3.11.22

Παρολίγον θερμό επεισόδιο στη Σάμο, βγήκαν τα όπλα (νεότερες πληροφορίες)

 Μια ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο έφτασαν το πρωί της Τρίτης λιμενικό σώμα και τουρκική ακτοφυλακή ανοικτά της Σάμου, όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώσιν της «Καθημερινής».

Με αφορμή την αμφισβήτηση, από το πλήρωμα τουρκικού σκάφους, της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, τα στελέχη των δύο σωμάτων βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους και με τα όπλα ανά χείρας, αναμένοντας εντολή να τα χρησιμοποιήσουν, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Τα γεγονότα, όπως τα περιγράφουν τα στελέχη του Λιμενικού, επιβεβαιώνει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και το πλήρωμα ιταλικού σκάφους που επιχειρούσε στην περιοχή για λογαριασμό του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στην αναφορά τους προς τα κεντρικά του Frontex στη Βαρσοβία οι Ιταλοί επιβεβαιώνουν ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης και εντός της περιοχής όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ποσειδών» του Frontex.

Κομβικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε το τουρκικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Petrobulk 1», το οποίο παρότι είχε δεσμευθεί από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τις ανάγκες επιχείρησης εντοπισμού ναυαγών, παρέδωσε σορό που εντόπισε σε τουρκική ακταιωρό, δίνοντας το έρεισμα για την κίνηση των πλωτών της ακτοφυλακής της γείτονος εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης. Μάλιστα, εκτός από την κίνηση του πυροβόλου της τουρκικής ακταιωρού που στράφηκε κατά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης «080» του Λιμενικού (κατεγράφη στο παρακάτω βίντεο), προκύπτει ότι τόσο τα μέλη πληρώματος ενός τουρκικού σκάφους όσο και ενός ελληνικού, τύπου Rafnar, που συμμετείχαν στο επεισόδιο πήραν τα όπλα στα χέρια σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Ανατολικό Αιγαίο.

Αφορμή για όλα αυτά υπήρξε ναυάγιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ναυτικά μίλια νότια της Σάμου. Ηταν το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν αλιευτικό σκάφος εντόπισε και διέσωσε δύο ναυαγούς. Περιέγραψαν ότι επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα με ακόμη δέκα μετανάστες που έβαλε νερά και ανετράπη. Ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τις εντολές του ΕΚΣΕΔ στην οποία μετείχαν δύο σκάφη του Λιμενικού, ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής με κωδικό CP 329 που επιχειρεί υπό την ομπρέλα του Frontex, ενώ δεσμεύθηκε και το παραπλέον δεξαμενόπλοιο «Petrobulk 1».

Το πρωί της Τρίτης, τα πληρώματα των ελληνικών σκαφών διαπίστωσαν κινητικότητα μεταξύ των μελών του πληρώματος του εμπορικού πλοίου. Το φουσκωτό και περισσότερο ευέλικτο Rafnar προσέγγισε, με τους Ελληνες λιμενικούς να διαπιστώνουν ότι το πλήρωμα του «Petrobulk 1» είχε ανασύρει από το νερό τη σορό ενός ναυαγού. Επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου με τη γέφυρα του πλοίου ζητώντας να παραλάβουν τη σορό, με τον καπετάνιο του «Petrobulk» να τους απαντά ότι έχει ειδοποιήσει την τουρκική ακτοφυλακή. Κατόπιν τούτου, μια ακταιωρός που έως εκείνη τη στιγμή δεν μετείχε στην επιχείρηση πήγε στο σημείο και κατέβασε φουσκωτή βάρκα, προκειμένου να παραλάβει τη σορό.Το ελληνικό σκάφος προσέγγισε την ακταιωρό με τους Τούρκους λιμενικούς και περίπου δέκα άτομα βγήκαν στο κατάστρωμα επιδεικνύοντας τα όπλα τους. Σε απάντηση αυτού, και τα στελέχη του Λιμενικού που επέβαιναν στο Rafnar πήραν εντολή να πάρουν τα όπλα στα χέρια, δίχως να τα χρησιμοποιήσουν παρά μόνο εάν διαταχθούν από τον κυβερνήτη. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, μια δεύτερη ακταιωρός πλησίασε στο σημείο και με επικίνδυνους ελιγμούς (το σχετικό βίντεο δημοσιοποιήθηκε χθες) προσπάθησε να εμποδίσει το ελληνικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης να σπεύσει στο σημείο για βοήθεια. Τελικά, η σορός παρελήφθη από τους Τούρκους, οι οποίοι εν συνεχεία αποχώρησαν από το σημείο.

 

https://www.euro2day.gr