24.11.22

Το τρανταχτό μήνυμα του Μενέντεζ στον Ερντογάν: Σκοτώνεις τους Κούρδους, υπονομεύεις τον πόλεμο κατά του ISIS – Και η μάχη για τα F-16 (video)

FILE PHOTO: epa09342660 Chairman of the Senate Foreign Relations Committee Bob Menendez holds a news conference to discuss Cuba and his communications with US President Joe Biden regarding the situation there, on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επίθεση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εναντίον του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, για τις παράνομες επιδρομές εναντίον των Κούρδων συμμάχων των Αμερικανών στη Συρία, είναι απόλυτα ορθή και βεβαίως δικαιολογημένη.

Ο γερουσιαστής είναι αγανακτισμένος από την άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG. Είναι και πολύ θυμωμένος…

Σύμφωνα με πληροφορίες απαιτεί από το Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, να αφήσουν τα ήξεις-αφίξεις και να παρέμβουν άμεσα για να σώσουν τον συνασπισμό των ανταρτών (Κούρδοι και Άραβες) που έσωσαν την τιμή της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Από τη μια οι Αμερικανοί να χαρακτηρίζουν την Τουρκία πολύτιμο σύμμαχο και από την άλλη αυτή να σκοτώνει τους συμμάχους τους. Βασικά το κάνει επειδή η κυβέρνηση του διατηρεί γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης με τους τζιχαντιστές. Είναι δικοί του οι τρομοκράτες. Αποδείξεις υπάρχουν πολλές. Πως είναι δυνατόν να νοσηλεύεται ένας από τους υπαρχηγούς του ISIS στην Τουρκία και δήθεν να μην το γνωρίζει ο Ερντογάν.

  • Ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος έκανε μία κίνηση χθες για να προκαλέσει τον κουβανικής καταγωγής γερουσιαστή. Με προτροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε τον Κουβανό Πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ στην Άγκυρα και αφού δεσμεύτηκε να τετραπλασιάσει το διμερές εμπόριο με την Κούβα, άσκησε κριτική για τις κυρώσεις, οι οποίες βεβαίως είναι αμερικανικές.

Και το έκανε για να προκαλέσει τον κ. Μενέντεζ, ο οποίος είναι παιδί Κουβανών προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τον Φιντέλ Κάστρο. Γλίτωσαν την εκτέλεση από πολύ μεγάλη τύχη.

Ο Ερντογάν έστειλε μηνύματα στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κούβας μίλησε για τις προσπάθειες του να καλλιεργήσει δεσμούς με τους πρώην εχθρούς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπως η Κούβα και η Ρωσία, ως μέρος της δήθεν «ολοένα και πιο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής του».

Έχω γράψει πρόσφατα ότι η σύγκρουση για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που απαιτεί να αγοράσει, με το έτσι θέλω, είναι πλέον προσωπική. Μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ο οποίος είναι πλέον έντονα αντιαμερικανός και το δείχνει.

Πριν τις ενδιάμεσες εκλογές ο Ερντογάν πανηγύριζε για την ήττα των Δημοκρατικών, καθώς ήταν βέβαιος ότι ο κ. Μενέντεζ θα έχανε την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Όχι μόνο δεν την έχασε, αλλά επέστρεψε πιο ισχυρός και πιο μαχητικός.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα του γερουσιαστή βρίσκεται το θέμα των F-16, αλλά και οι απειλές της Τουρκίας ότι θα ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400. Όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις προσφέρει περισσότερα όπλα στον κ. Μενέντεζ και στους υπόλοιπους νομοθέτες που εναντιώνονται στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών.

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, άσχετα τι νομίζουν οι ψεκασμένοι στην Αθήνα, που ακόμα υποστηρίζουν τον «Ξανθό Ηγέτη» της Ρωσίας. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να πάρει τα F-16 όταν τα χρησιμοποιεί εναντίον των συμμάχων της Αμερικής. Αυτό επαναλαμβάνει ο γερουσιαστής Μενέντεζ άσχετα αν στο Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο κάνουν ότι δεν ακούνε.

Οφείλω, βέβαια, να υπογραμμίσω ότι οι στρατιωτικοί, πρώτοι απ’ όλους και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ, διαφοροποιήθηκαν από τον Λευκό Οίκο για τις τελευταίες παράνομες επιδρομές της Τουρκίας.

  • Θεωρώ ότι ο Τζον Κίρμπι, ανώτερο στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) έκανε μια δήλωση που είχε γραμμένη στο «περίφημο» βιβλίο του και το οποίο δεν είχε ανανεωθεί. Διότι, δεν γίνεται να κινδυνεύουν Αμερικανοί στρατιώτες από τις επιδρομές των Τούρκων και αυτός να λέει ότι οι Αττίλες έχουν δικαίωμα (να κτυπήσουν τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής).

Χθες το βράδυ το Πεντάγωνο Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι:

Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία απείλησαν την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και η κλιμάκωση της έντασης θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επί σειρά ετών εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Ότι είπε για την Τουρκία ήταν ορθά. Και θα δικαιωθεί και με το θέμα των F-16. Η Τουρκία δεν δικαιούται να κατέχει αμερικανικό πολεμικό υλικό… Τελεία και παύλα.

ΕΔΩ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal