16.11.22

Τον κατακεραυνώνει το Gatestone Institute: Ήταν στρατηγικό λάθος η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν για τον αγωγό EastMed Το Gatestone Institute σε άρθρο του Burak Bekdil υποστηρίζει την στρατηγική αξία του αγωγού EastMed και κατακρίνει την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) να παρέμβει με έναν ιστορικό στρατηγικό λάθος υπολογισμό, που είχε ένα στρατηγικό κόστος:

Τον κατευνασμό της Τουρκίας υπέρ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τη διακύβευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Τίτλος του κειμένου:  A Cold Winter for EuropeBlame Strategic Blindness (Ένας κρύος χειμώνας για  την Ευρώπη: Κατηγορείστε τη στρατηγική τυφλότητα)

Το 2017, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν μια δήλωση για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για την ανάπτυξη του Αγωγού Ανατολικής Μεσογείου (EastMed), ενός έργου 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 1.900 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου για τη σύνδεση των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη.

Ο αγωγός θα έχει αρχική χωρητικότητα για μεταφορά 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως (bcm/y) φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη δεύτερη φάση, η χωρητικότητα θα αυξηθεί σε 20 bcm/έτος κατ’ ανώτατο όριο. Το έργο επιβεβαιώθηκε ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το έργο του αγωγού EastMed σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις διαδρομές και τις πηγές της και παρέχοντας άμεση διασύνδεση με τα πεδία παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Θα παρείχε την ευκαιρία στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο θα ενίσχυε περαιτέρω το εμπόριο φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία, μετά από μια τιμωρητική διεθνή απομόνωση, σε συνέχεια πολλών διπλωματικών κρίσεων με το Ισραήλ, απείλησε στρατιωτικά να αμφισβητήσει τον EastMed. Αντίθετα, άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα κράτη του Κόλπου υποστήριξαν αυτό που αργότερα έγινε ο όμιλος EastMed, που επίσης είχε τη εύνοια της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Καθώς τα τελευταία χρόνια είδαμε την Ανατολική Μεσόγειο να μετατρέπεται σε μια ωρολογιακή βόμβα πάνω από πλούσιους υδρογονάνθρακες που αμφισβητούνται από την Τουρκία, ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, έναντι μιας συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρενέβη με έναν ιστορικό στρατηγικό λάθος υπολογισμό, που είχε ένα στρατηγικό κόστος: τον κατευνασμό της Τουρκίας υπέρ του Πούτιν, ενός μερικής απασχόλησης συμμάχου του ΝΑΤΟ, και τη διακύβευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Biden εξέπληξε τους εταίρους του EastMed, αποσύροντας απότομα την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό, νεκρώνοντας ουσιαστικά το έργο, εμποδίζοντας τη διαφοροποίηση παροχή ενέργειας στην Ευρώπη και διαβεβαιώνοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν κατά της Ευρώπης.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι το έργο των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αντίθετο με τους «κλιματικούς στόχους» του.

Ο πρόεδρος Biden προφανώς ελπίζει ότι κανείς δεν θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα έως το 2025, ημερομηνία για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του αγωγού EastMed.

Η κυβέρνηση Biden ανέφερε επίσης μια υποτιθέμενη έλλειψη οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας, παρόλο που μια μελέτη του 2019, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι «το έργο EastMed είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικό».

Ο λάθος υπολογισμός του Biden πρέπει να προκάλεσε πολύ ικανοποίηση στο Κρεμλίνο. «Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» έγραψε στο Twitter ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας, στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Ακόμα κι αν ο Πούτιν δίσταζε να κάνει την Ουκρανία το νέο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, το λάθος του Biden τον διαβεβαίωσε ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

ΠΗΓΗ: Gatestone Institute, Burak Bekdil – A Cold Winter for EuropeBlame Strategic Blindness

https://hellasjournal.com/

_______

Αναρτήθηκε απο το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο