23.11.22

Άσκηση εναέριας επίθεσης στο Ιράν από ΗΠΑ και Ισραήλ: Το Τελ Αβίβ πιέζει για πραγματική δράση πριν αποκτήσει πυρηνικά

 

Τα επιχειρησιακά σχέδια κατά του Ιράν πρέπει να επιταχυνθούν καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», προειδοποίησε ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, υποστράτηγος Aviv Kohavi, σε συναντήσεις με αξιωματούχους στο Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Ο Kohavi ξεκίνησε την επίσκεψή του με συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στις ΗΠΑ Michael Herzog και συζήτησε μαζί του την περιφερειακή κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός του επιτελείου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Mark Milley και συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατιωτικών και τη συνεργασία κατά των απειλών στην περιοχή, ιδιαίτερα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στον Λευκό Οίκο, ο Κοχάβι συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και συζήτησε τις αμυντικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και την ιρανική απειλή. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται πίσω από τη δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης την κατάσταση ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και την επιθυμία να διατηρηθεί η σταθερότητα και να αποτραπεί μια κλιμάκωση.

Ο Κοχάβι συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

«Ευχαριστώ τη διοίκηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του αμερικανικού αμυντικού κατεστημένου για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους προς το Κράτος του Ισραήλ και τον Ισραηλινό Στρατό», δήλωσε ο Κόχαβι μετά τη συνάντησή του με τον Σάλιβαν.

Ο αρχηγός του επιτελείου σημείωσε ότι «από τη μια πλευρά, το Ιράν βρίσκεται υπό πολλές οικονομικές, στρατιωτικές και εσωτερικές πιέσεις, και από την άλλη, συνεχίζει να προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα».

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που απαιτεί την επιτάχυνση των επιχειρησιακών σχεδίων και της συνεργασίας εναντίον του Ιράν και των πληρεξουσίων του στην περιοχή», προειδοποίησε ο Kohavi. «Η βαθιά συνεργασία με τον μεγαλύτερο φίλο μας ήταν και συνεχίζει να είναι κεντρικός πυλώνας της εθνικής μας ασφάλειας».

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν κοινή εναέρια άσκηση προσομοίωσης επιθέσεων κατά του Ιράν και των σιιτικών πολιτοφυλακών στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το KAN news.

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός πληροφοριών του IDF Aharon Haliva είπε στη διάσκεψη INSS για το Ιράν ότι η επίσκεψη του Kohavi στις ΗΠΑ “δεν είναι παρά κρίσιμη. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να μιλήσουμε στην Ουάσιγκτον με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την πλήρη εικόνα της ιρανικής συμπεριφοράς .”

“Οι Ιρανοί καταφέρνουν να προχωρήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα χωρίς να προκαλούν οργή από τη διεθνή κοινότητα. Η πυρηνική συμφωνία είναι αρκετά νεκρή, όχι μόνο λόγω της προόδου τους στο πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και λόγω της πώλησης drones στη Ρωσία και των διαδηλώσεων”, είπε. Χαλίβα.

“Κατά τη γνώμη μου, πλησιάζει η στιγμή που θα γίνει η μεγαλύτερη δοκιμασία της διεθνούς κοινότητας: το Ιράν θα παίξει με τον εμπλουτισμό 90% [του ουρανίου]. Ακόμα κι αν είναι απλώς συμβολικό.”

Με πληροφορίες από Jerusalem Post