από την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση. Είπαν ότι δεν γνώριζαν καν κάτι τέτοιο. Ήταν μια πολύ περίεργη αντίδραση. Έχουν επαφές, όπως είχαν πάντα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας».

Ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις της λέγοντας:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου και στην πράξη δολιοφθοράς κατά του αγωγού Nord Stream.

Δεν θα μείνουμε χωρίς αντίδραση», δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα.

Το έχουμε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το είπαμε δημόσια.

Και φυσικά, όπως έχω ήδη πει, θα κληθεί η Βρετανίδα πρέσβης και θα της δοθεί το σχετικό υλικό.
Σας υπόσχομαι ότι το αποδεικτικό υλικό που θα της δοθεί, θα διατεθεί και στο ευρύ κοινό» υποστήριξε η Ζαχάροβα.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, αμέσως μετά την ενημέρωση της Βρετανίδας πρέσβειρας, τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και των social media.

H Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στην αντίδραση του υπουργείου Άμυνας της Μ. Βρετανίας.

«Προσπάθησαν να απαλλαγούν από την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση.

Είπαν ότι δεν γνώριζαν καν κάτι τέτοιο.

Ήταν μια πολύ περίεργη αντίδραση.

Έχουν επαφές, όπως είχαν πάντα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αρχικά, θα μπορούσαν να είχαν προσπαθήσει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα.

Αποδείχθηκε ότι εκ των προτέρων γνώριζαν τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις, κάτι που είναι περίεργο.
Τελικά, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ήταν στην επίθεση.

Είναι επιβεβαιωμένο γεγονός» υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Ρωσία: Η Βρετανία μετέφερε UUVs στην Ουκρανία 

Eπιπλέον, η Ρωσία προειδοποιεί ότι τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς «ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί έχουν μεταφέρει UUVs στα ουκρανικά εδάφη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκπαιδεύσει πληρώματα ναρκαλιευτών για την Ουκρανία και έχει επίσης μεταφέρει στο Κίεβο συγκεκριμένο αριθμό μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων (UUV), αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη σε σχέση με την εμπλοκή της Βρετανίας στην τρομοκρατική επίθεση στα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

“Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι Βρετανοί πραγματοποίησαν εκπαίδευση για τα πληρώματα των ναρκαλιευτικών που μεταφέρονται στην Ουκρανία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το βρετανικό Ναυτικό παρέδωσε επίσης έναν ορισμένο αριθμό ΒΡΑ στην Ουκρανία”, ανέφερε το υπουργείο.

Κλιμάκωση – Tελεσίγραφο στην Βρετανίδα πρέσβη

Κατά την έξοδο της από το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Βρετανίδα διπλωμάτης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στη Βρετανίδα πρέσβη για την ενεργό συμμετοχή Βρετανών στρατιωτικών ειδικών στην εκπαίδευση των Ουκρανών προκειμένου να φέρουν εις πέρας την επίθεση στο ναύσταθμο στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σε σχέση με τις αναφορές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στις 29 Οκτωβρίου σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, κλήθηκε στις 3 Νοεμβρίου, η Βρετανίδα Πρέσβης, Deborah Bronnert στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην πρέσβη διατυπώθηκε η έντονη διαμαρτυρία της Ρωσίας για την ενεργό συμμετοχή των Βρετανών στρατιωτικών ειδικών για την εκπαίδευση και τον ανεφοδιασμό των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων δολιοφθοράς.

Παράλληλα, δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για μια τέτοια δραστηριότητα του Λονδίνου» αναφέρει την ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρεται, η πρέσβης ενημερώθηκε ότι τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς «ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες».

«Επισημάνθηκε το απαράδεκτο τέτοιων εχθρικών προκλήσεων και διατυπώθηκε αίτημα να σταματήσουν άμεσα.

Σε περίπτωση που συνεχιστούν τέτοιες επιθετικές ενέργειες, η ευθύνη για τις συνέπειες και την ανάπτυξη της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τη βρετανική πλευρά» υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ν.Πατρούσεφ:” Το γραπτό μήνυμα κάρφωσε την Λιζ Τρας”

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream ήταν επωφελείς για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στη σχεδίαση τους, αποκάλυψε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolay Patrushev, μιλώντας την Πέμπτη σε συνεδρίαση των ομολόγων του της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών .

Υπενθύμισε ότι κυριολεκτικά από τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση των αναφορών για τις εκρήξεις κατά μήκος των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ξεκίνησε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης για την απόδοση των ευθυνών στη Ρωσία.

«Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο κύριος ωφελούμενος από αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι οι ΗΠΑ και το βρετανικό ναυτικό συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας», επεσήμανε ο Patrushev.

Ο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτό που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι το γραπτό μήνυμα της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Lizz Truss, που ενημερώνει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αμέσως μετά τον βομβαρδισμό στους αγωγούς φυσικού αερίου ότι «έγιναν όλα».

Σε γενικές γραμμές, όπως σημείωσε ο Πατρούσεφ, οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, δημιούργησαν ένα ευνοϊκό πεδίο πληροφόρησης για τον εαυτό τους, ενεργώντας ως διοργανωτές εκστρατειών δυσφήμισης και μεταθέτοντας την ευθύνη για ό,τι συνέβαινε σε άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας.

Δείτε βίντεο