4.11.22

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να σταματήσει να κρύβεται για τις παρακολουθήσεις – Τέσσερις όροι για αδιάβλητη διεξαγωγή εκλογών Ότι «κρύφτηκε» για μία ακόμη φορά κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο γιατί δεν ήρθε στη Βουλή να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές όσο και για την απουσία συνεργασίας με την Επιτροπή PEGA.

Σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να θέτει το θέμα ότι δεν μπορεί η χώρα να πάει σε εκλογές με το λογισμικό predator ενεργό και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή τους, ζητώντας να προβεί σε τέσσερις στοιχειώδεις κινήσεις:

άμεσος τερματισμός της λειτουργίας του λογισμικού, αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη με πρόσωπο κοινής αποδοχής, άμεση αντικατάσταση της Εισαγγελέως της ΕΥΠ Β. Βλάχου (ύστερα από αίτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο) και να δεσμευτεί για υπηρεσιακό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με διακομματική συναίνεση όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα:

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος.

Επιλέγει το σκοτάδι της συγκάλυψης, παρά το γεγονός ότι διαρκώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών του, που παρακολουθούνταν παράνομα είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού predator είτε συνδυαστικά.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενόσω επιλέγει το σκοτάδι, το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης εξακολουθεί να λειτουργεί και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να το απενεργοποιήσει.

Η χώρα όμως δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή την συνθήκη.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση.

Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας.

Και για αυτό τον καλούμε να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Πρώτα από όλα τον καλούμε να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.

Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.

Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.

Τέλος, να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται επαναλαμβάνω για τις ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Να σταματήσει να κρύβεται, να δώσει άμεσα απαντήσεις».

https://www.topontiki.gr/

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)