17.11.22

Το χοντραίνει η Λιβύη – Πλήρης ταύτιση με Τουρκία: Ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα – Ο Δένδιας προσέβαλε τον Λιβυκό λαό, υποστηρίζει

 

 Σε πλήρως ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα αποδεικνύεται ότι βρίσκεται η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης καθώς όχι μόνο χοντραίνει το παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας αλλά και ενημερώνει για τις κινήσεις της μέσω του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού.

Έτσι, μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να αναχωρήσει από την Τρίπολη χωρίς να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών Najla Al-Mangoush που πρόσφατα είχε υπογράψει ένα ακόμη ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αντί της προκαθορισμένης συνάντησή του με τον πρόεδρο Μένφι, η Λιβύη αρχικά προσπάθησε να κλείσει τον εναέριο χώρο της προκειμένου το ελληνικό κυβερνητικό αεροπλάνο να μην καταφέρει να φράσει στη Βεγγάζη, που ήταν και ο αρχικός προορισμός του Νίκου Δένδια.

Στη συνέχεια όμως, και ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνέχισε κανονικά το ταξίδι του, μέσω του FIR Μάλτας, και προσγειώθηκε κανονικά στη Βεγγάζη, η προσωρινή ΛΙβυκή κυβέρνηση προχώρησε σε μια άκρως «επιθετική» ενέργεια. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Mohammed Hammude είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις.

Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης και ότι δεν θα ανακοινώσουν άλλα μέτρα, ο Hammude είπε: «Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τον Λιβυκό λαό και την κυβέρνησή του». Ο Hammude πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο του Δένδια πήγε στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.