27.11.22

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Εκατοντάδες κινεζικά drones έχουν εντοπιστεί πάνω από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες

 

Εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής έχουν εντοπιστεί σε περιορισμένο εναέριο χώρο πάνω από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες, μια τάση για την οποία οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανησυχούν πως θα μπορούσε να γίνει ένα νέο μέσο κατασκοπείας από το εξωτερικό.

Τα «drones αναψυχής» που κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία DJI και τα οποία έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένους γεωγραφικούς περιορισμούς για να τα κρατούν μακριά από ευαίσθητες τοποθεσίες, χειραγωγούνται από τους χρήστες με απλές παρακάμψεις ρυθμίσεων, ώστε να πετούν πάνω από ζώνες απαγόρευσης.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ έχουν παραδώσει διαβαθμισμένες ενημερώσεις στις επιτροπές Εσωτερικής Ασφάλειας, Εμπορίου και Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την εξέλιξη αυτή, δήλωσαν στο Politico τρία άτομα που είχαν πρόσβαση σε αυτές τις επικοινωνίες. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληροφοριών – η οποία έχει ενημερωθεί στενά για τους κινδύνους της αντικατασκοπείας – αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενημερώσεις.

Οι αξιωματούχοι προσθέτουν, πάντως, πως δεν πιστεύουν ότι τα σμήνη των drones κατευθύνονται από την κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι παραβιάσεις από τους χρήστες σηματοδοτούν μια στροφή στον πολλαπλασιασμό των σχετικά φθηνών αλλά όλο και πιο εξελιγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναψυχή και εμπόριο. Την ίδια στιγμή, το Κογκρέσο συζητά την επέκταση των υφιστάμενων ομοσπονδιακών αρχών και την υιοθέτηση νέων για την παρακολούθηση των εναέριων οχημάτων ως πιθανών απειλών για την ασφάλεια.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Politico, αν υπάρχει κάτι που θα κάνει το Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει την πιθανή απειλή των drones.

Στο μεταξύ, ενώ οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Πεκίνο δεν επιβλέπει τα σμήνη των drones, η DJI έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτικές οντότητες που ανήκουν στην κινεζική κυβέρνηση – γεγονός που η εταιρεία φέρεται να προσπάθησε να αποκρύψει. Και η ευκολία με την οποία οι ερασιτέχνες χρήστες μπορούν να αποφύγουν τους περιορισμούς πτήσης σημαίνει ότι οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας ή άλλοι αισθητήρες τους θα μπορούσαν επίσης να παραβιαστούν για τη συλλογή πληροφοριών.

«Οποιοδήποτε τεχνολογικό προϊόν με προέλευση την Κίνα ή κινεζικές εταιρείες ενέχει πραγματικό κίνδυνο και δυνατότητα ευπάθειας που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο τώρα όσο και σε περίοδο συγκρούσεων», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, σε συνέντευξή του σχετικά με τις πιθανές απειλές που θέτουν τα ξένων συμφερόντων μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

https://warnews247.gr