6.11.22

«Μολών Λαβέ», μερα ή νύχτα: Η απάντηση του Σμηναγού της μοίρας των F-16 Viper – «Αστέρια» και «Αλεπούδες» κυρίαρχοι [εικόνες]

Ρίψη θερμοβολίδων από τον ιπτάμενο του F-16 Ζευς ενώ βρίσκεται ανάστροφα, Σμηναγό Δημήτρη Τζάλλα, κατά την αεροπορική επίδειξη που έγινε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ, στην Μαρίνα του Φλοίσβου. Φωτογραφία Σπύρος Τσακίρης
 

Του Γιώργου Σιδέρη

Το «Μολών Λαβέ» που ακούστηκε από τον αεροπόρο της ομάδας «Ζευς» συμπυκνώνει την ιστορική μαχητική ικανότητα, το σθένος, την ηρεμία, τη διπλωματία, τη θέληση για υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και αυτό το «Μολών Λαβέ», μόνο τυχαίο δεν καθώς στις λίγες λέξεις που είπε μέσα από το cockpit του F-16 Block 52 plus ο Σμηναγός Δημήτρης Τζάλλας, κατέληξε με την λέξη «νύχτα».

Έτσι, φανερώνεται η πυγμή των αεροπόρων και μηχανικών, που έχουν αποδείξει διαχρονικά την ετοιμότητά τους, οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου κι αν χρειαστεί, αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη διαταγή που θ’ απελευθερώσει τα χέρια τους για να πράξουν αυτό ακριβώς για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί.

Μπορεί οι Τούρκοι αξιωματούχοι με πρώτο τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν ν’ απειλούν ευθέως πως «μπορεί να’ρθουν μια νύχτα», αλλά όλοι αυτοί που έταξαν εαυτό φυλάττειν Θερμοπύλας του απάντησαν: μέσω του Σμηναγού Δημήτρη Τζάλλα, ο οποίος κυριολεκτικά έκοψε την ανάσα των θεατών στον Φλοίσβο κατά την επίδειξη που έκανε με F-16 Block 52 plus της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «Ζεύς».

«Είμαστε οι κυρίαρχοι των αιθέρων. Για όποιον τολμήσει… «Μολών Λαβέ», ακόμη και τη νύχτα!

Αυτό είπε ο Έλληνας αεροπόρος και απάντησε με τον πλέον δυναμικό τρόπο στις αιτιάσεις και τις απειλές των γειτόνων οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο αναζητούν ανάμεσα στ’ αεροσκάφη τους, σε ποιο έχουν μείνει λίγες διαθέσιμες ώρες ώστε να πετάξει.

Το «Μολών Λαβέ» της ομάδας «Ζευς» μόνο τυχαίο δεν ήταν διότι ήρθε αμέσως μετά το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου από τον άλλον πιλότο της ίδιας ομάδας, τον Επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή. Την ημέρα της Εθνικής επετείου, πετώντας στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, είχε πει «είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάνε Θερμοπύλες»

Από τα Block 52 plus στις «οχιές»…

Ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής της 340ης Μοίρας και ο Σμηναγός Δημήτρης Τζάλλας της 343ης Μοίρας, τα δυο «γεράκια» που κρατούν στα χέρια τους το stick του F-16 Block 52 plus είναι αεροπόροι στους οποίους γίνεται η… μετάγγιση των γνώσεων της νέας «οχιάς».

Ειδικά η 343η Μοίρα «Αστέρι», στην οποία ανήκει ο Σμηναγός Τζάλλας, είναι η πρώτη που γεμίζει με τα F-16 Viper (σ.σ. έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται πως θα έχουν αποδοθεί στην ΠΑ τέσσερα έως έξι viper) για ν’ ακολουθήσει η 340η. Έως το Νοέμβριο του 2023 η 343η Μοίρα «Αστέρι» θα κοντεύει να γεμίσει από Viper και το ιπτάμενο προσωπικό ρίχνει ήδη το βάρος στην εκπαίδευση.

Δυο μοίρες ταγμένες στο φυσικό «αεροπλανοφόρο» της χώρας, την Κρήτη. «Αστέρι» και «Αλεπού», με κύριες αποστολές την συνοδεία φίλιων δυνάμεων (force protect) και την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Με δεδομένο το ραντάρ τύπου AESA που «βλέπει» μακρύτερα και ταυτόχρονα μεταφέρει πολλαπλές πληροφορίες στον ιπτάμενο από αέρα, θάλασσα και ξηρά, πολλαπλασιάζεται η μαχητική ικανότητα αυτών των μοιρών, γεγονός που τις θέτει ως εφιάλτη έναντι των επιβουλέων κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτές οι δυο μοίρες, οι τεχνικοί και οι αεροπόροι τους βρίσκονται μια ανάσα από την καρδιά των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, σηκώνοντας την ευθύνη για την αποστολή της αεροπορικής υπεροχής στο νοτιοανατολικό τμήμα του FIR Αθηνών.

Και ταυτόχρονα είναι αυτοί που βρίσκονται σ’ ένα διαρκές readiness λόγω της εγγύτητας που έχουν με την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, εκεί δηλαδή που η Τουρκία εγείρει αξιώσεις μέσω του παράνομου και παράτυπου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο έχει καταδικαστεί ακόμη κι από τα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά οι τελευταίες υπογραφές που μπήκαν στην Τρίπολη.

https://hellasjournal.com