26.11.22

«Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στη βόρεια Συρία»! Άρθρο του D.Ignatius στην Washington Post



 «Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στη βόρεια Συρία» γράφει ο David Ignatius στην Washington Post. Με όσα αναφέρει στο άρθρο του η Τουρκία φαίνεται ότι «παίζει» και με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο David Ignatius αναφέρεται στην αεροπορική επιδρομή των Τούρκων σε στόχους που βρίσκονται πολύ κοντά σε αμερικανικές θέσεις αλλά και φυλακές και στρατόπεδα που κρατούνται μαχητές του ISIS και μέλη των οικογενειών τους.

Ο Ignatius επικαλείται μαρτυρία του διοικητή της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής, γνωστής ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) Mazloum Kobane Abdi, ο οποίος λέει ότι «μετά από τρεις ημέρες τουρκικών βομβαρδισμών, οι SDF θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο στις φυλακές και σε έναν καταυλισμό προσφύγων για τους μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους».

«Αυτά τα χτυπήματα έχουν ήδη θέσει σε κίνδυνο την αποστολή κατά του ISIS», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζόζεφ Μπουτσίνο, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που επιβλέπει την περιοχή. «Ένα από τα αεροπορικά χτυπήματα έγινε σε απόσταση 130 μέτρων από το προσωπικό των ΗΠΑ, επομένως οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Οποιαδήποτε επέκταση αυτών των επιθέσεων θα αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο».

Ο Μαζλούμ είπε ότι οι δυνάμεις της SDF βρίσκονται «σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή», καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την ασφάλεια σε 28 πρόχειρες φυλακές στη βόρεια Συρία, όπου βρίσκονται περίπου 12.000 αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων ,τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι Κούρδοι είχαν διαψεύσει από την πρώτη στιγμή τους ισχυρισμούς της Άγκυρας και είχαν προειδοποιήσει ότι θα δεχτούν επίθεση.

«Η βόρεια Συρία είναι μια βόμβα που η Τουρκία, μέσω των απερίσκεπτων ενεργειών της, φαίνεται αποφασισμένη να πυροδοτήσει. Όταν επισκέφτηκα το στρατόπεδο al-Hol τον Απρίλιο με τον διοικητή της Centcom, στρατηγό Michael “Erik” Kurilla, στέγαζε περίπου 56.000 άτομα. Περίπου το 70% ήταν κάτω των 18 ετών. Περιηγηθήκαμε επίσης στη φυλακή Hasakah, και η ασφάλεια φαινόταν εύθραυστη, ακόμη και χωρίς τουρκικά βομβαρδιστικά να κάνουν επιθέσεις», γράφει ο Ignatius.

Σύμφωνα με όσα του λένε οι Κούρδοι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα μια χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία, επιδιώκοντας μεγαλύτερο έλεγχο της Μανμπίτζ και του Κομπάνι, δύο περιοχών που απελευθερώθηκαν από το ISIS από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της SDF, με μεγάλο κόστος.

«Ο στρατηγός Mark A. Milley, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του και προειδοποίησε τους Τούρκους να μην επιτεθούν σε απαγορευμένες ζώνες γύρω από τα στρατεύματα των ΗΠΑ. Ωστόσο,  αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση. Καθώς η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία αρχίζει να αποσταθεροποιεί τον εύθραυστο έλεγχο του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στα δολοφονικά απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους, ένας λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται: Τι είδους σύμμαχος είναι αυτός», καταλήγει ο Ignatius.

https://www.militaire.gr