4.11.22

Έτοιμος ο Ελληνικός… καταστροφέας των τουρκικών drones



 Mπορεί τα τουρκικά drones να μας επισκέπτονται πλέον καθημερινά, όμως η Ελλάδα ετοιμάζει ήδη το σύστημα που τα βγάζει off.

Τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά drones δεν είναι σε καμία περίπτωση άτρωτα και όπως έχει αποδειχθεί μπορούν πολύ εύκολα να “τυφλωθούν” ή να παραπλανηθούν από έξυπνα -και φθηνά- ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) βρίσκεται ήδη στο στάδιο των τελικών δοκιμών για την πρώτη ελληνική πλατφόρμα anti-drone.

Η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να περάσει στο στάδιο των τελικών δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες ενώ, ταυτόχρονα, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.

Τις προηγούμενες μέρες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δήμας, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) στα πλαίσια του Η2020 Ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).



Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα και ενισχύοντας το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Έτσι, ανέπτυξε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσε αισθητήρες διαφόρων τύπων για να υλοποιήσει την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Δήμας: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι και η εθνική άμυνα\ασφάλεια. Η ομάδα του ΕΚΕΤΑ, αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη επιστημονική λύση, που αποτελεί την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone και βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα. Σήμερα, παρατηρούμε την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των αλγορίθμων στον πυλώνα της ασφάλειας.

Η Ελλάδα με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο πεδίο. Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, να συνδέσουμε δηλαδή πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική Άμυνα».

Το σύστημα συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών (ICMCIS 2021). Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021. Απέσπασε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, που βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης/Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με μια πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης, που βασίζεται στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες.

Σήμερα το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος ως προς τους διαφορετικούς αισθητήρες που αξιοποιούνται (ραντάρ, θερμικές κάμερες και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοκυμάτων) και τους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του προηγμένου αυτού συστήματος ανίχνευσης πολλαπλών απειλών drones από το ΕΚΕΤΑ, έχει διττή σημασία: τόσο διότι είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης της γνώσης που παράγεται στο Ερευνητικό μας Κέντρο, όσο και γιατί προάγει την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης προ όφελος της κοινωνίας, παρέχοντας, εν προκειμένω, καίριες λύσεις στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας της πολιτείας και των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς, είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην τελική φάση βελτιστοποίησής του και ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι σύντομα θα προχωρήσουμε στην εμπορική του αξιοποίηση».

Τέλος, ο ερευνητή Βαθμίδας Β΄ του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, Κωνσταντίνος Βότης σημειώνει σε δήλωσή του: «Πλέον μέσω μεθόδων βαθιάς μάθησης (Deep Learning) είναι εφικτή η ανάπτυξη μηχανισμών ακριβείας για την ανίχνευση απειλών από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια κρίσιμων υποδομών».

newsautoteam